Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
OT212TARIMSAL İŞLETMECİLİKSeçmeli243
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı tarım işletmelerinin yapısal özellikleri, tarımsal işletmecilik kavramı ve önemi, tarımsal işletme masrafları ve ürün yönetimi hakkında öğrencileri bilgilendirmektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Zekiye KOCAKAYA
Öğrenme Çıktıları
1İşletme ve tarım işletmelerinin genel yapılarını ayırt edebilme
2Tarım işletmelerinde üretim sürecinin genel işleyişinin analiz edilebilmesi
3İşletmelerin kuruluş amaçlarını ve yapısında yer alan fonksiyonları örnek vererek listeleyebilme
4Bitkisel ve hayvansal üretim yapan işletmelerin ayrı ayrı ekonomik yapısını karşılaştırabilme
5Tarım işletmelerinin güçlü ve zayıf yönlerini saptama, işletme gelirlerinin arttırılması için gerekli yapısal düzenlemeleri kavrayabilme
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
İşletme ve tarım işletmelerinin genel yapılarının ayrımı, İşletmelerin kuruluş amaçlarını ve yapısında yer alan fonksiyonları örnek vererek listeleme, Bitkisel ve hayvansal üretim yapan işletmelerin ayrı ayrı ekonomik yapısının karşılaştırılması.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Dersin Tanıtımı
2Tarım işletmecilik kavramı ve kapsamı
3Tarım işletmelerinin genel özellikleri ve diğer işletmelerden farklı yönlerinin açıklanması
4Tarımsal işletme ve ürün yönetimi
5Tarımsal işletmelerin çalışmalarını etkileyen faktörler.
6Tarım işletmelerinin sermaye yapısı.
7Tarımsal işletme yönetiminin temel ilkeleri; faktör-ürün (azalan verimler kanunu), faktör-faktör, ürün-ürün ilişkisi.
8Ara sınav
9Tarımsal işletme yönetiminin temel ilkeleri; kar maksimizasyonu ilkesi, eşit marjinal gelirler ve fırsat maliyeti ilkeleri.
10Tarımsal gelir, saf hasıla, işletme masrafları, gayri safi üretim değeri ve brüt kar.
11Brüt karın önemi, işletme faaliyetlerinin seçimi, faaliyetlerin gayrisafi üretim değerlerinin hesaplanması, faaliyetlerin değişken masraflarının hesaplanması, brüt karın hesaplanmasında dikkat alınan temel ilkeler.
12Brüt kar analizi: buğday, arpa ve süt sığır işletmelerinin brüt karların hesaplanma yöntemlerinin uygulamalı olarak örneklerle açıklanması ve sonuçlarının yorumlanması.
13Bitkisel ürünlerde maliyet hesabı (yıllık ve çoklu yıllık bitkilerde).
14Hayvansal ürünlerde maliyet hesabı
15Final sınavı
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Seminer122
Bireysel Çalışma14114
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma7214
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma7214
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)90
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14
ÖÇ12    5  3     
ÖÇ22    5  2     
ÖÇ32    4  4     
ÖÇ42    4  3     
ÖÇ52    4  4     
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel  (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr