Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | OT212 | TARIMSAL İŞLETMECİLİK | Seçmeli | 2 | 4 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı tarım işletmelerinin yapısal özellikleri, tarımsal işletmecilik kavramı ve önemi, tarımsal işletme masrafları ve ürün yönetimi hakkında öğrencileri bilgilendirmektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Zekiye KOCAKAYA |
Öğrenme Çıktıları |
1 | İşletme ve tarım işletmelerinin genel yapılarını ayırt edebilme | 2 | Tarım işletmelerinde üretim sürecinin genel işleyişinin analiz edilebilmesi | 3 | İşletmelerin kuruluş amaçlarını ve yapısında yer alan fonksiyonları örnek vererek listeleyebilme | 4 | Bitkisel ve hayvansal üretim yapan işletmelerin ayrı ayrı ekonomik yapısını karşılaştırabilme | 5 | Tarım işletmelerinin güçlü ve zayıf yönlerini saptama, işletme gelirlerinin arttırılması için gerekli yapısal düzenlemeleri kavrayabilme |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
İşletme ve tarım işletmelerinin genel yapılarının ayrımı, İşletmelerin kuruluş amaçlarını ve yapısında yer alan fonksiyonları örnek vererek listeleme, Bitkisel ve hayvansal üretim yapan işletmelerin ayrı ayrı ekonomik yapısının karşılaştırılması. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Dersin Tanıtımı | | | 2 | Tarım işletmecilik kavramı ve kapsamı | | | 3 | Tarım işletmelerinin genel özellikleri ve diğer işletmelerden farklı yönlerinin açıklanması | | | 4 | Tarımsal işletme ve ürün yönetimi | | | 5 | Tarımsal işletmelerin çalışmalarını etkileyen faktörler. | | | 6 | Tarım işletmelerinin sermaye yapısı. | | | 7 | Tarımsal işletme yönetiminin temel ilkeleri; faktör-ürün (azalan verimler kanunu), faktör-faktör, ürün-ürün ilişkisi. | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Tarımsal işletme yönetiminin temel ilkeleri; kar maksimizasyonu ilkesi, eşit marjinal gelirler ve fırsat maliyeti ilkeleri. | | | 10 | Tarımsal gelir, saf hasıla, işletme masrafları, gayri safi üretim değeri ve brüt kar. | | | 11 | Brüt karın önemi, işletme faaliyetlerinin seçimi, faaliyetlerin gayrisafi üretim değerlerinin hesaplanması, faaliyetlerin değişken masraflarının hesaplanması, brüt karın hesaplanmasında dikkat alınan temel ilkeler. | | | 12 | Brüt kar analizi: buğday, arpa ve süt sığır işletmelerinin brüt karların hesaplanma yöntemlerinin uygulamalı olarak örneklerle açıklanması ve sonuçlarının yorumlanması. | | | 13 | Bitkisel ürünlerde maliyet hesabı (yıllık ve çoklu yıllık bitkilerde). | | | 14 | Hayvansal ürünlerde maliyet hesabı | | | 15 | Final sınavı | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Seminer | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 2 | 14 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 7 | 2 | 14 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 2 | | | | | 5 | | | 3 | | | | | | ÖÇ2 | 2 | | | | | 5 | | | 2 | | | | | | ÖÇ3 | 2 | | | | | 4 | | | 4 | | | | | | ÖÇ4 | 2 | | | | | 4 | | | 3 | | | | | | ÖÇ5 | 2 | | | | | 4 | | | 4 | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr |