|
|
|
Önlisans Programları
YOZGAT MESLEK YÜKSEKOKULU
- AŞÇILIK
- ÖNLİSANS
Program Tanımları
|
|
Kuruluş | Yozgat Bozok Üniversitesi 01 Mart 2006 tarihinde 5467 Sayılı Kanunla kurulmuştur. Kuruluş kanunu ile Erciyes Üniversitesi bünyesinde bulunan Fen-Edebiyat Fakültesi, İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu ve Cumhuriyet Üniversitesi bünyesinde bulunan Akdağmadeni Meslek Yüksekokulu, Yozgat Bozok Üniversitesi’ne bağlanmıştır. | Kazanılan Derece | Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Aşçılık alanında önlisans diploması verilir | Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) | Ön Lisans | Kabul ve Kayıt Koşulları | Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir. | Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar | Daha önce öğrenim gördükleri yurt içi veya yurt dışındaki diğer Yükseköğretim Üniversitesi’ne kesin kayıt yaptıran öğrenciler ilk hafta içinde başvurdukları takdirde kredi ve not transfer talepleri ilgili öğretim birimi yönetim kurulu tarafından değerlendirilerek bütün öğrenimini kapsayacak şekilde ve bir defaya mahsus olmak üzere karara bağlanır. | Yeterlilik Koşulları ve Kuralları | Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 120 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Bu programda 20 gün staj zorunluluğu ve isteğe bağlı olarak işletmede mesleki eğitim bulunmaktadır. | Program Profili | Tüm dünyada olduğu gibi gastronomi ülkemizde giderek yükselen bir değerdir. Bu değere bağlı olarak insanların dışarıda yeme içme talepleri artmaktadır. Bu talepleri karşılamak üzere faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar giderek daha fazla nitelikli elemana ihtiyaç duymaktadır. Bu ihtiyacı karşılamak üzere yöresel mutfaklar, dünya mutfakları, modern mutfak uygulamaları, değişik sunum teknikleri konularında öğrencilere aşçılık eğitimi verilmektedir. Aşçılık Programı nda okuyan öğrencilerimiz bu eğitimlerini okulumuz bünyesinde bulunan mutfakta uygulamalı olarak yapma imkanına sahiptir. | Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle) | Aşçılık programını bitirenlere "Aşçılık Meslek Elemanı" unvanı verilir. Aşçılar lokantalarda, konaklama yerlerinin, toplu yemek yenen özel veya resmî kurumların mutfaklarında, yemek fabrikalarında çalışma olanağı bulabilirler | Üst Derece Programlarına Geçiş | Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavı’nda yeterli puanı almak koşuluyla alanıyla ilgili lisans programlarına ya da Uzaktan Eğitim Sistemleri’nin lisans tamamlama programlarına başvurabilir | Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme | Bu programda; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilir. Programdan mezun olmak için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. Bir dersin notu, yukarıdaki unsurların değerlendirilmesi sonucunda belirlenir ve harf olarak verilir. | Mezuniyet Koşulları | Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 120 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Bu programda 20 gün staj zorunluluğu bulunmaktadır. | Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme ) | Tam Zamanlı | Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü) | İLETİŞİM
Telefon0 (354) 212 38 43
Faks0 (354) 217 17 82
E-Postasosyalbilimler.myo@bozok.edu.tr
AdresSosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Bahçeşehir Mahallesi, Esentepe Mevki,66200,Yozgat
Program Başkanı : Uğur Eren TAŞKESEN | Bölüm Olanakları | Bölümümüzde eğitim-öğretim faaliyetleri , 6 öğretim görevlisi ile yürütülmektedir. Bölümümüzde dersler 30 kişilik kapasiteye ve projeksiyona sahip sınıflarda ve aşçılık uygulama atölyesinde yürütülmektedir. Bölümümüz öğrencileri gün boyunca açık olan bilgisayar laboratuvarından ücretsiz olarak faydalanabilmektedir.
Aşçılık Ön lisans Programından mezun olan öğrencilerin, örgün öğretim ya da açıköğretim lisans programlarının 5. yarıyılından lisans öğrenimine devam edebilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.
Bu programdan mezun olan öğrenciler, dikey geçiş kapsamında başvurabilecekleri lisans programlarını, bu programların koşullarını ve bu programlara alınacak öğrenci sayılarını gösteren 2023 Meslek Yüksekokulları İle Ön lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kılavuzu’ndan detaylı bilgiye ulaşabilirler. Bu kılavuzda, adayların nasıl başvurabilecekleri, lisans programı tercihlerini nasıl yapacakları, sınav, değerlendirme ve yerleştirme işlemleri, meslek yüksekokulu müdürlükleri ve ön lisans programlarının bağlı olduğu birimlerce yürütülecek işlemlerle ilgili ilke ve kurallar yer almaktadır. |
Program Çıktıları
|
|
1 | 1 Turizm kavramı,turizm çeşitleri,gastronomi turizmi,ağırlama işletmelerinde verilen hizmetler hakkında bilgi sahibi olur.
2 Beslenme ilkeleri,besinlerin hazırlanmasında hijyen sanitasyon,gıdaların saklama koşuları,işlevsel besinler ve beslenme türleri hakkında bilgi sahibi olur.
3 Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olmak,yiyeceklerin nasıl hazırlanması gerektiği,menü kalemleri hazırlanması ve yiyeceklerin maliyetlerini çıkarma konusunda bilgi sahibi olur.
4 Mutfak planlama ve organizasyonu,aşçılık mesleği ile ilgili kalite hizmetleri,mutfakta iş güvenliği ve ilk yardım, aşçılık mesleğinde etik davranışlar hakkında bilgi sahibi olur.
5 Mesleğe yönelik araştırma alanları ve teknikleri,aşçılık alanında girişimcilik faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olur. | 2 | Soğuk mezeler-salatalar hazırlamak, pastane ürünleri hazırlamak,ziyafet menüleri oluşturmak becerisi kazandırır.
Farklı ülke mutfaklarına ait menülerin hazırlanması ve servis edilme şekilleri becerisini kazandırmak.
Osmanlı saray mutfağı yemeklerinin ve içeceklerinin hazırlanması,Türk mutfağına ait yöresel yemeklerin hazırlanması becerisi kazandırmak. | 3 | İyi iletişim kurabilmek,temel bilgi teknolojilerinden aktif yararlanbilme,
Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli mesleki bilgilere sahip aşçılar olarak takım çalışması yürütebilmek ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenebilmek.
Alanının inceliklerine hâkim olmak. | 4 | Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirebilmek; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörebilmek | 5 | Yeterli seviyede yabancı dil bilgisi, anlama ve konuşma becerisine sahip olmak, alanıyla ilgili uluslar arası literatürü izleyebilmek. | 6 | Alanı ile ilgili faaliyetleri, sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında edindiği bilinç doğrultusunda yürütmek. |
Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme
| TYYÇ | Program Çıktıları |
| 1 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| BİLGİ | 1 | | | | | | |
| BECERİ | 1 | | | | | | |
| 2 | | | | | | |
| YETKİNLİKLER
(Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği ) | 1 | | | | | | |
| 2 | | | | | | |
| 3 | | | | | | |
| YETKİNLİKLER
(Öğrenme Yetkinliği ) | 1 | | | | | | |
| 2 | | | | | | |
| 3 | | | | | | |
| YETKİNLİKLER
(İletişim ve Sosyal Yetkinlik ) | 1 | | | | | | |
| 2 | | | | | | |
| 3 | | | | | | |
| 4 | | | | | | |
| YETKİNLİKLER
(Alana Özgü Yetkinlik) | 1 | | | | | | |
| 2 | | | | | | |
Müfredat
|
|
|
|
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel
(pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail:
uo@bozok.edu.tr |
|
| | | | | |