Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Önlisans Programları

YOZGAT MESLEK YÜKSEKOKULU - TARIM MAKİNELERİ - ÖNLİSANS



Program Tanımları
Kuruluş
Yozgat Bozok Üniversitesi Yozgat Meslek Yüksekokulu temel bölümlerinden biri olan Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü Tarım Makinaları Programı 1981-1982 yılında, Milli Eğitim Bakanlığı Yaygın Yüksek Öğrenim Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak açılmıştır. 2006 yılında Bozok Üniversitesinin kurulması ile bu yeni üniversitenin bünyesine geçmiştir. Tarım Makinaları Programı temel eğitim prensibi; Tarım alet ve makineleri imalat ve pazarlama, yenilenebilir enerji , tarımsal üretim ve tarım ürünlerinin işlenmesi, bilimsel ve teknolojik çalışmaları birleştirerek öğrenciye Tarım Makinaları alanında çağın gereksinimlerini karşılayacak şekilde eğitim verilerek sektörün arzuladığı ara elemanı yetiştirmektedir. Eğitim dili Türkçedir.
Kazanılan Derece
Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar "Tarım Makinaları alanında Ön Lisans Diploması" derecesi alırlar. Verilen bu diploma derecesi Avrupa Yeterlilikler çerçevesi kapsamında 5. seviye eğitim düzeyine karşılık gelmektedir.
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Ön Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Bu programa kabul ve kayıt şartları Türk Yükseköğretim Mevzuatı kapsamında yapılmaktadır. Programa meslek lisesi alan mezunu öğrenciler sınavsız olarak program kontenjanı dahilinde kabul edilirler. Boş kontenjanlara standart lise mezunları Yükseköğretime Giriş Sınavı sonuçlarına göre yerleştirilirler. Yerleştirme ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Kayıt şartları Yükseköğretime Giriş Sistemi ile aynıdır.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki formal (örgün ) öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki içindeki çeçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK " kapsamında gerçekleştirilmektedir. Türkiye'de örgün eğitim kurumları dışında formal olmayan sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı (in-formal ve non-formal ) öğrenmenin tanınma süreci henüz başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Bozok Üniversitesi'nin tüm programlarında önceki öğrenmenin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, programların eğitim planlarında yer alan Bilgisayar ve İngilizce, Almanca gibi dersler için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden beklenen yeterlilikleri sağladığını düşünen öğrenciler yapılan sınavlara girme hakkına sahiptir. Sınava girip başarılı olan öğrenciler ders programında ilgili derslerden muaf olurlar.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
İki yıl (dört yarıyıl) süren eğitim - öğretim programlarının tüm dersleri (toplam 120 AKTS karşılığı) ile 20 iş günü zorunlu meslek stajını başarıyla tamamlayan öğrenciler ön lisans derecesi alırlar.
Program Profili
Bu bölümün temel amacı, öğrencilerin eğitimsel, psikolojik ve iletişimsel becerilerini oluşturarak Sanayi sektörünün üretim kademelerinde uzmanlar yetiştirmektir. Program 2 yıllık eğitim süresi içerisinde 4 yarıyıldan oluşan bir eğitim yapısına sahiptir.Eğitim dönemi süresince edinilen bilgi, beceri ve davranış, üretim kademelerinde çalışma yapabilmek için temel becerileri oluşturur. Sanayi sektörünün üretim kademelerinde ihtiyaç duyduğu makine elemanlarının tasarımı ve üretimi, talaşlı ve talaşsız imalat tezgâhları, pnömatik ve hidrolik sistemler, CNC tezgâhları ve Cad-Cam programları konularında yeterli bilgi birikimi ve iş becerisine sahip gerekli ara eleman ihtiyacını karşılamaktadır.Derslerin çoğunda uygulamaya yönelik düzenlemeler yapılmıştır. Öğrenciler, programın sonunda toplam 20 günlük meslek stajınu tamamlarlar. Böylece teori ve uygulama imkanı sağlanmış olur.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Tarım makineleri alanından mezun olanlar; tarım alet ve makineleri imalat ve pazarlama sektöründe, yenilenebilir enerji sektöründe, tarımsal üretim sektörü ve tarım ürünlerinin işlenmesi sektöründe, kendi işletmelerinde, üretim seralarında, fide ve fidan üretim firmalarında, tarımsal amaçlı kooperatif ve üretici birliklerinde, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde, belediyelerde, özel tarım işletmelerinde, ziraî ilaç, gübre ve tohum bayilerinde, tarımsal amaçlı ithalat ve ihracat firmalarında, Toprak Mahsulleri Ofisinde, ziraat odalarında, üniversitelerde, tarım makineleri işletmelerinde çalışabilirler. Program mezunları; Tarım makinelerini üreten, pazarlayan, tarımsal üretimi gerçekleştiren büyük, orta ve küçük ölçekli işletmelerde ara teknik eleman, ara kademe yöneticisi veya idari teknik personel olarak çalışmaktadır.Mezunlar çalıştıkları işletmelerde tarım makineleri imalatçıları ile çiftçiler arasında iletişim sağlanması, işlerin plana uygun yürütülmesi, kontrol edilmesi, stok kontrol, vb. sorumlulukları yerine getirmektedir. Çalışma alanları, tarım makineleri işleyen ve pazarlayan işletmeler ile tarımsal üretimi gerçekleştiren işletmeler ile ilgili kamu kuruluşlarıdır.
Üst Derece Programlarına Geçiş
1-Bölüm mezunları sınavsız olarak açık öğretimin bazı programlarına devam edebilirler. Uygulanan uyum programında başarılı olanlar 3. sınıftan devam ederler. Alanları dışında (işletme, iktisat vb) bir alandan lisans diplomasına sahip olurlar. 2-Mezuniyet sonrası yapılan ve alanlarında belirlenen bölümlere Dikey Geçiş Sınavı (DGS) girerek alanlarında eğitimlerini sürdürebilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gereklidir. Her ders için öğrenciler yarıyıl içi çalışmalar (ara sınav, kısa sınav, ödev, proje, uygulama veya benzeri çalışmalar) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Dönemlik olarak gerçekleştirilen derslerde bir ara sınav ve bir final sınavı yapılmaktadır. Ara sınavın %40 ve final sınavının %60’ı toplanarak öğrencinin başarı notu belirlenmektedir
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan toplam 120 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrenciler mezun olmaya hak kazanırlar. Dersleri başarıyla tamamlamanın yanında, bir de staj çalışmasının yapılması mezuniyet için şarttır.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Adresi : Bozok Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Bahçaşehiemahallesi, Esentepe Mevki, 66200, YOZGAT Telefonu : +90 (354) 217 17 81 - 217 17 82 - 212 38 43 Belge Geçer : +90 (354) 217 17 80 E-Posta : myo@bozok.edu.tr Web Adresi : http://myo.bozok.edu.tr
Bölüm Olanakları
Tarım makineleri programı öğrencileri için oluşturulmuş Makine ve tarım makineleri atölyesi ve Bilgisayar laboratuvarı imkanları sunulmaktadır ayrıca projeksiyonlu sınıflarda eğitim verilmektedir.

Program Çıktıları
1Mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
2İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.
3Mesleği için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır.
4Mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanır.
5Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir.
6Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder.
7Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
8Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir.
9Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir.
10Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar.
11Tarım makinelerinde kullanılacak malzemeleri ve imalat yöntemlerini açıklar, iş makinesine göre uygun tarım makinesi seçimini yapar.
12Tarım makinelerinin ayarlarını, gerekli kalibrasyon ve bakım işlemlerini açıklar.
13Tarımsal aletlerin ve makinelerin tasarımını gerçekleştirir.
14Toprak işleme yöntemlerini ve toprak işleme zamanını, tarımsal mekanizasyonda kullanılan ekipmanların kullanım sırası, kullanım zamanı ve kullanım yöntemlerini açıklar.


Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme
TYYÇProgram Çıktıları
11111111111111
BİLGİ1
BECERİ1
2
YETKİNLİKLER (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (Öğrenme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (İletişim ve Sosyal Yetkinlik )1
2
3
4
YETKİNLİKLER (Alana Özgü Yetkinlik)1
2


Müfredat
1. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
2. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
3. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
4. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
1 BIT001 BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ Seçmeli 3
2 FOR001 FABRİKA ORGANİZASYONU Seçmeli 3
3 GAO001 GÜÇ AKTARMA ORGANLARI Seçmeli 5
4 IME001 İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM Seçmeli 19
5 MAK121 HİDROLİK VE PNÖMATİK Seçmeli 4
6 MAK711 MEKANİK Seçmeli 4
7 MAT001 MATEMATİK Seçmeli 4
8 MET001 MEKANİZMA TEKNİĞİ Seçmeli 3
9 MKV001 MUKAVEMET Seçmeli 4
10 TAM701 PAZARLAMA Seçmeli 2
11 TAM702 ÜRÜN İŞLEME TEKNİĞİ VE MAKİNELERİ Seçmeli 3
12 TAM703 MELİORASYON MAKİNELERİ Seçmeli 3
13 TAM704 TARIM EKONOMİSİ Seçmeli 3
14 TAM705 HASSAS TARIM TEKNOLOJİLERİ Seçmeli 3
15 TAM707 MEKANİK TEKNOLOJİ Seçmeli 4
16 TAM708 BİTKİ YETİŞTİRME Seçmeli 5
17 TAM709 TARIM MAKİNELERİNDE ERGONOMİ Seçmeli 5
18 TAM710 SULAMA MAKİNELERİ Seçmeli 5
19 TAM711 TARIM MAKİNELERİ İŞLETMECİLİĞİ VE PLANLAMA Seçmeli 3
20 TAM712 TARIM MAKİNELERİ VE TATBİKATI Seçmeli 5
21 TAM713 TARIMDA ROBOTİK UYGULAMALAR Seçmeli 3
22 TZY001 TEDARİK ZİNCİRİ VE STOK YÖNETİMİ Seçmeli 4
23 YPD001 YEDEK PARÇA VE DEPOLAMA Seçmeli 3
ALAN DIŞI SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
1 ADSÖL-001 Malzeme Bilgisi Seçmeli 3
2 ADSÖL-002 Yönetim Bilişim Sistemleri Seçmeli 3
3 ADSÖL-003 Mimaride Biçim, Mekan, Düzen Seçmeli 3
4 ADSÖL-004 E-Ticaret Seçmeli 3
5 ADSÖL-005 Yetenek Yönetimi Seçmeli 3
6 ADSÖL-006 Sunum Teknikleri Seçmeli 3
7 ADSÖL-007 Uygarlık Tarihi Seçmeli 3
8 ADSÖL-008 Sağlığın Korunması ve Geliştirilmesi Seçmeli 3
9 ADSÖL-009 Sanat Etkinlikleri Seçmeli 3
10 ADSÖL-010 Ergoterapi Seçmeli 3
11 ADSÖL-011 Çevre Koruma Seçmeli 3
12 ADSÖL-012 Yaşam Koçluğu Seçmeli 3
13 ADSÖL-013 Beden Dili-Sözsüz İletişim Seçmeli 3
14 ADSÖL-014 Kitap Okuma ve Yorumlama Seçmeli 3
15 ADSÖL-015 Temel Yoga Pratiği Seçmeli 3
16 ADSÖL-016 Görgü Kuralları ve Protokol Seçmeli 3
17 ADSÖL-017 Yaratıcı Yazma Teknikleri Seçmeli 3
18 ADSÖL-018 Girişimcilik Seçmeli 3
19 ADSÖL-019 Stratejik Düşünce Analizi Seçmeli 3
20 ADSÖL-020 Geleneksel Çocuk Oyunları Seçmeli 3
21 ADSÖL-021 Sosyal Sorumluluk Seçmeli 3
22 ADSÖL-022 Biyo malzemeler Seçmeli 3
23 ADSÖL-023 Genel Ekonomi Seçmeli 3
24 ADSÖL-024 Temel Sağlık Seçmeli 3
25 ADSÖL-025 Çocuk Edebiyatı ve Medya Seçmeli 3
26 ADSÖL-026 Teknoloji Bağımlılığı Seçmeli 3
27 ADSÖL-027 Temel Mutfak Teknikleri Seçmeli 3
28 ADSÖL-028 Kitap Kültürü Seçmeli 3
29 ADSÖL-029 Afet Yönetimi Seçmeli 3
30 ADSÖL-030 Sağlıklı Yaşam ve Egzersiz Seçmeli 3
31 ADSÖL-031 Sağlık Hukuku Seçmeli 3
32 ADSÖL-032 Beden Eğitimi ve Spor Seçmeli 3
33 ADSÖL-033 Osmanlı Türkçesine Giriş Seçmeli 3
34 ADSÖL-034 Osmanlı Türkçesi Okuma ve Yazma Seçmeli 3
35 ADSÖL-035 Küresel Isınma ve Biyolojik Çeşitlilik Seçmeli 3
36 ADSÖL-036 Sanat Terapisi Eğitimi Seçmeli 3
37 ADSÖL-037 Minyatür Seçmeli 3
38 ADSÖL-038 Keçe Sanatı Seçmeli 3
39 ADSÖL-039 Hat Sanatı Seçmeli 3
40 ADSÖL-040 Güzel Sanatlar Seçmeli 3
41 ADSÖL-041 Tarımda Enerji ve Sürdürülebilirlik Seçmeli 3
42 ADSÖL-042 Küresel İklim Değişikliği Farkındalığı Seçmeli 3
43 ADSÖL-043 Genel ve Tarımsal Kooperatifçilik Seçmeli 3
44 ADSÖL-044 Satış ve İkna Teknikleri Seçmeli 3
45 ADSÖL-045 Gönüllülük Çalışmaları Seçmeli 3
46 ADSÖL-046 Renk ve Aydınlatma Seçmeli 3
47 ADSÖL-047 Modern Mimarlık Tarihi Seçmeli 3
48 ADSÖL-048 Egzotik Meyveler Seçmeli 3
49 ADSÖL-049 Müzecilik ve Sergileme Seçmeli 3
50 ADSÖL-050 Liderlik ve Ekip Çalışması Seçmeli 3
51 ADSÖL-051 FİNANSAL OKUR YAZARLIK Seçmeli 3
52 ADSÖL-052 SPOR HUKUKU Seçmeli 3
53 ADSÖL-053 ETKİLİ İLETİŞİM VE BEDEN DİLİ Seçmeli 3
54 ADSÖL-054 MİMAR SİNAN VE ESERLERİ Seçmeli 3
55 ADSÖL-055 TAŞIT GÜVENLİK SİSTEMLERİ Seçmeli 3
56 ADSÖL-056 KOMPOZİT MALZEMELER Seçmeli 3
57 ADSÖL-057 İNSANSIZ HAVA ARACI FOTOGRAMETRİSİ Seçmeli 3
58 ADSÖL-058 ATEŞLİ SİLAHLAR BİLGİSİ Seçmeli 3
59 ADSÖL-059 YAKIN SAVUNMA TEKNİK VE TAKTİKLERİ Seçmeli 3
60 ADSÖL-060 YEREL YÖNETİMLER Seçmeli 3
61 ADSÖL-061 UZAKTAN ALGILAMA TEKNİKLERİ VE CBS Seçmeli 3
62 ADSÖL-062 GIDA HİJYENİ VE SANİTASYONU Seçmeli 3
63 ADSÖL-063 SAĞLIK YAŞAM Seçmeli 3
64 ADSÖL-064 ORGANİK GÜBRELER Seçmeli 3
65 ADSÖL-065 DİJİTAL TARIM Seçmeli 3
66 ADSÖL-066 TAŞIT TEKNOLOJİLERİNİN GEÇMİŞİ VE GELECEĞİ Seçmeli 3
67 ADSÖL-067 KARAYOLU TRAFİK BİLGİSİ Seçmeli 3
68 ADSÖL-068 AKTİF VE PASİF GÜVENLİK SİSTEMLERİ Seçmeli 3
69 ADSÖL-069 GÜNCEL EKONOMİK OLAYLAR Seçmeli 3
70 ADSÖL-070 AKILLI VE EKO TEKNOLOJİK KENTLER Seçmeli 3
71 ADSÖL-071 DEĞERLER EĞİTİMİ Seçmeli 3
72 ADSÖL-072 EVDE PRATİK SÜT ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ Seçmeli 3
73 ADSÖL-073 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM Seçmeli 3
74 ADSÖL-074 ALTERNATİF TEDAVİ YAKLAŞIMLARI Seçmeli 3
75 ADSÖL-075 ARAŞTIRMA PROJESİ YAZIMI Seçmeli 3
76 ADSÖL-076 TEMEL MATEMATİK VE SAYISAL MANTIK PROBLEMLERİ Seçmeli 3
77 ADSÖL-077 ÖZEL İLGİ TURİZMİ Seçmeli 3
78 ADSÖL-078 KÜLTÜREL MİRAS VE TURİZM Seçmeli 3
79 ADSÖL-079 KOMPOZİT MALZEMELER Seçmeli 3
80 ADSÖL-080 AVRUPA BİRLİĞİ Seçmeli 3
81 ADSÖL-081 TEZHİP Seçmeli 3
82 ADSÖL-082 TASARIM ANALİZİ Seçmeli 3
83 ADSÖL-083 BESLENME, FİZİKSEL AKTİVİTE VE SAĞLIK Seçmeli 3
84 ADSÖL-084 BİLİŞİM MESLEĞİNİN TEMELLERİ Seçmeli 3
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
1 BIT001 BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ Seçmeli 3
2 FOR001 FABRİKA ORGANİZASYONU Seçmeli 3
3 GAO001 GÜÇ AKTARMA ORGANLARI Seçmeli 5
4 IME001 İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM Seçmeli 19
5 MAK121 HİDROLİK VE PNÖMATİK Seçmeli 4
6 MAK711 MEKANİK Seçmeli 4
7 MAT001 MATEMATİK Seçmeli 4
8 MET001 MEKANİZMA TEKNİĞİ Seçmeli 3
9 MKV001 MUKAVEMET Seçmeli 4
10 TAM701 PAZARLAMA Seçmeli 2
11 TAM702 ÜRÜN İŞLEME TEKNİĞİ VE MAKİNELERİ Seçmeli 3
12 TAM703 MELİORASYON MAKİNELERİ Seçmeli 3
13 TAM704 TARIM EKONOMİSİ Seçmeli 3
14 TAM705 HASSAS TARIM TEKNOLOJİLERİ Seçmeli 3
15 TAM707 MEKANİK TEKNOLOJİ Seçmeli 4
16 TAM708 BİTKİ YETİŞTİRME Seçmeli 5
17 TAM709 TARIM MAKİNELERİNDE ERGONOMİ Seçmeli 5
18 TAM710 SULAMA MAKİNELERİ Seçmeli 5
19 TAM711 TARIM MAKİNELERİ İŞLETMECİLİĞİ VE PLANLAMA Seçmeli 3
20 TAM712 TARIM MAKİNELERİ VE TATBİKATI Seçmeli 5
21 TAM713 TARIMDA ROBOTİK UYGULAMALAR Seçmeli 3
22 TZY001 TEDARİK ZİNCİRİ VE STOK YÖNETİMİ Seçmeli 4
23 YPD001 YEDEK PARÇA VE DEPOLAMA Seçmeli 3
 
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel  (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr