Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Önlisans Programları

YOZGAT MESLEK YÜKSEKOKULU - İÇ MEKAN TASARIMI - ÖNLİSANS



Program Tanımları
Kuruluş
İç Mekan Tasarımı Programı 2020 yılında kurulmuştur. Öğrenci alımına 2021-2022 eğitim-öğretimde başlamıştır.
Kazanılan Derece
Bu programı başarılı bir şekilde bitiren öğrenciler İç Mekan Tasarımı alanında Önlisans Diploması almaya hak kazanırlar. Program mezunları "İç Mekan Tasarımı Teknikeri" ünvanı ile mezun olmaktadır.
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Ön Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
İç Mekan Tasarımı Programı, Tasarım Bölümü altında; meslek liselerinin ilgili bölümlerinden sonra iki yıllık eğitim sunmaktadır. Ayrıca normal veya herhangi bir liselerden mezun olan öğrenciler için ise, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavıyla ilgili türden puanı alan öğrenciler (YKS) seçilmektedir.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Programa kayıt yaptıran öğrenciler, daha önce öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumlarında başarmış oldukları derslerden muaf tutulabilirler. Ayrıca; Yabancı Dil dersi ve ilgili kurulların önerisi ve Senatonun uygun gördüğü dersler için her eğitim-öğretim yılının başında muafiyet sınavı açılır. Muafiyet sınavından 50 veya üstü not alan öğrenciler bu derslerden muaf sayılırlar.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Tasarım Bölümü – İç Mekan Tasarım Programı’nda ön lisans derecesi elde edebilmek için; öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin ( toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak, 20 işgünü Staj (STJ001) çalışmasını tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması gerekir.
Program Profili
İç mekan tasarımı ergonomik, fonksiyonellik, estetik ve teknolojik öğeleri bir araya getirerek iç yaşam alanlarının kalitesini ve kullanıcı konforunu geliştirmeyi hedefler.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Bu programın çalışma alanları şu şekilde özetlenebilir: İç Mekân tasarımı alanından mezun olan öğrenciler, aşağıdaki alanlarda iş imkanı bulabileceklerdir. İç Mimarlık, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı ofislerinde, Mobilya fabrikalarının tasarım bölümlerinde, Restorasyon firmalarında proje elemanı olarak, Mimarlık, mühendislik ve inşaat bürolarında çizim elemanı veya tasarımcı olarak, İç Mekan proje uygulamalarında iş takipçisi olarak, Maket yapım bürolarında ve tasarımla ilgili sektörlerde yönetici, yönetici asistanı, yetkili ve kontrolör olarak çalışabilirler. Çeşitli devlet kurumlarına KPSS ile atanabilirler. Dikey Geçiş ile Lisans Eğitimine Devam Edenler de Akademik Kariyer yapabilirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
İç Mekan Tasarımı Bölümü önlisans programını başarı ile bitirenler Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her yıl yapılan Dikey Geçiş Sınavında yeterli puan aldıkları taktirde aşağıda adı geçen 4 yıllık lisans bölümlerine devam edebilirler: İç Mimarlık İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı El Sanatları Geleneksel Türk Sanatları Restorasyon ve Konservasyon Mimarlık Tezhip Tezhip (Süsleme) lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler. Ayrıca bu programdan mezun olan öğrenciler fark dersleri alarak Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, İktisat Fakültesi ile İşletme Fakültesi’nin Açıköğretim Lisans programlarına; Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nin Açıköğretim Lisans Programlarına; İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nin lisans programlarına dikey geçiş yapılabilmektedir. Geçiş hakkı bulunan bölümler ise; İktisat, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İktisat, Kamu Yönetimi, Maliye, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Konaklama İşletmeciliğidir.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için en az bir ara sınav, bir etkinlik (ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb.) ve bir final sınavı yapılır. Bu faaliyetlerin sayısı ve başarı notuna katkısı öğretim elemanı tarafından ders planında belirtilir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Başarı notu bağıl değerlendirme sistemi ile değerlendirilerek harf notuna dönüştürülür. Öğrencinin, bir dersten başarılı sayılabilmesi için en az CC harf notu alması gerekir. GANO’su en az 2.00 olan öğrenciler (DC), (DD) ve (CD) harf notu aldıkları derslerden de şartlı başarılı sayılır.
Mezuniyet Koşulları
İç Mekan Tasarımı Programından mezun olabilmek için aşağıdaki şartları sağlamak gereklidir: Ders planındaki toplam 120 AKTS kredisine sahip olan tüm dersleri başarmak.4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olmak. 20 iş günü (5 AKTS kredisi) stajını tamamlamak. Öğrenciler her ders için dönem içi etkinlikler(kısa sınav, form, ödev gibi) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Yozgat Bozok Üniversitesi, Yozgat Meslek Yüksekokulu, Bahçeşehir Mahallesi, Esentepe Mevki, 66200, Merkez/YOZGAT Bölüm Başkanı Vekili: Öğr. Gör. Hüseyin KARAOSMANOĞLU E posta: h.karaosmanoglu@bozok.edu.tr Telefon : +90 354 217 50 64 / 4028 (Dahili) Faks No: +90 354 217 17 80
Bölüm Olanakları
İnsan için daha iyi bir çevre yaratılmasına katkıda bulunmak, insanların yaşam mekanlarını daha konforlu hale getirebilmek için gerekli bilgi ile donatılmış öğrencileri yetiştirmektir. İç mekan tasarımı eğitiminin amacı, değişime açık, yaratıcı, nitelikli, bilgiyi üreten, sanat ve bilimi birlikte kullanan bireyler yetiştirmektir. İç mekan tasarımı konusunda sektöre çağdaş, yaratıcı ve özgün tasarımlar üretebilen, ürünü oluşturabilecek öncü fikirleri değerlendirebilen, malzemeyi ve üretim tekniklerini bilen tasarımcılar yetiştirmeyi amaçlar. İç Mekan Tasarımı programının temel hedefi, sektör ihtiyacını karşılayabilecek, bilgisayar kullanımına hakim, el becerisini geliştirebilen, sanat ve tasarımın olduğu tüm alanlarda görev alabilecek kalifiyeli İç Mekan Tasarımcısı yetiştirmektir. Yozgat Meslek Yüksekokulu bünyesinde kütüphane, bilgisayar alanı, yemekhane ve kantin hizmetleri verilmektedir. Ayrıca İç Mekan Tasarım Atölyesi bulunmaktadır.

Program Çıktıları




Müfredat
1. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
2. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
3. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
4. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
ALAN DIŞI SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
 
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel  (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr