Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Lisans Programları

MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ - ŞEHİR ve BÖLGE PLANLAMA - LİSANS



Program Tanımları
Kuruluş
Yozgat Mühendislik-Mimarlık Fakültesinde 2003-2004 Eğitim-Öğretim yılından itibaren eğitim-öğretime başlamıştır.Halen Bozok Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi altında lisans eğitimini sürdürmektedir.
Kazanılan Derece
Programı başarı ile tamamlayan öğrencilere Şehir ve Bölge Planlama alanında lisans diploması derecesi verilir.
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Yozgat Bozok Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrenciler bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriğinin, Yozgat Bozok Üniversitesi’nde verilen dersin içeriğine uygun olması ve fakülte tarafından onaylanması durumunda öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.
Program Profili
Bölümde eğitim dili Türkçe’dir.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Bölümden mezun olanlar ağırlıklı olarak kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, üniversiteler ile serbest planlama bürolarında çalışabilme imkanına sahiptir.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Lisans öğrenimini tamamlayan şehir ve bölge plancıları yüksek lisans için gerekli şartları tamamlamaları halinde lisansüstü eğitimine devam edebilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Stüdyo Dersleri Özel Değerlendirmeli dersler olup ön koşulludur. Stüdyo derslerinin tümünün ara sınavları her yarıyıl en az iki ara jüri olmak üzere “Eskiz Sınavı” ve/veya “Jüri Ön Değerlendirmesi” şeklinde yapılır. Bu değerlendirme yarıyıl sonu puanının % 40’ını oluşturur. Stüdyo derslerinin final sınavları öğrenci tarafından bir yarıyıl boyunca çalışmış olduğu projenin jüri esasına dayanan açık sözlü savunulması/ sunulması şeklinde yapılır. Diğer derslerde yarıyıl ve final sınav puanları için geçerli % oranı dersin öğretim elemanı tarafından belirlenir. Belirlenen yüzde oranlarına göre 1 (bir) final sınavı yapılır.
Mezuniyet Koşulları
Eğitim programını tamamlayan ve stajını gerçekleştiren öğrenciler mezuniyete hak kazanırlar.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Doç. Dr. Seçil Gül MEYDAN YILDIZ (Bölüm Başkanı). Doç. Dr. Serpil SAVCI (Erasmus Koord.)
Bölüm Olanakları
Bölümde bilgisayar, görsel laboratuvar, çizim masası-sandalyesi vb. donanıma sahip mekanlarda eğitim verilmektedir.

Program Çıktıları
1Şehir ve Bölge Planlama Alanında, mimari tasarım / planlama / tasarım etkinlikleri ve araştırmaları için yerel, bölgesel, ulusal ve küresel bağlamda, söylemsel, kuramsal, olgusal bilgi ile profesyonel hizmet duyarlıklarını kapsayan çok boyutlu bilgileri, çok çeşitli ortamlardan kazanarak, akademik paylaşım ortamlarına yansıtabilmek için gerekli bilgi ve kavrayışa sahiptir.
2Bu çerçevede, alanda gerekli, düşünsel, söylemsel, bilimsel, teknolojik, estetik, sanatsal, tarihsel ve kültürel alt yapıya ilişkin bilgi ve kavrayışa sahiptir.
3Şehir ve Bölge Planlama Alanında insan ve toplum odaklı, çevreye (doğal ve yapılı) duyarlı mimari tasarım / planlama / tasarım yöntemleri konusunda bilgi ve kavrayışa sahiptir.
4Şehir ve Bölge Planlama Alanında ekonomik, çevresel ve toplumsal sürdürebilirlik ilkeleri ve standartları ile afetlerle ilgili konularda çok boyutlu bilgi ve kavrayışa sahiptir.
5Şehir ve Bölge Planlama ile ilgili ilkeler, yasa, yönetmelik ve standartlar hakkında bilgiye sahiptir.
6Şehir ve Bölge Planlama ile ilgili kurumsal ve etik değerler konusunda bilgi ve kavrayışa sahiptir.
7Şehir ve Bölge Planlama Alanının tarihsel, coğrafi, toplumsal ve kültürel bağlam içindeki yerine / önemine ilişkin bilgi ve kavrayışa sahiptir.
8Mimari tasarım / planlama / tasarım etkinlikleri ve araştırmaları için söylem, kuram ve kılgı (pratik) bütünlüğünü sağlama ve kavram geliştirme becerisine sahiptir.
9Şehir ve Bölge Planlama Alanı ile ilgili kuramsal / kavramsal bilgiyi, bilişsel ve kılgısal becerileri, araştırma yöntem ve tekniklerini kullanır ve alternatif mimari tasarım, planlama kurguları ve çözümleri geliştirebilme becerisine sahiptir.
10Disiplinler arası etkileşimli mimari tasarım / planlama / tasarım konusunda beceri sahibi olur. Sahip olduğu bilgi, kavrayış ve becerileri bağlama ilişkin verilerin yorumunda, sorunların tanımında, ustalık ve inovasyon sergileyen almaşık mimari tasarım / planlama / tasarım kararlarının / projelerin / çözümlerin geliştirilmesinde kullanır.
11Şehir ve Bölge Planlama Alanıyla ilgili bireysel çalışmaları bağımsız olarak yürütür ve çok disiplinli, disiplinler arası ve disiplinler üstü çalışmalarda bireysel ve ortak sorumluluk alır. Bunun için gerekli özgüvene ve yetkinliğe sahiptir.
12Bir mimari tasarım / planlama / tasarım projesinde ortak çalışmaları planlar, sorumluluk alır ve yürütür.
13Şehir ve Bölge Planlama Alanındaki bilgi ve becerileri eleştirel ve diyalektik (eleştirel, karşı tez ve sentez üretebilen) bir yaklaşımla değerlendirerek öğrenir. Bunun yanı sıra geleceğe yönelik olur, kişisel ve mesleki gelişimi için gerekli motivasyona ve öğrenme becerilerine sahip olur, öğrenme gereksinimlerini belirler, bunun için planlar yapar ve bunları uygular. Ayrıca yaşam boyu öğrenme bilinciyle hareket eder.
14Şehir ve Bölge Planlama alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir, düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır, bilgiyi nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşır.
15Toplumsal sorumluluk bilinciyle yaşadığı sosyal çevre için projeler, işbirlikleri ve etkinlikler düzenler ve bunları uygular.
16Meslek alanında, mesleki uygulamada ve mesleki araştırmalarda, etik ve davranış kurallarına ilişkin kavrayış, davranma alışkanlığı ve toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket eder.
17Mimari tasarım / planlama / tasarım süreçlerinde olası toplumsal, çevresel ve etik sonuçlarını dikkate alarak karar verebilmek için gerekli temeli oluşturacak verileri toplar, değerlendirir ve yorumlar.
18Şehir ve Bölge Planlama Alanındaki mevcut bilgiyi eleştirel ve diyalektik bir yaklaşımla değerlendirebilme, sahip olduğu bilgi, kavrayış ve becerileri disiplininin gerektirdiği profesyonel bir yaklaşımla etik ilkelerin ışığında, mesleki davranış kuralları, ölçütler ve standartlar ile yasal çerçevelere uygun olarak, olası toplumsal, çevresel ve etik sonuçlarını dikkate alarak kullanır.
19İnsan değerinin bilgisiyle, insan haklarına ve bu temelde sosyal ve kültürel haklara saygılı, doğal çevrenin ve kültürel mirasın korunmasında gerekli duyarlılığı göstererek, adalet bilinciyle karar verir ve hareket eder.
20Şehir ve Bölge Planlama mesleğinin, insan hakları ve toplum açısından yararının ve toplumsal hizmet ürettiğinin bilincinde olarak sosyal adalet, kalite kültürü, doğal ve kültürel değerlerin korunması, çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği, profesyonel hizmet vermeye özgü yasal çerçeveler ile etik ilkeler konusunda gerekli duyarlılığı göstererek adil davranış konularında kişisel duyarlılığa sahiptir.
21Yaşadığı tarihsel dönemde, yerel, bölgesel, ulusal ve küresel genel ve mesleki sorunlar hakkında bilgi ve bilinç sahibidir.
22Şehir ve Bölge Planlama Alanındaki bilgi ve becerileri eleştirel ve diyalektik (eleştirel, karşı tez ve sentez üretebilen) bir yaklaşımla değerlendirerek öğrenme, Bunun yanı sıra geleceğe yönelik, kişisel ve mesleki gelişimi için gerekli motivasyona ve öğrenme becerilerine sahip olma,
23Şehir ve Bölge Planlama ile ilgili ilkeler, yasa, yönetmelik ve standartlar hakkında bilgilendirmek
24Meslek yaşamında hayat boyu öğrenme konusunda bilinçlendirme
25Planlama etiği ve ilkeleri konusunda sorumluluk bilinci kazanma
26Planlama konusunda problem çözümü için modern şehircilik donanımlarını kullanabilme becerisi kazandırmak


Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme
TYYÇProgram Çıktıları
11111111111111111111123333
BİLGİ1
BECERİ1
2
YETKİNLİKLER (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (Öğrenme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (İletişim ve Sosyal Yetkinlik )1
2
3
4
5
YETKİNLİKLER (Alana Özgü Yetkinlik)1
2


Müfredat
1. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
2. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
3. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
4. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
5. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
6. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
7. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
8. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
ALAN DIŞI SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
ALAN DIŞI SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
 
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel  (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr