Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Lisans Programları

FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ - FİZİK - LİSANS



Program Tanımları
Kuruluş
Fizik bölümü, 1994 yılında Erciyes Üniversitesinin Yozgat Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. Daha sonra 01 Mart 2006 tarihinde 5467 Sayılı Kanunla Bozok Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite olarak kurulmasıyla Erciyes Üniversitesi bünyesinde bulunan Fen-Edebiyat Fakültesi, İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu ve Cumhuriyet Üniversitesi bünyesinde bulunan Akdağmadeni Meslek Yüksekokulu, Yozgat Bozok Üniversitesi’ne bağlanmıştır. Bölümün temel eğitim felsefesi; Fizik alanında laboratuvar uygulamalarıyla pratik olarak desteklenen bir alt yapı ile mevcut bilimsel ve teknolojik durumlarla uyumlu bir mesleki eğitim sağlamaktır. Laboratuvar uygulamaları eğitim programının önemli bir parçası olarak kabul edilir.
Kazanılan Derece
Lisans
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Fizik bölümüne öğrenciler, ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile alınır. Her yıl 30 öğrenci alınır.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Formal
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Normal eğitim 4 yıldır. Fizik bölümünden lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin gerekli derslerin tümünü almaları, tamamlamaları ve genel not ortalamalarının da 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekmektedir. 60 AKTS seçmeli derslerden oluşmak üzere toplamda 240 AKTS tamamlamak gerekmektedir.
Program Profili
Bölüm bünyesinde Atom ve Molekül Fiziği, Genel Fizik, Katıhal Fiziği, Matematiksel Fizik, Nükleer Fizik ve Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği olmak üzere altı anabilim dalı mevcuttur. Bölüm Laboratuvarları öğrencilerin ihtiyacına cevap verecek şekilde donatılmıştır.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Fizik Bölümü’nden dört yıllık lisans eğitimi sonunda mezun olanlar “Fizikçi” unvanına sahip olarak, çeşitli iş alanlarında çalışabilirler. Temel bilimleri tercih eden öğrencilerin büyük bir çoğunluğu akademik kariyer yapmayı tercih etmektedir. Bu amaçla öğrenciler üniversitelerin Fen Bilimleri ve Yüksek Teknoloji Enstitülerinin başvuru koşullarını sağladıkları takdirde Yüksek Lisans ve Doktora çalışması yapabilirler. Bu arada isterlerse gerekli şartları sağladıkları takdirde araştırma görevlisi olarak da çalışabilirler. Ayrıca YÖK Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı çerçevesinde herhangi bir üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışabilirler. Yüksek Lisans ve Doktora programlarına ise tercih ettikleri farklı bir üniversitede devam edebilirler. MEB ve YÖK bursları ile yurt dışında Yüksek Lisans ve Doktora çalışması yapabilirler. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, TUBİTAK (Çekmece Nükleer Araştırma Merkezi, Marmara Araştırma Merkezi, BİLGEM), Devlet İstatistik Enstitüsü, Türk Telekom, Aselsan, Roketsan, Türk Standartları Enstitüsü gibi kuruluşlarda araştırmacı veya memur olarak çalışabilirler. Hastanelerin radyoloji bölümlerinde (Medikal Fizik alanında Yüksek Lisans yaptığı takdirde), firmaların kalite kontrol laboratuvarlarında, bilgisayar firmalarında, teknik cihazların satış ve servis şirketlerinde, elektronik ve sanayi alanında çalışan kuruluşlarda ve bankalarda çalışabilirler. İş Güvenliği Uzmanlığı eğitimine katılıp, bu süreç sonucunda yapılan sınavda başarılı olanlar, çeşitli sektörlerde “İş Güvenliği Uzmanı” olarak çalışabilirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Lisans eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar, ALES ve yabancı dil sınavlarından geçerli not alarak lisansüstü programlara (tezli yüksek lisans ve doktora) geçiş yapabilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her ders için bir ara sınav ve bir yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna ara sınav katkısı % 40 ve yarıyıl sınavı katkısı % 60 'dır.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan zorunlu ve seçmeli dersleri alarak tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrenciler Fizik lisans diploması almaya hak kazanır. 60 AKTS seçmeli derslerden oluşmak üzere toplamda 240 AKTS tamamlamak gerekmektedir.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Adres: Yozgat Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü 66100 Yozgat Program Başkanı: Prof. Dr. Recep ŞAHİNGÖZ AKTS Koordinatörü: Doç. Dr. Durgun DURAN E-Posta: durgun.duran@bozok.edu.tr Tel: 0354 242 10 21/2601
Bölüm Olanakları
Fizik bölümünde, dünyada yeni gelişen ve hızla yaşantımıza adapte olan teknolojilerin gerçekleştirilmesi amaç ve hedefiyle güncel ve çağdaş bir eğitim verilmektedir. Bu kapsamda kuramsal bilginin yanı sıra uygulamalı ve deneysel eğitimlerini geliştirmek için öğrencilere Genel Fizik laboratuvarı, Elektrik ve Manyetizma laboratuvarı, Modern Fizik laboratuvarı, Elektronik laboratuvarı, Optik ve Dalgalar laboratuvarı ve Bilgisayar laboratuvarı gibi dersler de verilmektedir.

Program Çıktıları
1Ortaöğretimde elde edilen yeterliliklere dayalı olarak alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer bilimsel kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur ve bu bilgileri alanında karşılaştığı problemlerin çözümünde etkin bir biçimde kullanabilir.
2Alanındaki kavram ve düşünceleri bilimsel yöntemlerle inceleyebilir, deney ve gözlem yapabilir, verileri yorumlayabilir ve değerlendirebilir, sorunları tanımlayabilir, analiz edebilir, kanıtlara ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir.
3İstatistikî ve soyut düşünce yapısına sahip olup, somut olaylar ile bağlantı kurar ve çözüm üretebilir.
4Bilgisayar yazılım ve donanımları hakkında genel bilgi sahibi olur.
5Bilişim ve iletişim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olur ve alanı ile ilgili çalışmalarında bu bilgileri aktif bir şekilde kullanmayı öğrenir.
6Edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilir, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir.
7Alanı ile ilgili bulunduğu ortamlarda veya karşılaştığı öngörülemeyen karmaşık problemlerin çözümünde sorumluluk alma, inisiyatif kullanma gibi becerilere sahiptir.
8Alanı ile ilgili konularda bilgi ve görüşlerini yazılı ve sözlü olarak bilimsel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilir.
9Gerek alanında gerekse alanı dışında ekiplerle birlikte çalışabilme yeteneğine sahip olur ve bireysel sorumluluk alarak sorumluluğu altında çalışanların mesleki gelişimine yönelik etkinlikleri planlayabilir ve yönetebilir.
10Mesleki ve etik sorumluluk bilincini kavrayıp, alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması ve uygulanması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerlere göre hareket eder.


Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme
TYYÇProgram Çıktıları
1111111111
BİLGİ1
BECERİ1
2
YETKİNLİKLER (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (Öğrenme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (İletişim ve Sosyal Yetkinlik )1
2
3
4
5
YETKİNLİKLER (Alana Özgü Yetkinlik)1
2


Müfredat
1. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
2. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
3. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
4. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
5. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
6. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
7. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
8. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
ALAN DIŞI SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
ALAN DIŞI SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
 
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel  (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr