Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Lisans Programları

ZİRAAT FAKÜLTESİ - BİTKİ KORUMA - LİSANS



Program Tanımları
Kuruluş
Bitki Koruma Bölümü 1992 tarihinde kurulmuş ve 2012 yılında Lisans seviyesinde eğitim ve öğretimine başlamıştır.
Kazanılan Derece
Bitki Koruma Bölümü Lisans Diploması
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Adayın Lisans Yerleştirme Sınavında (LYS) yeterli puanı almış olması.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Muafiyet: Eğitim-öğretim programına kayıt yaptıran öğrenciler kayıtlı oldukları Yüksek Öğretim Kurumları'ndan almış ve başarmış oldukları derslerden muaf olmak için eğitim-öğretimin başlamasından 15 gün önce başvurarak Fakülte Yönetim Kurulu tarafından belirlenmiş ilkelere göre değerlendirme yapılır ve karara bağlanır. İngilizce dersi için her akademik dönemin başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Sınava giren ve ilgili derslerden başarılı olan öğrenciler muaf sayılır.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.
Program Profili
Bitki Koruma Programında öğrencilere kültür bitkilerinde sorun oluşturan zararlı, hastalık ve yabancı otların tanı, teşhis, biyolojileri ve bunlarla en uygun mücadele yöntemleri hakkında temel bilgi ve beceriler verilmektedir.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Bitki Koruma mezunları kamu veya özel sektörde çalışabilirler. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Milli Prodüktivite Merkezi, İhracatı Geliştirme ve Etüt Merkezi, tarıma dayalı sanayi işletmeleri, tarımsal kooperatifler, tarım ve tarıma dayalı sektörde kontrol ve sertifika kuruluşları ve sivil toplum örgütleri bu kuruluşlardan önemlileri olarak sıralanabilir.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Lisans derecesine sahip olan öğrenciler, bitki koruma ile ilgili ulusal veya uluslarası lisansüstü programlarına devam edebilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli ders öğretim planında ayrıntılı olarak tanımlanmıştır. Not değerlendirmesi bağıl sistemde yapılır. Sınav değerlendirmeleri Bozok Üniversitesi Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 21. maddesinde yer aldığı şekilde uygulanır. Bir dersin başarı notu, öğrencinin o dersin ara sınav ve varsa diğer eğitim-öğretim etkinliklerinden aldığı puanlar ortalamasının %40'nın; final sınav puanının %60'ına ilavesiyle elde edilir. Uygulamalı derslerden, uygulama sınavlarında başarısız olarak değerlendirilen öğrencilerin arasınav puanı ile yarı yıl/yıl içi diğer etkinliklerinden aldıkları puanlar değerlendirilmeye alınmaz, bu öğrenciler final sınavına alınmadan başarısız ilan edilir ve puanları FF (devamsız) harf notu ile değerlendirilir.
Mezuniyet Koşulları
Yeterlilik koşulları ve kurallar bölümündeki koşullara ek olarak 30 işgünü staj yapma zorunluluğu vardır.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Program Başkanı: Prof. Dr. Şaban GÜÇLÜ saban.guclu@bozok.edu.tr AKTS/DS Koordinatörü: Arş. Gör. Gökhan AYDINLI gokhan.aydinli@bozok.edu.tr Bozok Üniversitesi Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Erdoğan Akdağ Kampüsü, YOZGAT Tel: 0 354 242 10 94 / 0 354 242 10 28 Faks: 0 354 242 10 96 e-posta: ziraat@bozok.edu.tr web adresi: tdbf.bozok.edu.tr
Bölüm Olanakları
Bitki Koruma bölümünde 1 Profesör, 2 Yardımcı Doçent ve 3 Araştırma Görevlisi bulunmaktadır. Araştırma ve eğitim faliyetlerinde kullanılan, 2 adet stereomikroskop ve 15 adet binoküler ışık mikroskopu bulunmaktadır. .

Program Çıktıları
1Bitki Koruma ve ilgili temel kavramları tanımlar, fikirleri ve verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir ve mesleki etik sorumluluğu kazanır.
2Tarımsal alanlarda sıkça görülen hastalık etmenlerini, zararlıları, yabancı otları, yararlı organizmaları ve abiyotik faktörlerin simptomlarını tanıyabilir, yaygınlık durumları ile zarar/yarar düzeylerini saptayabilir.
3Bitki koruma ile ilgili sorunların çözümü için gerekli verileri toplayarak analiz eder ve sürdürülebilir tarımı, çevre ve insan sağlığını göz önünde tutarak en uygun mücadele yöntemini seçer ve uygular.
4Doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir kullanımı için tarımsal mücadelede hangi yöntemleri nasıl kullanması gerektiğini bilir.
5İyi tarım ve ekolojik tarım uygulamaları hakkında güncel bilgilere sahiptir.
6Tarımsal alandaki evrensel bilgileri izleyebilir ve alanındaki kişilerle iletişim kurabilir.
7Hayat boyu öğrenme prensibinin kariyerindeki önemini kavrar, bilişim teknolojilerinden etkin bir şekilde yararlanarak mesleki bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirir.
8Bireysel ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisi ve sorumluluk alma özgüvenini kazanır.
9Bitki Koruma ile ilgili mevzuata hakim olur.
10Mesleki konularda sorunları tanıma, karar verme ve çözümleme konularında inisiyatif kullanır.
11Bitki Koruma ile ilgili sektörlerde sorumluluğu altında çalışanların mesleki gelişimine yönelik etkinlikleri planlayıp yönetebilir
12Bitki Koruma ile ilgili bilgi ve fikirlerini sözlü ve yazılı sunum teknikleri kullanarak kurum ve kişilere aktarır.


Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme
TYYÇProgram Çıktıları
111111111111
BİLGİ1
BECERİ1
2
YETKİNLİKLER (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (Öğrenme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (İletişim ve Sosyal Yetkinlik )1
2
3
4
5
YETKİNLİKLER (Alana Özgü Yetkinlik)1
2


Müfredat
 
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel  (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr