Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Lisans Programları

ZİRAAT FAKÜLTESİ (YENİ) - BAHÇE BİTKİLERİ - LİSANS



Program Tanımları
Kuruluş
Bahçe Bitkileri Bölümü 2013-2014 yılında Lisans seviyesinde eğitim ve öğretimine başlamıştır.
Kazanılan Derece
Lisans eğitim-öğretim programında yer alan teorik ve uygulamalı derslerin tümü ile stajda başarılı olan öğrencilere lisans diploması verilmektedir. Bir öğrencinin aldığı derslerden başarılı olabilmesi için 4'lük not sisteminde en az 2.00 alması gerekmektedir. Mezun olan öğrenci "Ziraat Mühendisi" ünvanı almaktadır.
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Adayın Yükseköğretim Kurumları Sınavında (YKS) yeterli puanı almış olması bu bölüme kabul edilmesi bakımından yeterli olmaktadır.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Muafiyet: Eğitim-öğretim programına kayıt yaptıran öğrenciler kayıtlı oldukları Yüksek Öğretim Kurumları'ndan aldıkları ve başarılı olduklarını gösteren belge ile bölümdeki bu derslerden muaf olmak için başvuru yapmaları gerekmektedir. Eğitim-öğretimin başlamasından 15 gün önce yapılacak bu başvuru ile Fakülte Yönetim Kurulu tarafından belirlenmiş ilkelere göre değerlendirme yapılmakta ve karara bağlanmaktadır. Yabancı dil (İngilizce) için her akademik dönemin başında muafiyet sınavı yapılmaktadır. Bu sınava giren ve başarılı olan öğrenciler bu dersten muaf sayılmaktadır.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.0 üzerinden en az 2.0 ağırlık not ortalaması elde etmek yeterli olmaktadır.
Program Profili
Bahçe bitkileri Bölümün temel amacı, meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı konularında eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerinde bulunmaktır.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Bahce Bitkileri Bölümünden mezun olan ziraat mühendisleri; Tarım Bakanlığı’na Bağlı Tarım il Müdürlükleri’nde, Tarımsal Araştırma Enstitülerinde, Çevre ve Orman Bakanlıkları, meslekle ilgili Araştırma Enstitüleri gibi Kamu Kuruluşlarında görev alabilirler. Ayrıca özel çalışma alanlarında özellikle bahce bitkileri tohumculuğu yapan şirketlerde, ilaç bayilerinde, hazır fide sektörü ve tarımsal üretim ve pazarlama şirketlerinde çalışma imkanına sahiptirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Yozgat Bozok Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsünün veya diğer Enstitülerin uyguladığı Lisansüstü eğitim yönergesinde yer alan koşullar çerçevesinde düzenlenir
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli ders öğretim planında ayrıntılı olarak tanımlanmıştır. Not değerlendirmesi bağıl sistemde yapılır. Sınav değerlendirmeleri Bozok Üniversitesi Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 21. maddesinde yer aldığı şekilde uygulanır. Bir dersin başarı notu, öğrencinin o dersin ara sınav ve varsa diğer eğitim-öğretim etkinliklerinden aldığı puanlar ortalamasının %40'nın; final sınav puanının %60'ına ilavesiyle elde edilir. Uygulamalı derslerden, uygulama sınavlarında başarısız olarak değerlendirilen öğrencilerin arasınav puanı ile yarı yıl/yıl içi diğer etkinliklerinden aldıkları puanlar değerlendirilmeye alınmaz, bu öğrenciler final sınavına alınmadan başarısız ilan edilir ve puanları FF (devamsız) harf notu ile değerlendirilir.
Mezuniyet Koşulları
Yeterlilik koşulları ve kurallar bölümündeki koşullara ek olarak 30 işgünü staj yapma zorunluluğu vardır.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Yozgat Bozok Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü Merkez/Yozgat
Bölüm Olanakları
Bahçe Bitkileri Bölümünde eğitim ve araştırma laboratuvarı imkanları aşağıda sıralanmıştır. Öğrenci Laboratuvarı - 20 ışık mikroskobu - 10 stereo mikroskop Sitolojik Araştırma Laboratuvarı -1 CO2 inkübatörü -1 santrifüj - 1 etuv -1 deep freze -1 iklim dolabı -1 hot plate -1 trinoküler mikroskop Genel Biyoloji Laboratuvarı -1 soğutmalı inkübatör -1 hassas terazi -1 mikrotom -1 buzdolabı -1 pH metre (taşınabilir) -2 Penetrometre -1 Dijital kolormetre ve SPAD (Konica-Minolta) -1 Dijital Refraktometre -1 UV-VIS Spektrofotometre (Perkin Elmer) -1 Su Destilasyon Ünitesi -1 Ultra Distile Su Cihazı -15 Binoküler Mikroskop (öğrenci) -1 Kül Fırını -1 Hot Plate -1 Yaprak Alan Ölçer -1 RQ Metre (Merck) ve Kitleri -1 Trinoküler Mikroskop (Leica) -1 Dik Tip Otoklav -1 Sterilizator -1 Etüv -1 Karıştırıcılı Hot Plate -1 Su Banyosu -1 Deep Freeze (-80 °C) -1 Deep Freeze (Vestel, -20°C) -1 Analitik Terazi -1 Hassas Terazi -1 Mikro Santrifüj -1 Vorteks -1 Blender -1 Hacim Ölçer (Marvin) -1 Laminar Kabin -1 Speedy Test Apparatus (NIRS Otomatik distilasyon ünitesi, fırın, yem analizi) -1 pH Metre (Masaüstü) -1 Yağ Analizi (Soksalet) -1 Tohum nem ve yoğunluk ölçer -1 Flour Mill -1 Santrifüj -1 Otomatik pipet -1 Kolormetre (Konica Minolta CR 400) -1 EC-Metre (Jenway 70) -2 Trinoküler Sterio Mikroskop -1 Anthocyanin meter -1 Yaprak alan ölçer -1 pH Metre (Mettler Toledo)(Masaüstü) -1 ph Metre, EC metre (Taşınabilir) (Hanna) Ayrıca Gedikhasanlı mevkiinde Tarımsal Araştırma ve Demonstrasyon Merkezi bulunmaktadır. 70 da meyve, 10 da sebze, 10 da bağ, 2 da süs bitkileri ve 2 da örtüaltı alanı bulunan bu merkezde bir öğrenci laboratuvarı da bulunmaktadır. Bu laboratuvarda aşağıdaki ekipmanlar mevcuttur. 1- Traktör (New Holland) 1- Bahçe Traktörü (Kubota-2534) 2- Pulluk 1- Gübre atma makinası (Büyük Traktör için) 1- Çift diskli fırfır 2- Tarla İlaçlama Pülverizatörü 1- Masura hazırlama, malç serme, damla sulama serme makinası 1- Kombine Toprak İşleme (Büyük Traktör için) (Tırmık+ Diskaro+merdane) 2- Römork (Büyük Traktör için) 1- Pulluk (Bahçe Traktörü için) 1- Kazayağı 1- Rotavatör (Çapa makinası) 1- Burgu Makinası (Bahçe Traktörü için) 1- Motorlu Tırpan (Stihll-bıçaklı ve misinalı) 1- Sulama Zamanlayıcısı (Aqua Pro) 1- Sıcaklık ve Nem Kaydedici 1- Işık Ölçer ve Rüzgar Ölçer (El Cihazı) 1- Meteroloji İstasyonu (Stratos)

Program Çıktıları
1Piyasa taleplerine uygun ıslah programlarını oluşturabilme ve gerçekleştirebilme.
2Bahçe bitkilerinde her türlü damızlık materyalin çoğaltılabilmesi
3Tarım problemlerini temel tarım, matematik ve fen bilgileri ışığında irdeleyebilme becerisi.
4Bahçe bitkileri türlerinde farklı tarım sistemlerini planlayabilme ve uygulayabilme becerisi.
5Bahçe bitkileri alanında yer alan tüm bitkisel materyalin korunması, geleceğe aktarımını sağlayabilme ve çevreye duyarlı analitik düşünme.
6Bahçe bitkileri ürünlerinin üretim, muhafaza ve değerlendirilmesinde kalite bilincine sahip olma (Farklı kalite parametrelerini ölçebilme, değerlendirebilme ve yönetebilme becerisi).
7Tarımsal problemlerin farkında, onları izleyebilme, bu konularla ilgili görüşlerini açık bir şekilde sözlü ve yazılı ifade ederek iletişim kurabilme (Türk dili,sosyal içerikli ders).
8Tarımsal problemlerin çözümünde araştırma, analitik düşünme, bilgiye ulaşma ve çözüm üretme becerisi (Proje, ödev, tez, seminer, staj).


Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme
TYYÇProgram Çıktıları
11223333
BİLGİ1
BECERİ1
2
YETKİNLİKLER (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (Öğrenme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (İletişim ve Sosyal Yetkinlik )1
2
3
4
5
YETKİNLİKLER (Alana Özgü Yetkinlik)1
2


Müfredat
0. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
1. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
2. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
3. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
4. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
5. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
6. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
7. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
8. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
ALAN DIŞI SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
ALAN DIŞI SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
 
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel  (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr