Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Yüksek Lisans Programları

LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ - SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ (Y.L.) (TEZLİ) - YÜKSEK LİSANS



Program Tanımları
Kuruluş
Yozgat Bozok Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde kurulan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi tezli yüksek lisans programı, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında faaliyete geçmiştir. Eğitim dili Türkçedir.
Kazanılan Derece
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünden mezun olan öğrenciler "SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BİLİM UZMANI" unvanıyla yüksek lisans diploması alırlar.
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Yüksek Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi veya Hukuk Fakültesi’nden; Siyaset Bilimi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Uluslararası İlişkiler, Maliye, İktisat veya Hukuk Bölümlerinden lisans mezunu olmak. Son beş yılda yapılmış olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavına (ALES) girmiş olmak ve bu sınavdan Eşit Ağırlık puan türünden en az 55 puan almış olmak. Lisans mezuniyet not ortalamasında 4,00 üzerinden en az 2,00 veya muadili bir puana sahip olmak.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Bozok Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünün amacı, ulusal ve uluslararası düzeylerde gerçekleşen siyasal, sosyal ve ekonomik değişimleri anlayan, kültür ve medeniyet dairesi içerisinde ülkemizin inanç ve değerlerini, menfaat ve hedeflerini ön plana çıkaran uzmanlar yetiştirmektir. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü, Siyaset ve Sosyal Bilimler, Yönetim Bilimi ve Kentleşme ve Çevre Sorunları olmak üzere üç alt disiplini ihtiva etmektedir. Bu bağlamda, bölümümüz, hukuk, ekonomi, sosyoloji, tarih, coğrafya ve sosyal psikoloji gibi disiplinlere dirsek teması içerisindedir ve buna uygun olarak bölüm müfredatına sahiptir. Siyaset ve Sosyal Bilimler Anabilim Dalı, bir bilim olarak siyaset mefhumunun hinterlandı içerisinde olan yer alan kavram, olay ve olguları, Türk ve dünya siyasetinde belirleyicilikleri ve etkileri üzerinden içerirken; Yönetim Bilimi Anabilim Dalı, devletin yerel ve ulusal yönetimler düzeyinde kamu örgütleri ile kamu politikalarının teşekkülü, yönetimi ve uygulanmasıyla ilgilenir. Dolayısıyla, disiplin, program yönetimini (planlama, karar verme, örgütlendirme, yönetme, uygulama ve değerlendirme) ve kaynak yönetimini (insan kaynakları yönetimi ve bütçe) içermektedir. Kentleşme ve Çevre Sorunları Anabilim Dalı ise, sosyoloji, hukuk ve siyaset ve sosyal bilimlerle dirsek teması içerisinde yerel ve ulusal düzeyde kentleşme sürecini ve politikalarını, ekoloji ve ekolojik sorunları ihtiva eden bir disiplindir.
Program Profili
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Siyaset Biliminin ve Kamu Yönetimi Bölümü mezunları, Kamu, özel ve akademik alanlarda pek çok iş imkânına sahiptir. Kamu sektöründe, bakanlıkların, ilgili kamu kuruluşlarının ve kamu bankalarının merkez ve taşra örgütlerinde müfettiş yardımcılığı, uzman yardımcılığı, kaymakam adaylığı, denetçi yardımcılığı, stajyer kontrolörlük gibi A grubu kariyer meslek sahibi olabilirler. Bunun yanı sıra kamu sektöründe B grubu memur olma imkânına sahiplerdir. Özel sektörde ise, ulusal ve uluslararası şirketlerin finans - muhasebe, ticaret, ar-ge, insan kaynakları, pazarlama departmanlarında alt düzey görevlerden başlayarak orta ve üst düzey yöneticilik kademelerinde çalışma imkânları mevcuttur. Bununla beraber, özel bankalarda, servis görevlisi, uzman yardımcılığı ve müfettiş yardımcılığı gibi pozisyonlarda iş sahibi olabilirler. Akademik alanda ise, lisansüstü eğitim ve öğretime devam ederek, tercih ettiği eğitim alanına göre üniversitelerin araştırma görevlisi ve öğretim görevlisi kadrolarında yer alabilirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bilimi dalında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında doktora dereceleri için başvuruda bulunabilir.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersin ara sınav ve yarıyıl sonu sınav sonuçları sayısal puan ile gösterilir. Öğrencinin girmediği sınavların puanı sıfır (0)’dır. Buna göre; a) Ara sınav puan ortalaması, öğrencinin ara sınavlarda almış olduğu puanların toplamının yapılmış olan ara sınav sayısına bölünmesi ile belirlenir. Bu suretle bulunacak buçuklu sayı tam sayıya yükseltilir. b) Ham başarı puanı, yarıyıl veya yılsonu sınav puanının %60’ına, ara sınav(lar) puan ortalamasının %40’ının eklenmesi ile hesaplanır. Bu oranların hesabında kesirler aynen korunur, ancak ham başarı puanının hesabında buçuklu sayılar tam sayıya tamamlanır. c) Başarı notları; ham başarı puanları kullanılarak esasları Senato tarafından belirlenen bağıl değerlendirme yöntemiyle tespit edilir.
Mezuniyet Koşulları
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamış olması ve 4,00 üzerinden en az 2,00 genel not ortalamasına sahip olması gerekir.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Bölüm Olanakları
Bölümdeki eğitim faaliyetleri ve akademik faaliyetler 3 adet doktor öğretim öğretim üyesi tarafından sağlanmaktadır. Fakültemizde bilgisayar temelli dersler için her biri 40'ar öğrenci kapasiteli 2 adet bilgisayar laboratuvarı bulunmaktadır.

Program Çıktıları




Müfredat
1. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
2. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
3. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
4. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS GRUBU I
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS I
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS GRUBU II
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS II
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
 
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel  (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr