Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Yüksek Lisans Programları

LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ - ARKEOLOJİ (Y.L.) (TEZLİ) - YÜKSEK LİSANS



Program Tanımları
Kuruluş
Arkeoloji Ana Bilim Dalı 2022 yılından itibaren Lisansüstü Enstitüsünde yüksek lisans programında eğitim vermeye devam etmektedir. Yüksek Lisans programı içerisinde Tarihöncesi Arkeolojisi, Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi, Klasik Arkeoloji olmak üzere 3 bilim dalı mevcuttur.
Kazanılan Derece
Yüksek Lisans Derecesi
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Yüksek Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
-Edebiyat, Fen-Edebiyat, İnsan ve Toplum Bilimleri fakültelerinden Arkeoloji, Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi ve Klasik Arkeoloji, Sanat Tarihi, Antropoloji, Eski Yunan Dili ve Edebiyatı, Latin Dili ve Edebiyatı, Hititoloji, Müzecilik, Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım ve Tarih bölümlerinden; Mimarlık ve Mühendislik ve Turizm fakültelerinin Mimarlık, Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım ve Turizm Rehberliği bölümlerinden en az birinden lisans mezunu olmak. -Son beş yılda yapılmış olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavına (ALES) girmiş olmak ve bu sınavdan Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlık puan türünden en az 55 puan almış olmak. -Lisans mezuniyet not ortalamasında 4,00 üzerinden en az 2,00 veya muadili bir puana sahip olmak. -ALES puanının %60’ı, lisans mezuniyet notunun %40’ı, dikkate alınarak başarı puanı hesaplanacaktır. -Başvuruların ilan edilen kontenjan sayısından fazla olması halinde başarı puanı sıralamasına göre öğrenci alımı yapılacaktır.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Üniversite içindeki başka bir Enstitü anabilim dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun lisansüstü programında (bilimsel hazırlıkta geçirdiği süreler hariç) en az bir yarıyılı başarılı olarak tamamlamış olan öğrenciler yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Yüksek lisans programları arasında yatay geçiş yapılabilmesi için öğrencilerin yüksek lisans genel not ortalamasının dört üzerinden en az 2,70 üstünde olması gerekir. Diğer lisansüstü programlardan alınan derslerin muaf olarak sayılabilmesi için; muafiyet talebinde bulunulan dersin/derslerin başarı notunun en az CB harf notu veya karşılığı aranmadan başarılı olanlar bu derslerden muaf sayılabilir.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Arkeoloji alanında yüksek lisans derecesi elde etmek için en az iki yarıyılda 2 adet zorunlu ve 6 adet seçmeli olmak üzere 60 AKTS ders alınması ve 2 yarıyıl tez döneminde en az 60 AKTS'lik tez ve uzmanlık alan çalışmalarını yapması gerekir. Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için bu notun en az CB harf notuna sahip olması gerekir. Öğrenci başarısız olduğu derslere, tekrar kayıt yaptırabileceği gibi danışmanının onayladığı başka lisansüstü dersler de alabilir. Yüksek Lisans programı için gerekli kredili dersleri başarıyla tamamlamanın azami süresi dört yarıyıldır. Bu süre içinde kredili derslerini başarıyla tamamlayamayan öğrencinin Enstitü ve Üniversite ile ilişiği kesilir. Kredili derslerini başarıyla bitiren ve tez önerisi kabul edilen, ancak tez çalışmasını altı yarıyıl sonuna kadar tamamlayamayan öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.
Program Profili
Sosyal Bilimler Enstitüsü'ne bağlı Arkeoloji Anabilim dalı 2 yıllık tezli yüksek lisans eğitimi vermektedir. Arkeoloji Anabilim Dalının verdiği dersler ve genel kültür derslerinin eğitim dili Türkçedir. Arkeoloji Anabilim Dalının temel hedefi evrensel değerler ışığında, ülkemizin ihtiyaç duyduğu donanımlı, çağdaş teknolojileri mesleğinde kullanma becerisine sahip ve araştırma, öğretim ve hizmet alanlarındaki üretimini toplum yararına sunmayı görev edinmiş bireyler yetiştirmektir. Ülkemizin sahip olduğu eşsiz kültür varlıklarını bilimsel metodlarla gün ışığına çıkartabilecek yetkin arkeologlar eğiterek bu eserleri müzelerimizde çağdaş yöntemlerle koruma ve sergilemeyi bilen elemanlar yetiştirmek önemli görevlerimiz arasında yer almaktadır.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Arkeoloji anabilim dalı Yüksek Lisans Programı mezunlarımız akademik kurumların yanı sıra, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müzelerde, T.C. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlükleri, Rölöve Müdürlükleri, Belediye veya İl Özel İdare bünyesinde kurulan Koruma, Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB), Türk Tarih Kurumu Bünyesinde Arkeolojik kazılar, ÇED raporu hazırlayan Mühendislik Şirketleri, Özel Müzeler, Maden Tetkik Arama Enstitüsü, Emniyet Müdürlüğü (Olay Yeri İnceleme, Eser Kaçakçılık Şubeleri, vb), Kültür ve Turizm Rehberlikleri ile Mimarlık ofislerinde arkeolog olarak görev yapabilmektedirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Yüksek lisans programını başarı ile tamamlayan mezunlar, ALES sınavından geçerli notu almaları , İngilizce dil yetkinliğini sağlamaları (en az 55 puan) koşuluyla gerek kendi alanlarında gerekse çok disiplinli alanlarda doktora programlarına başvurabilir ve mülakat sınavında başarılı olmaları halinde kayıt hakkı kazanırlar.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Derslerde uygulanan ölçme değerlendirme ile tez değerlendirme yöntemleri bilgi paketinde yer alan “Ders Öğretim Planında” tanımlanmıştır. Sınavlar ve başarı notları ile ilgili olarak Yozgat Bozok Üniversitesi Yüksek Lisans Eğitim Öğretim Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır. Konuyla ilgili olarak Lisansüstü Eğitim Enstitüsü web sayfasındaki Yozgat Bozok Üniversitesi Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine bakılabilir. https://bozok.edu.tr/okul/lisansustu-egitim-enstitusu/sayfa/mevzuatlar/1826
Mezuniyet Koşulları
Anabilim dalımızın mezuniyet koşulları, Yozgat Bozok Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde sunulan mezuniyet koşullarına göre uygulanmaktadır. Konuyla ilgili detaylı bilgi için aşağıdaki link adresi verilmektedir. https://bozok.edu.tr/okul/lisansustu-egitim-enstitusu/sayfa/mevzuatlar/1826
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Yozgat Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Erdoğan Akdağ Kampüsü Atatürk Yolu 7. Km 66100 Yozgat Telefon : 0 (354) 242 10 21 E-Posta : arkeoloji@bozok.edu.tr
Bölüm Olanakları
Yozgat Bozok Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi B Blokta bulunan iki derslik ve çizim laboratuvarı, Arkeoloji bölümü Lisans ve Yüksek Lisans programları için tahsis edilmiştir. Bölüme tahsis edilen sınıflarda ve laboratuvarda projeksiyon aleti bulunmaktadır. Arkeoloji Laboratuvarı, Lisans ve Yüksek Lisans öğrencilerinin bilimsel çalışmalarına yönelik arkeolojik buluntuları belgeleme amaçlı kullanımına ayrılmıştır. Bölüm laboratuvarı çizim malzemeleri açısından öğrenciye hizmet verebilecek kapasitededir. Laboratuarda öğrencilerin mimari, seramik ve küçük buluntu çizimlerini yapabilmeleri için uygun masa, sandalyenin yanı sıra çizim araç gereçleri (profil tarağı, lehim teli, mikyas cetveli vb.) bulunmaktadır. Ayrıca arazi çalışmalarında sık kullanılan nivo, lazer metre ve GPS gibi cihazlar da mevcut olup gerek çizim laboratuvarında gerekse alanda öğrencilerin bilimsel çalışmaları için kullanılacaktır. Ayrıca ihtiyaç duyulduğu takdirde üniversitemiz içerisinde bulunan diğer laboratuvar imkânlarından da yararlanılacaktır.

Program Çıktıları




Müfredat
0. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
1. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
2. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
3. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
4. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
ARKEOLOJİ TEZLİ BİLİMSEL HAZIRLIK SEÇMELİ DERS GRUBU I
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
ARKEOLOJİ TEZLİ BİLİMSEL HAZIRLIK SEÇMELİ DERS GRUBU II
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS GRUBU I
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS GRUBU II
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
 
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel  (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr