Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Yüksek Lisans Programları

LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ - SOSYOLOJİ (Y.L.) (TEZLİ) - YÜKSEK LİSANS



Program Tanımları
Kuruluş
Yozgat Bozok Üniversitesine bağlı olarak kurulan Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bünyesindeki Sosyoloji Anabilim dalı yüksek lisans programı, yüksek düzeyde bilimsel araştırma yapmak, bilimsel bilgi üretmek, bilim verilerini yaymak, ulusal ve bölgesel anlamda gelişmeye ve kalkınmaya destek amacıyla 2021 yılında kurulmuştur.
Kazanılan Derece
Yüksek Lisans Mezunu, Sosyoloji uzmanı (Sosyolog)
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Yüksek Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Sosyoloji Tezli Yüksek Lisans Programı sınavına başvurabilmek için; Sosyoloji Anabilim Dalı tarafından belirlenen "Özel Koşullar ve Açıklamalar" bölümünde belirtilen lisans programlarından birinden mezun olmak. Son üç yılda yapılmış olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavına (ALES) girmiş olmak ve bu sınavdan “Sözel” veya “Eşit Ağırlık” puan türünden en az 55 puan almış olmak. Sosyoloji Anabilim Dalının açacağı yüksek lisans programı sınavına katılmış olmak. ALES puanının %50’si, lisans mezuniyet notunun %20’si Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı yazılı sınavı puanının %30’u dikkate alınarak başarı notu hesaplanacaktır. Bu şekilde hesaplanan başarı puanının en az 65 olması gerekmektedir. Sınavda başarılı olan öğrencilerin kayıt işlemleri, lisansüstü programın özellikleri dikkate alınarak Enstitü tarafından yapılır.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Sosyoloji Anabilim Dalı tarafından belirlenen "Özel Koşullar ve Açıklamalar" bölümünde belirtilen yurt içi ya da YÖK tarafından denkliği kabul edilen yurtdışı lisans programlarından birinden mezun olmak gerekmektedir.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine devam etmiş olması gerekmektedir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna ara sınavın katkısı %40, yarıyıl sınavının katkısı %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 40 puan alma zorunluluğu vardır. . Bir dersten AA, BA, BB ve CB ve harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar.
Program Profili
Sosyoloji Anabilim dalı Yüksek Lisans programı sosyoloji biliminin temel ilkeleri çerçevesinde toplumsal olguları bilimin prensipleri çerçevesinde tanımlama, açıklama, karşılaştırma yeterliliğini sağlar. Toplumsal gelişmeler üzerinde çeşitli düzeylerde danışmanlık yapabilme zeminini hazırlayarak, öğrencinin kendini geliştirme yönlerini, imkan ve kabiliyetlerini kazandırır. Sosyoloji tezli yüksek lisans programı 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi, tez çalışması ve uzmanlık alan derslerinden oluşmaktadır. Seminer dersi, tez çalışması ve uzmanlık alan dersleri kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dâhil en az sekiz ders, tez çalışması ve uzmanlık alan dersleri olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Öğrenim sürecinin ilk yılı teorik derslere, ikinci yılı ise tez yazımına ayrılmıştır. Ders döneminde başarılı olan öğrenciler tez dönemine geçebilmektedir. Tezli yüksek lisans eğitimi başarılı olunan tez savunma sınavı ile tamamlanır.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Sosyoloji Anabilim dalı lisans sonrası ileri sosyolojik bilgileri aktararak toplumsal sorunlara çözüm odaklı yaklaşım geliştirecek mezunlar yetiştirmeyi hedefler. Böylece kamu kurumlarında "sosyolog" unvanıyla istihdam imkanları bulabilirler. Adli yargı sistemi bünyesinde "Adli Sosyal Hizmet Uzmanı" olarak görev yapabildikleri gibi sevgi evleri, huzur evleri gibi sosyal rehabilitasyon alanında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında, eğitim sektöründe çalışma imkanı bulabilirler. Bunların dışında bilgi birikimlerinin çok yönlü olması dolayısıyla araştırma geliştirme kuruluşlarında, medya danışmanlık şirketlerinde, anket şirketlerinde istihdam imkanları mevcuttur.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlar, ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla doktora programlarında öğrenim görme hakkı elde ederler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar a) Ara sınav: Her ders için en az bir ara sınav yapılır. b) Yarıyıl sonu sınavı: Bir dersin yarıyıl sonu sınavı, o dersin tamamlandığı yarıyıl sonunda yapılır. Derse devam koşulunu yerine getiren öğrenci, anabilim/anasanat dalı başkanlığı tarafından belirlenen gün ve saatte o dersin yarıyıl sonu sınavına girmek zorundadır. c) Bütünleme sınavı: Bir dersin yarıyıl sonu sınavında başarısız duruma düşen öğrenciler için bütünleme sınavının yapılıp yapılmayacağı Senato tarafından belirlenir. ç) Mazeret sınavı Ders ölçme ve değerlendirme esasları (1) Ders başarı notu, öğrencinin yarıyıl içinde ara sınavlar, uygulamalı çalışmalar, ödevler gibi çalışmalarda gösterdiği başarı ve yarıyıl sonu sınavının birlikte değerlendirilmesi ile elde edilir. Ara sınavın veya bu sınav yerine sayılan ödevlerin %40’ı ve yarıyıl sonu sınav puanının da %60’ı toplanmak suretiyle öğrencinin başarı notu hesaplanır. Bu oranların hesabında kesirler aynen korunur, ancak başarı notunun hesabında kesirli sayılar en yakın tam sayıya tamamlanır. (2) Öğrencilere, aldıkları her ders, tez, sergi, proje ve benzeri çalışmaları için bu maddenin beşinci fıkrasında belirtilen harf notlarından biri yarıyıl sonu ders notu olarak öğretim elemanı tarafından verilir. (3) Seminer, uzmanlık alan ve tez çalışması dersleri ile diğer kredisiz olarak alınan derslerin değerlendirmesi başarılı ya da başarısız şeklinde yapılır. Kredili derslere devam şartını yerine getirmeyen öğrenciler devamsız olarak değerlendirilir. (4) Başarı notu yüksek lisans için en az CB, doktora/sanatta yeterlik için ise en az BC’dir. (5) Puanların dörtlük sistemdeki karşılıkları hesaplanırken YÖK not dönüşüm tablosu esas alınır.
Mezuniyet Koşulları
Sosyoloji Anabilim Dalı’nın Yüksek Lisans Programı, her biri 30 AKTS değerinde 4 yarıyıldan oluşan 2 yıllık bir programdır. Bir AKTS, öğrencinin her yarıyıl için 30 saatlik iş yükünü ifade eder. Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, Yüksek Lisans tezini başarıyla tamamlamak gerekmektedir. Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar "Sosyoloji alanında Yüksek Lisans Diploması" derecesi alır.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Anabili Dalı Başkanı Doç. Dr. Mümtaz Levent AKKOL Bozok Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Divanlı Yolu/ YOZGAT Tel: (0354) 242 10 21 Faks: (0354) 242 10 22 E-posta: mumtaz.akkol@bozok.edu.tr
Bölüm Olanakları
Bölümümüzde/Anabilim Dalımızda eğitim-öğrenim olanaklarının geliştirilmesinin yanı sıra öğrencilere yönelik yansı, slayt ve video gibi görsel ve işitsel öğrenim imkanları sağlanmaktadır. Bunlara ek olarak, Sosyoloji Anabilim Dalı öğrencilerinin Fen Edebiyat Fakültesi bünyesindeki sosyal bilimler kütüphanesinde yer alan alanla ilgili 1.000 civarında kitaptan yararlanma imkanı mevcuttur.

Program Çıktıları




Müfredat
1. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
2. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
3. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
4. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS GRUBU I
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS GRUBU II
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
 
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel  (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr