Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Yüksek Lisans Programları

LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ - FARMAKOLOJİ (Y.L.) (TEZLİ) - YÜKSEK LİSANS



Program Tanımları
Kuruluş
Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilimdalı
Kazanılan Derece
Bu programdan “Bilim Uzmanı” ünvanı ile mezun olunmaktadır
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Yüksek Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
1) Yüksek lisans programına, sözlü sınav (mülakat sınavı) yapılarak öğrenci kabul edilir. Yüksek lisans programlarına alınacak öğrenci sayıları ve aday öğrencilerde aranacak nitelikler, her yarıyıl başından önce ilan edilir. Bu ilanda başvuru koşulları ve son başvuru tarihi, adayların mülakata alınacakları yer ve tarih belirtilir. 2) Adaylar; ilanda belirtilen son başvuru tarihine kadar ALES belgelerini, lisans diplomalarını, lisans kademesinde okudukları derslerden aldıkları başarı notlarını, mezuniyet not ortalamalarını belirten onaylı belgeleri, diğer kayıt ile ilgili bilgileri doldururlar ve internet kayıt ortamından sağladıkları aday numarası ile birlikte enstitü müdürlüğüne başvuruda bulunurlar. Adayların kayıt işlemleri ilgili enstitü müdürlüğünce düzenlenir ve yürütülür. 3) Tıp, diş hekimliği, eczacılık, veteriner fakülteleri ve fen fakültesi kimya, biyokimya, biyoloji, moleküler biyoloji ve genetik bölümleri ile eğitim fakültelerinin kimya ve biyoloji öğretmenliği lisans mezunu olan adaylar başvurabilirler. 4) Adayların son beş yılda yapılmış olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavına (ALES) girmiş olması ve bu sınavdan sayısal puan türünden en az 55 puan almış olması gerekir. 5) Başvuru ön şartı olarak, lisans mezuniyet not ortalamasında 4.00 üzerinden en az 2,00 veya muadili bir puana sahip olmak gereklidir. 6) ALES puanının %50’si, lisans mezuniyet notunun %20’si, bilimsel değerlendirme notunun %30’u dikkate alınarak başarı puanı hesaplanacaktır. Bu şekilde hesaplanan başarı notunun en az 50 puan ve üzeri olması gerekir. Ön Eleme Kriterleri ve Hesaplamalar: Başvuru sayısının ilan edilen kontenjanın 3(üç) katından fazla olması halinde ön eleme yapılacak olup belirlenen kontenjan sayısının 3(üç) katı aday b-bilimsel değerlendirme sınavına katılacaktır. Ön Eleme Puanı: ALES puanının %60’ı + Lisans mezuniyet notunun %40’ı alınarak hesaplanacaktır.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Üniversitedeki aynı enstitünün bir başka anabilim dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun eşdeğer enstitüsüne bağlı lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenci, lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Bir öğrencinin yatay geçiş başvurusunun kabul edilebilmesi için, halen devam etmekte olduğu lisansüstü öğretim programı ile geçmek istediği program arasında dersler ve giriş koşulları bakımından uyum olması, ilgili anabilim dalında tez danışmanlığını üstlenebilecek öğretim üyesi ve alt yapı olanaklarının bulunması gerekir. Üniversitenin bir lisansüstü programına yatay geçiş yapmak isteyen öğrenci; devam etmekte olduğu öğretim programını tanıtan ve kayıt olduğu derslerden başarı durumunu belirten belgeleri dilekçesine ekleyerek enstitü müdürlüğüne başvurur. Enstitü müdürü; başvuru belgelerini ilgili anabilim dalı veya ana sanat dalı başkanlığına göndererek anabilim dalı görüşünü ve bu görüş olumlu ise öğrencinin programa uyumu için alması gerekli görülen derslerin adlarını ister. Anabilim dalı görüş ve önerileri Enstitü Yönetim Kurulunda incelenerek öğrencinin yatay geçiş isteminin uygun olup olmadığı öğretimin başlama tarihinden önce karara bağlanır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken aldığı derslerin, sonradan Üniversitede bir lisansüstü programa kayıt olması durumunda hangilerinin asgari ders yükünden sayılacağı, danışman ve ilgili Anabilim Dalı Kurulu önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile belirlenir.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Yozgat Bozok Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği kapsamında; Tezli yüksek lisans programı; 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi, tez çalışması ve uzmanlık alan derslerinden oluşur. Seminer dersi, tez çalışması ve uzmanlık alan dersleri kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Öğrenci tezli yüksek lisans programında; bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dahil en az sekiz ders, tez çalışması ve uzmanlık alan dersleri olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisi almak zorundadır. Öğrenci, en geç danışman atanmasını izleyen dönemden itibaren her yarıyıl kayıt yaptırmak zorundadır. Öğrenci seminer dersini, yalnızca bir defa ikinci yarıyılda alır. Anabilim/anasanat dalındaki tüm öğrenciler aynı seminer dersine kayıt yaptırır. Seminer dersinin konusu tez danışmanı tarafından belirlenir, anabilim/anasanat dalı başkanlığı aracılığıyla Enstitüye bildirilir ve Enstitü tarafından ilan edilir. Seminer dersinde başarısız olan öğrenci, bir sonraki yarıyılda seminer dersini tekrar eder. Tekrar durumunda, tez danışmanının uygun görmesi ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayıyla seminer konusu değiştirilebilir. Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır. Bu Yönetmelikte belirtilen mezuniyet için gerekli yükümlülüklerin tümünü yerine getiren öğrenciler en erken üç yarıyılda da mezun olabilirler. Dört yarıyıl sonunda öğretim planında yer alan kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan veya bu süre içerisinde başarı ölçütlerini yerine getiremeyen, azami süreler içerisinde ise tez çalışmasında başarısız olan veya tez savunmasına girmeyen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir. Dört yarıyıl sonunda öğretim planında yer alan kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan veya CD, DC, DD, FF, YZ harf notu aldığı veya devamsız (DZ) olduğu dersi/dersleri bulunan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.
Program Profili
Farmakoloji ilaçların etkileri, etki mekanizmaları ve tedavide kullanımlarını inceleyen bilim dalıdır. Hücre, hücrealtı yapılar, biyoaktif moleküller, dokular ve organlar üzerinde in vitro veya deney hayvanı ve/veya insan üzerinde in vivo çalışmalar yaparak hastalıkların tedavisi, tanısı, profilaksisi ve diğer tıbbi amaçlar için en uygun kimyasal maddenin saptanması ve ilaç olarak geliştirilmesi ile uğraşır. Yeni sentezlenmiş veya bitkilerden ayrıştırılmış maddelerin etkilerini biyolojik yazgısını laboratuvar çalışmaları ile deney hayvanlarında, klinik araştırmalar ile insanlarda inceleyerek ilaç geliştirme çalışmalarına katkı veren bir bilimdir. Farmakoloji, canlılar üzerindeki araştırmalardan klinik uygulamaya kadar uzanan bu karmaşık ve yoğun süreci birçok alt dalı ve yardımcı bilim dalları ile yakından bağlantılı olarak yürütür. Farmakoloji Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programı’nın amacı, temel farmakolojik araştırmaları yürütebilecek, sonuçları yorumlayıp sunabilecek; ilaçlarla ilgili bilgi alış verişinde bulunabilecek; üniversitelerimizde doktora için ön koşul olan bilgi, beceri ve tutumlarla donatılmış ve ilaç sektöründe gereksinim duyulan iyi yetişmiş insan gücü yetiştirmektir.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Mezun olan öğrenciler, Üniversitede eğitim ve araştırma, ulusal veya uluslararası ilaç firmaları ve ya laboratuvarlarında AR-GE faaliyetlerinde bulunabilir veya üst düzey yönetici olabilirler. İlaç firmalarının ruhsatlandırma bölümlerinde görev alabilirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Yüksek lisans programını başarı ile tamamlayan mezunlar, ALES sınavından geçerli notu almaları , İngilizce dil yetkinliğini sağlamaları koşuluyla gerek kendi alanlarında gerekse çok disiplinli alanlarında doktora programlarına başvurabilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenci değerlendirme yöntemleri, düzenli ara sınavlar, raporlar ve laboratuvar ve final sınavlarındaki performansa dayalı olarak, her ders için “bireysel ders tanımı”nda ayrıntılı olarak önerilmiştir.
Mezuniyet Koşulları
Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı 66900 Batı Yerleşkesi Merkez Yozgat
Bölüm Olanakları
İzole Organ Banyosu Temel biyokimyasal ve moleküler biyoloji çalışma düzenekleri Işık mikroskobu Hücre kültür ortamı ELISA okuyucu

Program Çıktıları




Müfredat
1. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
2. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
3. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
4. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS GRUBU I
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS GRUBU II
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
 
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel  (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr