Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Doktora Programları

LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ - TARLA BİTKİLERİ (DOKTORA) - DOKTORA



Program Tanımları
Kuruluş
Tarla bitkileri Ana bilim dalı Doktora Programı, Yozgat Bozok Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Bünyesinde 2020 yılında kurulmuştur.
Kazanılan Derece
Tarla Bitkileri Yetiştiriciliği ve Islahı alanında Doktora
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Doktora
Kabul ve Kayıt Koşulları
1. İstenilen alanlardan birinden Tezli Yüksek Lisans mezunu olmak. Son beş yılda yapılmış olan Akademik Personel ve 2. Lisansüstü Eğitim Sınavına (ALES) girmiş olmak ve bu sınavdan Sayısal puan türünden en az 65 puan almış olmak. 3. Tezli Yüksek Lisans mezuniyet not ortalamalarının 4.00 üzerinden 3.00 veya muadili bir puana sahip olmak 4. YÖK tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 55 puan almış olmak gerekir. 5. ALES puanının %50’si, tezli yüksek lisans mezuniyet notunun %20’si, bilimsel değerlendirme sınav notunun %30’u dikkate alınarak başarı notu hesaplanır. Bu şekilde hesaplanan başarı notunun en az 70 puan olması ve bilimsel değerlendirme sınav notunun da en az 50 puan olması gerekir.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
1. Doktora programları için yüksek lisans yapmış, en az 65 ALES ve 55 Dil puanına sahip olmak gerekir. 2. Lisansüstü programlara öğrenci kabulünde aranacak lisans mezuniyet alanı ve özel şartlar ilgili ana bilim dalı başkanlığının önerisi doğrultusunda üniversite senatosunca belirlenir.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Doktora yeterlik programı; ders, yeterlik sınavı, tez önerisi, tez çalışması ve tez savunma sınavından oluşur. 2) Doktora programına yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenciler, yedi dersten az olmamak koşuluyla en az 40 AKTS ders yükünü ve bir adet seminer ile tez çalışmasından oluşan toplam 120 AKTS'yi öngörülen süreler içerisinde başarıyla tamamlamak zorundadır.
Program Profili
Tarla Bitkileri alanında yüksek lisans ve doktora derecelerinin gerektirdiği düzeyde bilgiye sahip, karşılaştığı sorunları kavrayıp tanımlayabilen, araştıran ve sorunlara bilimsel ve pratik çözümler üretip bunları uygulayabilen, tarla bitkileri alanında kamu ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli uzmanlar yetiştirmek ve akademisyen olma potansiyeli taşıyanlara bilimsel çalışma disiplini vererek onları kariyerlerinin başlangıcına hazır hale getirmektir.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Üniversitelerin ziraat fakültelerinde akademisyen, Tarım Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğüne bağlı Araştırma Enstitülerinde araştırıcı olarak çalışabilecekleri gibi, kamu ve özel sektörün tarım, gıda, çevre ile ilgili dallarında Dr. olarak çalışabilirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Doktora programını başarı ile tamamlayan mezunlar , aynı veya benzer alanlarda yurt içinde veya yurt dışında yüksek öğretim kurumlarına akademik bir pozisyon, veya kamu kuruluşlarındaki araştırma merkezlerine uzman pozisyonu için başvurabilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Bir dersteki başarı durumu ders başarı notu ile belirlenir. Ders başarı notu, öğrencinin yarıyıl içinde ara sınavlar, uygulamalı çalışmalar, ödevler gibi çalışmalarda gösterdiği başarı ve yarıyıl sınavının birlikte değerlendirilmesi ile elde edilir. Ara sınavın veya bu sınav yerine sayılan ödevlerin %40’ı ve yarıyıl sınav puanının da %60'ı toplanmak suretiyle öğrencinin başarı notu hesaplanır. Bu notun 100.0 üzerinden en az 70.0 olması gerekir. 2) Örgün lisansüstü öğretimde teorik ve uygulamalı derslere devam zorunludur. Teorik ve uygulamalı derslerin %20'sinden fazlasına devam etmeyen öğrenci, o ders ya da derslerin yarıyıl sonu genel sınavlarına alınmaz
Mezuniyet Koşulları
Herhangi bir lisansüstü programı başarıyla tamamlayan öğrencinin bu Yönetmeliğin bütün gereklerini ve diğer koşulları da sağlaması kaydıyla, mezun olabilmesi için; 1) İlgili anabilim dalı doktora tez savunma sınavı jüri raporları ve tutanaklarının, 2) Enstitü tez yazım kurallarına uygun olarak hazırlanan tezin, dönem projesinin ya da sanatta yeterlik eserinin basılmış ve ciltlenmiş üç kopyasının, 3) Tezin, dönem projesinin ya da sanatta yeterlik çalışmasının elektronik ortamda kaydedilmiş kopyasının, 4) Yükseköğretim Kurulunca istenen belgelerin, enstitü müdürlüğüne eksiksiz teslim edilmiş olması gerekir
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Erdoğan Akdağ Kampüsü Atatürk Yolu 7. Km 66900 Yozgat. Tel: (0 354) 242 10 32-33 lee@bozok.edu.tr
Bölüm Olanakları
Tarla Bitkileri Bölümü bünyesindeki laboratuvar, sera, arazi ve teknik imkanlar.

Program Çıktıları




Müfredat
1. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
2. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
3. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
4. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
5. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
6. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
7. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
8. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS GRUBU I
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS I
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS GRUBU II
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS II
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
 
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel  (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr