|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | BT-1021 | TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER | Seçmeli | 1 | 1 | 3 |
| Dersin Seviyesi | Ön Lisans | Dersin Amacı | Bu dersin amacı; gıda, ilaç ve kozmetik endüstrisinde ekonomik değeri olan Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin biyolojik, ekolojik, genetik ve sistematik özellikleri, kültüre alınması, doğadan toplanması ve korunması, temin edilmesi, üretimleri, kullanım alanları ve faydaları konusunda bilgiler vermektir. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Lecturer Selcan TAŞCI | Öğrenme Çıktıları | 1 | Tıbbi ve Aromatik Bitki türleri hakkında bilgi sahibi olur. | 2 | Kullanım alanlarını bilir. | 3 | Yetiştiriciliği hakkında bilgi sahibidir. | 4 | Faydalanılan kısımlarını bilir. | 5 | Endemik bitki türlerini tanır ve kültüre alınması aşamalarını bilir. |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Bu ders; Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Türkiye ve Dünya Ekonomisindeki Yeri ve Önemi, Tarihi, Kullanım Alanları, Faydalanılan Kısımları, Kültüre Alınması, Çay, Adaçayı, Oğulotu, Kekik, Nane, Biberiye, Kenevir, Keten, Kişniş, Maydanoz, Haşhaş, Çörekotu, Safran, Dereotu, Salep, Anason, Rezene, Sumak gibi önemli türlerin bitkisel özellikleri ve kullanım alanları, ekonomik yeri ve önemi gibi konuları içerir. | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Türkiye ve Dünya ekonomisindeki yeri ve önemi | | | 2 | Kullanım alanları, faydalanılan kısımları, ilaç olarak kullanım nedenleri | | | 3 | Kültüre alınma nedenleri ve aşamaları | | | 4 | Çay, Adaçayı (bitkisel özellikleri, sistematiği, iklim koşulları, tarımı, faydalanılan kısımları ve kullanım alanları) | | | 5 | Oğulotu, Kekik | | | 6 | Biberiye, Nane | | | 7 | Kenevir, Keten | | | 8 | Kişniş, Maydanoz | | | 9 | Vize (Ara sınav) | | | 10 | Haşhaş, Çörekotu | | | 11 | Safran, Dereotu | | | 12 | Salep, Anason | | | 13 | Rezene, Sumak | | | 14 | Şerbetçiotu, Meyankökü | | | 15 | Genel tekrar | | | 16 | Final (Yıl sonu sınavı) | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Doç. Dr. Hakan Turhan, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ders notları, ÇOMÜ, Tarla Bitkileri
| Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | Derse Katılım | 15 | 2 | 30 | Seminer | 2 | 1 | 2 | Bireysel Çalışma | 5 | 4 | 20 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 12 | 12 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 14 | 14 | Ev Ödevi | 3 | 4 | 12 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | | | | | | | 3 | | | | | | 5 | 4 | ÖÇ2 | | | | | | | 3 | | | | | | 5 | 4 | ÖÇ3 | | | | | | | 3 | | | | | | 5 | 4 | ÖÇ4 | | | | | | | 3 | | | | | | 5 | 4 | ÖÇ5 | | | | | | | 3 | | | | | | 5 | 4 |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr |
|
|