Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | OT218 | ÖRTÜ ALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ | Seçmeli | 2 | 4 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı öğrencilerin sera x çevre etkileşimini değerlendirebilecek, serada sebze yetiştiriciliği yapabilecek, yeni teknolojileri izleyebilecek, analitik düşünerek karşılaşabileceği problemleri çözebilecek becerileri kazanmasıdır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Zekiye KOCAKAYA |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Sera işletmesi için uygun yer seçimi yapabilme | 2 | Farklı amaçlara uygun sera tipine karar verebilme | 3 | Serada iklimlendirmeyi yönetebilme | 4 | Serada sebze yetiştiriciliği yapabilme ve yönetebilme | 5 | Bu alandaki yeniliklere açık olma, bilgiye ulaşma ve çözüm üretme becerisi |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Dünyada ve Türkiye’de seracılık, Sera yerinin seçimine etki eden faktörler, Sera kuruluşu sırasında özen gösterilmesi gereken konular, Seralarda iklimlendirme, Seralarda toprak hazırlama, Serada domates/hıyar ve diğer sebze türlerinin yetiştiriciliği. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Dünyada ve Türkiye’de seracılık | Bölüm seralarının gezilmesi, proje konularının dağıtımı | | 2 | Sera yerinin seçimi | Bölüm seralarında uygulama: Sera tiplerini karşılaştırma | | 3 | Sera kuruluşu sırasında özen gösterilmesi gereken konular | Bölüm seralarında uygulama | | 4 | Sera iklimlendirmesi | Bölüm seralarında uygulama | | 5 | Sera iklimlendirmesi | Bölüm seralarında uygulama | | 6 | Seralarda toprak hazırlığı | Bölüm seralarında uygulama | | 7 | Seralarda sebze üretim teknikleri | Bölüm seralarında uygulama | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Serada domates yetiştiriciliği | Fide üretimi, askıya alma | | 10 | Serada domates yetiştiriciliği | Budama | | 11 | Serada domates yetiştiriciliği | Budama, tozlanmaya yardım (arı kullanımı) | | 12 | Serada hıyar yetiştiriciliği | Bölüm seralarında uygulama | | 13 | Serada hıyar yetiştiriciliği | Bölüm seralarında uygulama | | 14 | Serada diğer sebze türlerinin yetiştiriciliği | | | 15 | Final sınavı | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Ders Kitabı: - Tüzel Y., Gül A., 2008. Seralarda İyi Tarım Uygulamaları. Tibyan Yayıncılık, 172 s. - Tüzel Y., Gül A., Eltez R.Z., 2005. Seracılıkta Çevre Dostu Üretim Teknikleri. Bahçe Bitkileri Tarımında Çevre Dostu Üretim Teknikleri (Ed. A. Gül), Meta Basım, Bornova İzmir: 111-140. - Titiz S., 2004. Modern Seracılık: Yatırımcıya Yol Haritası. Ansiad, Antalya, 124 s. - Aybak, H.Ç., Kaygısız, H., 2004. Domates. Hasad Yayıncılık. ISBN-975-8377-24-8. Aybak, H.Ç., Kaygısız, H., 2004. Hıyar. Hasad Yayıncılık. ISBN-975-8377-34-5. Aybak, H.Ç., 2002. Biber Yetiştiriciliği. Hasad Yayıncılık. ISBN-975-8377-18-3. FAO, 1990. Protected Cultivation in Mediterranean Climate. FAO Plant Production and Protection Paper 90. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Seminer | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 2 | 14 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 7 | 2 | 14 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | | 3 | 3 | 5 | 4 | 5 | 5 | 3 | 4 | | | | | ÖÇ2 | 4 | | 3 | 3 | 5 | 4 | 4 | 4 | 2 | 4 | | | | | ÖÇ3 | 4 | | 3 | 3 | 5 | 4 | 5 | 4 | 3 | 4 | | | | | ÖÇ4 | 4 | | 3 | 3 | 5 | 4 | 5 | 4 | 3 | 4 | | | | | ÖÇ5 | 4 | | 3 | 3 | 5 | 4 | 5 | 5 | 3 | 4 | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr |