Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
OT218ÖRTÜ ALTI YETİŞTİRİCİLİĞİSeçmeli243
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı öğrencilerin sera x çevre etkileşimini değerlendirebilecek, serada sebze yetiştiriciliği yapabilecek, yeni teknolojileri izleyebilecek, analitik düşünerek karşılaşabileceği problemleri çözebilecek becerileri kazanmasıdır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Zekiye KOCAKAYA
Öğrenme Çıktıları
1Sera işletmesi için uygun yer seçimi yapabilme
2Farklı amaçlara uygun sera tipine karar verebilme
3Serada iklimlendirmeyi yönetebilme
4Serada sebze yetiştiriciliği yapabilme ve yönetebilme
5Bu alandaki yeniliklere açık olma, bilgiye ulaşma ve çözüm üretme becerisi
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Dünyada ve Türkiye’de seracılık, Sera yerinin seçimine etki eden faktörler, Sera kuruluşu sırasında özen gösterilmesi gereken konular, Seralarda iklimlendirme, Seralarda toprak hazırlama, Serada domates/hıyar ve diğer sebze türlerinin yetiştiriciliği.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Dünyada ve Türkiye’de seracılıkBölüm seralarının gezilmesi, proje konularının dağıtımı
2Sera yerinin seçimiBölüm seralarında uygulama: Sera tiplerini karşılaştırma
3Sera kuruluşu sırasında özen gösterilmesi gereken konularBölüm seralarında uygulama
4Sera iklimlendirmesiBölüm seralarında uygulama
5Sera iklimlendirmesiBölüm seralarında uygulama
6Seralarda toprak hazırlığıBölüm seralarında uygulama
7Seralarda sebze üretim teknikleriBölüm seralarında uygulama
8Ara sınav
9Serada domates yetiştiriciliğiFide üretimi, askıya alma
10Serada domates yetiştiriciliğiBudama
11Serada domates yetiştiriciliğiBudama, tozlanmaya yardım (arı kullanımı)
12Serada hıyar yetiştiriciliğiBölüm seralarında uygulama
13Serada hıyar yetiştiriciliğiBölüm seralarında uygulama
14Serada diğer sebze türlerinin yetiştiriciliği
15Final sınavı
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ders Kitabı: - Tüzel Y., Gül A., 2008. Seralarda İyi Tarım Uygulamaları. Tibyan Yayıncılık, 172 s. - Tüzel Y., Gül A., Eltez R.Z., 2005. Seracılıkta Çevre Dostu Üretim Teknikleri. Bahçe Bitkileri Tarımında Çevre Dostu Üretim Teknikleri (Ed. A. Gül), Meta Basım, Bornova İzmir: 111-140. - Titiz S., 2004. Modern Seracılık: Yatırımcıya Yol Haritası. Ansiad, Antalya, 124 s. - Aybak, H.Ç., Kaygısız, H., 2004. Domates. Hasad Yayıncılık. ISBN-975-8377-24-8. Aybak, H.Ç., Kaygısız, H., 2004. Hıyar. Hasad Yayıncılık. ISBN-975-8377-34-5. Aybak, H.Ç., 2002. Biber Yetiştiriciliği. Hasad Yayıncılık. ISBN-975-8377-18-3. FAO, 1990. Protected Cultivation in Mediterranean Climate. FAO Plant Production and Protection Paper 90.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Seminer122
Bireysel Çalışma14114
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma7214
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma7214
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)90
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14
ÖÇ14 33545534    
ÖÇ24 33544424    
ÖÇ34 33545434    
ÖÇ44 33545434    
ÖÇ54 33545534    
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel  (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr