Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
OT222KANATLI HAYVAN YETİŞTİRMESeçmeli243
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Ders, hayvansal üretimde kanatlı hayvanların sahip olduğu üretim etkenliği ve potansiyelini ortaya koyarak, özellikle tavuk yetiştirme ile ilgili damızlık üretimi, kuluçkacılık ve ticari yumurta ile tavuk eti üretim tekniklerinin öğretilmesine yöneliktir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Zekiye KOCAKAYA
Öğrenme Çıktıları
1Tavukçuluğun tarihçesini, dünya ve ülkemizdeki durumunu bilir
2Kanatlı hayvanların biyolojisi, embriyo gelişimi ve kuluçkayı açıklar
3Kanatlı ürünlerinin kalitesi ve özelliklerini açıklar
4Etlik piliç yetiştiriciliği ve kesim teknolojisini açıklar
5Kanatlı Islahı ve yumurta tavuğu yetiştiriciliğini açıklar
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Dünyada ve Türkiye’de Ticari Tavukçuluk endüstrisi. Tavuk ırkları. Tavuğun biyolojisi. Tavuk davranışları. Yumurta ve yumurta kalitesi. Kanatlı eti ve kalitesi. Kanatlı gübresi ve atıklarının yönetimi. Embriyo gelişimi ve kuluçka. Kümesler, kümes koşulları ve ekipmanlar. Etlik piliç yetiştiriciliği. Etlik piliçlerin kesim teknolojisi. Yumurta tavuğu yetiştiriciliği. Kanatlı hayvanların beslenmesi. Tavukçulukta genetik ve Islah. Damızlık tavuk yetiştiriciliği. Tavuk hastalıkları. Hindi yetiştiriciliği ve diğer kanatlı hayvanlar yetiştiriciliğine giriş (Kaz, ördek, bıldırcın vb.)
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Dünyada ve Türkiye’de Ticari Tavukçuluk endüstrisi
2Tavuk ırkları, Tavuğun biyolojisi, Tavuk davranışları
3Yumurta ve yumurta kalitesi
4Kanatlı eti ve kalitesi, Kanatlı gübresi ve atıklarının yönetimi
5Embriyo gelişimi ve kuluçka
6Kümesler, kümes koşulları ve ekipmanlar
7Etlik piliç yetiştiriciliği, Etlik piliçlerin kesim teknolojisi
8Ara sınav
9Yumurta tavuğu yetiştiriciliği
10Kanatlı hayvanların beslenmesi
11Tavukçulukta genetik ve Islah, damızlık tavuk yetiştiriciliği
12Tavuk hastalıkları
13Hindi yetiştiriciliği
14Diğer kanatlı hayvanlar yetiştiriciliğine giriş (Kaz, ördek, bıldırcın vb.)
15Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Appleby, M.C., Mench, J.A., Hughes, B.O., 2004.Poultry Behaviour and Welfare. Cabi Publishing. Türkoğlu, M., Sarıca, M., Eleroğlu, H., 2005. Hindi Yetiştiriciliği. Otak Form Ofset Samsun. Cole, D.J.A., Haresing, W., 1989. Recent development in poultry nutrition. London : Butterworths.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Seminer122
Bireysel Çalışma14114
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma7214
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma7214
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)90
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14
ÖÇ135  4 4  3    
ÖÇ235  5 5  2    
ÖÇ335  5 4  3    
ÖÇ435  5 5  3    
ÖÇ535  5 5  3    
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel  (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr