Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | OT222 | KANATLI HAYVAN YETİŞTİRME | Seçmeli | 2 | 4 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Ders, hayvansal üretimde kanatlı hayvanların sahip olduğu üretim etkenliği ve potansiyelini ortaya koyarak, özellikle tavuk yetiştirme ile ilgili damızlık üretimi, kuluçkacılık ve ticari yumurta ile tavuk eti üretim tekniklerinin öğretilmesine yöneliktir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Zekiye KOCAKAYA |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Tavukçuluğun tarihçesini, dünya ve ülkemizdeki durumunu bilir | 2 | Kanatlı hayvanların biyolojisi, embriyo gelişimi ve kuluçkayı açıklar | 3 | Kanatlı ürünlerinin kalitesi ve özelliklerini açıklar | 4 | Etlik piliç yetiştiriciliği ve kesim teknolojisini açıklar | 5 | Kanatlı Islahı ve yumurta tavuğu yetiştiriciliğini açıklar |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Dünyada ve Türkiye’de Ticari Tavukçuluk endüstrisi. Tavuk ırkları. Tavuğun biyolojisi. Tavuk davranışları. Yumurta ve yumurta kalitesi. Kanatlı eti ve kalitesi. Kanatlı gübresi ve atıklarının yönetimi. Embriyo gelişimi ve kuluçka. Kümesler, kümes koşulları ve ekipmanlar. Etlik piliç yetiştiriciliği. Etlik piliçlerin kesim teknolojisi. Yumurta tavuğu yetiştiriciliği. Kanatlı hayvanların beslenmesi. Tavukçulukta genetik ve Islah. Damızlık tavuk yetiştiriciliği. Tavuk hastalıkları. Hindi yetiştiriciliği ve diğer kanatlı hayvanlar yetiştiriciliğine giriş (Kaz, ördek, bıldırcın vb.) |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Dünyada ve Türkiye’de Ticari Tavukçuluk endüstrisi | | | 2 | Tavuk ırkları, Tavuğun biyolojisi, Tavuk davranışları | | | 3 | Yumurta ve yumurta kalitesi | | | 4 | Kanatlı eti ve kalitesi, Kanatlı gübresi ve atıklarının yönetimi | | | 5 | Embriyo gelişimi ve kuluçka | | | 6 | Kümesler, kümes koşulları ve ekipmanlar | | | 7 | Etlik piliç yetiştiriciliği, Etlik piliçlerin kesim teknolojisi | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Yumurta tavuğu yetiştiriciliği | | | 10 | Kanatlı hayvanların beslenmesi | | | 11 | Tavukçulukta genetik ve Islah, damızlık tavuk yetiştiriciliği | | | 12 | Tavuk hastalıkları | | | 13 | Hindi yetiştiriciliği | | | 14 | Diğer kanatlı hayvanlar yetiştiriciliğine giriş (Kaz, ördek, bıldırcın vb.) | | | 15 | Final Sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Appleby, M.C., Mench, J.A., Hughes, B.O., 2004.Poultry Behaviour and Welfare. Cabi Publishing. Türkoğlu, M., Sarıca, M., Eleroğlu, H., 2005. Hindi Yetiştiriciliği. Otak Form Ofset Samsun. Cole, D.J.A., Haresing, W., 1989. Recent development in poultry nutrition. London : Butterworths. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Seminer | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 2 | 14 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 7 | 2 | 14 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 3 | 5 | | | 4 | | 4 | | | 3 | | | | | ÖÇ2 | 3 | 5 | | | 5 | | 5 | | | 2 | | | | | ÖÇ3 | 3 | 5 | | | 5 | | 4 | | | 3 | | | | | ÖÇ4 | 3 | 5 | | | 5 | | 5 | | | 3 | | | | | ÖÇ5 | 3 | 5 | | | 5 | | 5 | | | 3 | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr |