Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
OT228ORGANİK ÜRÜNLERİN MUHAFAZASI PAZARLAMASISeçmeli243
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı; Muhafaza tekniklerinin tarihsel gelisimini irdeleyerek, organik ürünlerinin muhafazasında önemli olan hasat öncesi gelisimlerinin anlatılması, muhafaza öncesi ve muhafaza sırasında önemli olan solunum aktivitelerinin açıklanması, ürünlerin derimi, derimden sonra meydana gelen kaybı ve bozulmaların tanımlanması, ürünlerde uygulanan ön sogutma ve muhafaza sekilleri ile muhafazadan çıkan ürünlerin degisik yollarla tasınmasının ögrenciye anlatılmasıdır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Aysun ŞEHİT
Öğrenme Çıktıları
1Ürünlerin muhafazası ve pazarlanması konusunda bilgiler öğrenir.
2Hasat Zamanı ve tekniği konusunda bilgiler alır.
3Sarartma, olgunlaştırma konularını öğrenir
4Ambalaj Evi Uygulamaları, Ambalajlama konularını öğrenir.
5Depolama Yöntemlerini öğrenir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Ürünlerin (Meyve, Sebze, Üzüm, Çilek, Fidan, Tohum) Muhafazasına ve Pazara Hazırlanmasına İlişkin Çeşitli Biyolojik ve Teknik Konular, Hasat Zamanı, Hasat Tekniği, Sarartma, olgunlaştırma, Ambalaj Evi Uygulamaları, Ambalajlama, Depolama Yöntemleri, soğutma, havalandırma, fümikasyon, Hasattan Sonra Ürünlerde Meydana Gelen Fiziksel, Kimyasal Ve Fizyolojik Değişmeler, Hasat sonrası hastalıkları, ürünlerin taşınması.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Ürünlerin muhafazası ve pazarlanması
2Hasat Zamanı ve tekniği
3Sarartma, olgunlaştırma
4Ambalaj Evi Uygulamaları, Ambalajlama
5Depolama Yöntemleri
6Depolama Yöntemleri
7Soğutma, havalandırma, fümikasyon
8Ara sınav
9Hasattan Sonra Ürünlerde Meydana Gelen Fiziksel, Kimyasal Ve Fizyolojik Değişmeler
10Hasat sonrası hastalıklar
11Hasat sonrası hastalıklar
12Ürünlerin taşınması, ürünlerin depolanması, pazara ulaştırma ve pazarlama ekonomisi.
13Diğer organik ürünlerin (hayvansal ürünler) muhafaza ve pazarlanması
14Organik ürünlerde tutundurma çalışmaları, reklam, talep yaratma ve tüketici bilgilendirme
15Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Seminer122
Bireysel Çalışma14114
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma7214
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma7214
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)90
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14
ÖÇ12   3  4 3    
ÖÇ22   3  4 3    
ÖÇ32   3  4 3    
ÖÇ42   3  4 3    
ÖÇ52   3  4 3    
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel  (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr