Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
S2MANTAR YETİŞTİRİCİLİĞİSeçmeli233
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Ülkemizde henüz gelişme aşamasında bulunan kültür mantarı yetiştiriciliğinin modern ülkeler seviyesine çıkarılabilmesine katkıda bulunmak. Öğrencilere, kompost hazırlama ve mantar yetiştiriciliğindeki tüm aşamalarda uygulanması gereken kültürel işlemler , karşılaşılabilecek problemler ve iklimlendirme konularında gerekli bilgiler verilerek bir mantar işletmesini idare edebilecek seviyeye gelmelerini sağlamaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Dr. Yener Kortan TOSUN
Öğrenme Çıktıları
1Mantar üretim sistemlerini öğrenebilme.
2Kültür mantarı üretiminde üretim aşamalarını kavrayabilme.
3Kültür mantarı üretiminde üretim odalarının iklimlendirilmesi ile ilgili işlemleri uygulayabilme.
4Hasat öncesi ve sonrası kültürel işlemleri uygulayabilme.
5Mantar işletmesi için üretim planı hazırlayabilme.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Kültür mantarının canlılar alemindeki yeri, ekonomik önemi besin değeri, Mantar üretim sistemleri, Kompost yapımı, Üretim aşamaları, İklim kontrolü ve kültürel işlemler, Hastalık ve zararlılar, Hasat
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Mantar üreticiliğinin tarihçesi,ekonomik önemi, besin değeriSunum, soru-cevap
2Agaricus bisporus’un canlılar alemindeki yeri, yaşam döngüsü ve morfolojik özellikleriSunum, soru-cevap
3Mantar üretim sistemleriSunum, soru-cevap
4Mantar üretiminde kullanılan yastık tipleriSunum, soru-cevap
5Mantar yetiştiriciliğinde kompost yapımıSunum, soru-cevap
6Kompost karışımı hesabıSunum, soru-cevap
7Ara sınav
8Kompost hazırlama yöntemleriSunum, soru-cevap
9Pastörizasyon ve olgunlaştırmaSunum, soru-cevap
10Üretim odalarının hazırlığı ve misel ekimiSunum, soru-cevap
11Misel öngelişme dönemi ve kapak atmaSunum, soru-cevap
12Kapak atmadan ilk fruktifikasyona kadar uygulanan kültürel işlemlerSunum, soru-cevap
13Hasat ve hasat döneminde uygulanan kültürel işlemlerSunum, soru-cevap
14Hastalık ve zararlılarla mücadele, Hasat sonrası ve üretim odalarının boşaltılması.Sunum, soru-cevap
15-
16Final
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Günay, A., Abak, K., Koçyiğit, A.E., 1992. Mantar Yetiştirme, Cilt IV., Ankara. Boztok, K., 1987. Mantar Üretim Tekniği, E.Ü. Ziraat Fakültesi Ofset Basımevi, İzmir. Bora, T., Toros S., Özaktan, H., 2004. Kültür Mantarı Hastalıkları, Zararlıları ve Savaşımı. Afa Matbaacılık, İstanbul.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav180
Quiz220
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı180
Quiz220
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav144
Final Sınavı144
Quiz41040
Derse Katılım14228
Soru-Yanıt14114
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)90
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14
ÖÇ1 4345  34   45
ÖÇ2 3  5 4  332  
ÖÇ32  2 2  4 3  3
ÖÇ4  2 1  333 3 2
ÖÇ542 5 23   5 4 
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel  (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr