Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Önlisans Programları

SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU - SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİLİĞİ - ÖNLİSANS



Program Tanımları
Kuruluş
2015-2016 Akademik Yılında ilk öğrencilerini almıştır.
Kazanılan Derece
Sağlık Profesyoneli
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Ön Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Bu programa kabul edilebilmek için lise veya muadili bir eğitimi tamamlayarak diploma almış olmak ve Ulusal Lisans Yerleştirme Sınavında (YKS) yeterli puan almış olmak gerekmektedir. Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre öğrenci kabul edilir. Yabancı Uyruklu Öğrenciler Senato tarafından belirlenen başarı kriterleri çerçevesinde kabul edilir.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Öğrenciler, daha önce kayıt oldukları yükseköğretim kurumlarından veya denkliği kabul edilmiş bir kuruluştan almış ve başarmış oldukları derslerden muaf olmak için başvuruda bulunabilirler. Muafiyet istekleri, gerekli hallerde, muafiyet komisyonunca karara bağlanır.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir. Alanıyla ilgili etik ilke ve kurallara ilişkin bilgiye sahiptir. Alanı ile ilgili temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, temel bilgisayar programlarını ve ilgili teknolojileri kullanır. Alanı ile ilgili sahip olduğu temel bilgi birikimini kullanarak verilen bir görevi bağımsız olarak yürütür. Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir; öğrenme gereksinimlerini belirler ve öğrenmesini yönlendirir. Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranır ve katılır. Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir. Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuat ve mesleki etik kurallarına uygun davranır.
Program Profili
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde Yönetim ve Organizasyon Bölümü altında Sağlık Kurumları İşletmeciliği adı altında normal ve ikinci öğretim olarak faaliyetlerine devam etmektedir.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Sağlık kurumları İşletmeciliği programından başarılı bir şekilde mezun olanlar, çeşitli sağlık sektörlerinde iş imkânı bulabilirler. Örneğin; Kamu ve özel hastaneler, sağlık kuruluşları, ilgili laboratuvarlar, eczaneler, rehabilitasyon merkezleri, sosyal güvenlik kurumları, medikal şirketler, özel sigorta şirketleri, ağız ve diş sağlığı merkezleri, ilaç depoları vb. yerlerde çalışabilirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Önlisans programından mezuniyetin ardından dikey geçiş sınavı (DGS) sonucunda lisans programlarında eğitim görme imkânı bulunmaktadır.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Bir dersteki başarı durumu, ders başarı notu ile belirlenir. Ders başarı notu, öğrencinin ara sınavlar ve ara sınav yerine geçen ödevler, uygulamalı çalışmalar, grup çalışmaları ve benzeri çalışmalarda yarıyıl içinde gösterdiği başarı ve genel sınavın birlikte değerlendirilmesiyle elde edilir.
Mezuniyet Koşulları
Programda öngörülen tüm dersleri, uygulamaları ve stajları başarı ile tamamlayan ve toplam en az 120 AKTS kredisi almış olan öğrenciler diploma almaya hak kazanır. Mezuniyet başarı derecesi genel ağırlıklı puan ortalaması ile belirlenir.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Yozgat Bozok Üniversitesi Sağlık Hizmetleri MYO Erdoğan Akdağ Kampüsü Merkez/YOZGAT Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nida PALABIYIK
Bölüm Olanakları
Tam donanımlı öğrenme ortamlarında eğitimler verilmektedir. Yozgat Bozok Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Merkezinde ve şehirde bulunan diğer sağlık kurumlarında staj ve uygulama imkanı bulunmaktadır.

Program Çıktıları
1Sağlık Kurumları İşletmeciliği ve İşletme alanında temel bilgilere sahip olmak
2Örgütsel yapı içerisinde ne şekilde planlama, organizasyon, liderlik ve kontrol mekanizmalarının işleyeceğini bilmek
3Muhasebede kullanılan temel yöntemleri ve bu yöntemlerin iş dünyasındaki uygulamaları konusunda bilgi sahibi olmak
4 Sağlık kurumlarında tıbbi işleyiş konusunda hekim ve hekim dışı yardımcı personel ile işbirliği ve uyum içinde çalışabilmeyi öğrenmek
5Girişimciliğin yaygınlaşmasını sağlamak, bir işte istihdam edilmenin yanında kendini işini kurma alternatifini de bireylere sunmak, kamu ve toplumda girişimciliğinin önemi hakkında bilgi sahibi olur.
6İnsan kaynakları yönetimi ile iş ve sosyal güvenlik mevzuatını tanıyan İş dünyasının yasal çerçevesini düzenleyen başlıca hukuk kurallarını dikkate alarak, mesleği ile ilgili mevzuata hakim ve hukuki sorumluluk sahibi olmak
7İşletmenin hukuki sorumluluklarını yerine getirebilme, ilgili mevzuatı takip edip uygulayabilme becerisine sahip olmak.
8Alanındaki işleri ve mesleğini yerine getirirken bağımsız çalışır.
9Bilgisayar ve gerekli programların kullanım bilgisine sahip olmak
10İş süreçleri ve proje yönetimi tekniklerinin temel prensiplerini uygulayabilmek
11Ekip üyesi olarak çalışır ve birlikte çalıştığı insanların mesleki bilgi ve becerilerini geliştirir ve performanslarını adil biçimde değerlendirir.
12Alanı ile ilgili teknik ve mesleki faaliyetleri karmaşık ve öngörülemeyen durumlarda yönetir.


Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme
TYYÇProgram Çıktıları
111112233333
BİLGİ1
BECERİ1
2
YETKİNLİKLER (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (Öğrenme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (İletişim ve Sosyal Yetkinlik )1
2
3
4
YETKİNLİKLER (Alana Özgü Yetkinlik)1
2


Müfredat
1. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
2. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
3. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
4. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
ALAN DIŞI SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
 
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel  (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr