Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Önlisans Programları

SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU - AŞÇILIK - Önlisans



Program Tanımları
Kuruluş
Yozgat Bozok Üniversitesi 01 Mart 2006 tarihinde 5467 Sayılı Kanunla kurulmuştur. Kuruluş kanunu ile Erciyes Üniversitesi bünyesinde bulunan Fen-Edebiyat Fakültesi, İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu ve Cumhuriyet Üniversitesi bünyesinde bulunan Akdağmadeni Meslek Yüksekokulu, Yozgat Bozok Üniversitesi’ne bağlanmıştır. Ayrıca Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitüleri kurulmuştur
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Aşçılık alanında önlisans diploması verilir
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Ön Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Daha önce öğrenim gördükleri yurt içi veya yurt dışındaki diğer Yükseköğretim Üniversitesi’ne kesin kayıt yaptıran öğrenciler ilk hafta içinde başvurdukları takdirde kredi ve not transfer talepleri ilgili öğretim birimi yönetim kurulu tarafından değerlendirilerek bütün öğrenimini kapsayacak şekilde ve bir defaya mahsus olmak üzere karara bağlanır.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 120 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Bu programda 60 gün staj zorunluluğu bulunmaktadır.
Program Profili
Tüm dünyada olduğu gibi gastronomi ülkemizde giderek yükselen bir değerdir. Bu değere bağlı olarak insanların dışarıda yeme içme talepleri artmaktadır. Bu talepleri karşılamak üzere faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar giderek daha fazla nitelikli elemana ihtiyaç duymaktadır. Bu ihtiyacı karşılamak üzere yöresel mutfaklar, dünya mutfakları, modern mutfak uygulamaları, değişik sunum teknikleri konularında öğrencilere aşçılık eğitimi verilmektedir. Aşçılık Programı nda okuyan öğrencilerimiz bu eğitimlerini okulumuz bünyesinde bulunan mutfakta uygulamalı olarak yapma imkanına sahiptir. Aşçılık programını bitirenlere "Aşçılık Meslek Elemanı" unvanı verilir. Aşçılık programından mezun olanlar lokantalarda, konaklama yerlerinin, toplu yemek yenen özel veya resmi kurumların mutfaklarında, yemek fabrikalarında çalışma olanağı bulabilirler.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Aşçılık programını bitirenlere "Aşçılık Meslek Elemanı" unvanı verilir. Aşçılar lokantalarda, konaklama yerlerinin, toplu yemek yenen özel veya resmî kurumların mutfaklarında, yemek fabrikalarında çalışma olanağı bulabilirler
Üst Derece Programlarına Geçiş
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavı’nda yeterli puanı almak koşuluyla alanıyla ilgili lisans programlarına ya da Uzaktan Eğitim Sistemleri’nin lisans tamamlama programlarına başvurabilir
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Bu programda; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilir. Programdan mezun olmak için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. Bir dersin notu, yukarıdaki unsurların değerlendirilmesi sonucunda belirlenir ve harf olarak verilir. Harf notları ve her bir notun katsayısı aşağıda belirtilmektedir
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 120 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Bu programda 60 gün staj zorunluluğu bulunmaktad
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
İLETİŞİM Telefon0 (354) 212 38 43 Faks0 (354) 217 17 82 E-Postasosyalbilimler.myo@bozok.edu.tr AdresSosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Bahçeşehir Mahallesi, Esentepe Mevki,66200,Yozgat Program Başkanı : Soner BEŞCANLAR
Bölüm Olanakları
Bölümümüzde eğitim-öğretim faaliyetleri , 5 öğretim görevlisi ile yürütülmektedir. Bölümümüzde dersler 30 kişilik kapasiteye ve projeksiyona sahip sınıflarda ve aşçılık uygulama atölyesinde yürütülmektedir. Bölümümüz öğrencileri gün boyunca açık olan bilgisayar laboratuvarından ücretsiz olarak faydalanabilmektedir.

Program Çıktıları
11 Turizm kavramı,turizm çeşitleri,gastronomi turizmi,ağırlama işletmelerinde verilen hizmetler hakkında bilgi sahibi olur. 2 Beslenme ilkeleri,besinlerin hazırlanmasında hijyen sanitasyon,gıdaların saklama koşuları,işlevsel besinler ve beslenme türleri hakkında bilgi sahibi olur. 3 Yiyecek içecek terminolojisine hâkim olmak,yiyeceklerin nasıl hazırlanması gerektiği,menü kalemleri hazırlanması ve yiyeceklerin maliyetlerini çıkarma konusunda bilgi sahibi olur. 4 Mutfak planlama ve organizasyonu,aşçılık mesleği ile ilgili kalite hizmetleri,mutfakta iş güvenliği ve ilk yardım, aşçılık mesleğinde etik davranışlar hakkında bilgi sahibi olur. 5 Mesleğe yönelik araştırma alanları ve teknikleri,aşçılık alanında girişimcilik faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olur.
2Soğuk mezeler-salatalar hazırlamak, pastane ürünleri hazırlamak,ziyafet menüleri oluşturmak becerisi kazandırır. Farklı ülke mutfaklarına ait menülerin hazırlanması ve servis edilme şekilleri becerisini kazandırmak. Osmanlı saray mutfağı yemeklerinin ve içeceklerinin hazırlanması,Türk mutfağına ait yöresel yemeklerin hazırlanması becerisi kazandırmak.
3İyi iletişim kurabilmek,temel bilgi teknolojilerinden aktif yararlanbilme, Mesleki, toplumsal etik değerlere ve gerekli mesleki bilgilere sahip aşçılar olarak takım çalışması yürütebilmek ve gerektiğinde bireysel sorumluluk üstlenebilmek. Alanının inceliklerine hâkim olmak.
4Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirebilmek; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörebilmek
5Yeterli seviyede yabancı dil bilgisi, anlama ve konuşma becerisine sahip olmak, alanıyla ilgili uluslar arası literatürü izleyebilmek.
6Alanı ile ilgili faaliyetleri, sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında edindiği bilinç doğrultusunda yürütmek.


Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme
TYYÇProgram Çıktıları
123333
BİLGİ1
BECERİ1
2
YETKİNLİKLER (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (Öğrenme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (İletişim ve Sosyal Yetkinlik )1
2
3
4
YETKİNLİKLER (Alana Özgü Yetkinlik)1
2


Müfredat
1. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
1 AIT101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I Zorunlu 0
3 MAŞÇ109 BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ Zorunlu 0
5 MAŞÇ101 GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARINA GİRİŞ Zorunlu 3
7 MAŞÇSDG-I SEÇMELİ DERS I Seçmeli 0
9 TDL101 TÜRK DİLİ I Zorunlu 0
11 ING101 YABANCI DİL I (İNGİLİZCE) Zorunlu 2
13 MAŞÇ103 YİYECEK HAZIRLAMA TEKNİKLERİ I Zorunlu 5
15 MAŞÇ105 YİYECEK İÇECEK SERVİSİ VE UYGULAMALARI Zorunlu 5
Toplam 15
 
2. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
1 AIT102 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ-II Zorunlu 0
3 MAŞÇ104 EKMEK HAZIRLAMA TEKNİKLERİ Zorunlu 5
5 MAŞÇ108 GENEL TURİZM Zorunlu 3
8 MAŞÇ106 MENÜ PLANLAMA Zorunlu 3
10 MAŞÇSDG-II SEÇMELİ DERS II Seçmeli 0
12 TDL102 TÜRK DİLİ II Zorunlu 0
14 ING102 YABANCI DİL II (İNGİLİZCE) Zorunlu 2
16 MAŞÇ102 YİYECEK HAZIRLAMA TEKNİKLERİ II Zorunlu 5
Toplam 18
 
3. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
1 MAŞÇ201 DÜNYA MUTFAKLARI I Zorunlu 3
3 MAŞÇ209 PASTACILIK TEKNİKLERİ Zorunlu 3
5 MAŞÇ205 PİŞİRME TEKNİKLERİ I Zorunlu 4
7 MAŞÇSDG-III SEÇMELİ DERS III Seçmeli 0
9 MAŞÇ207 SOĞUK-SICAK MUTFAK Zorunlu 4
11 MAŞÇ211 STAJ Zorunlu 4
13 MAŞÇ203 TÜRK MUTFAĞI I Zorunlu 4
Toplam 22
 
4. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
1 MAŞÇ210 BALIK VE SU ÜRÜNLERİ Zorunlu 3
3 MAŞÇ202 DÜNYA MUTFAKLARI II Zorunlu 3
5 MAŞÇ212 KONUK İLİŞKİLERİ Zorunlu 2
7 MAŞÇ206 PİŞİRME TEKNİKLERİ II Zorunlu 5
9 MAŞÇSDG-IV SEÇMELİ DERS IV Seçmeli 0
11 MAŞÇ204 TÜRK MUTFAĞI II Zorunlu 5
13 MAŞÇ208 YARATICI MUTFAK UYGULAMALARI Zorunlu 4
Toplam 22
 
SEÇMELİ DERS I
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
1 MAŞÇS101 GIDA HİJYENİ VE SANİTASYON Seçmeli 2
2 MAŞÇS103 İLK YARDIM Seçmeli 2
3 MAŞÇS105 BESLENME İLKELERİ Seçmeli 2
4 MAŞÇS109 YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE KALİTE YÖNETİMİ Seçmeli 2
SEÇMELİ DERS I
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
1 MAŞÇS101 GIDA HİJYENİ VE SANİTASYON Seçmeli 2
2 MAŞÇS103 İLK YARDIM Seçmeli 2
3 MAŞÇS105 BESLENME İLKELERİ Seçmeli 2
4 MAŞÇS109 YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE KALİTE YÖNETİMİ Seçmeli 2
SEÇMELİ DERS II
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
1 MAŞÇS102 YİYECEK İÇECEK MALİYET KONTROLÜ Seçmeli 2
2 MAŞÇS104 ZİYAFET SERVİS YÖNETİMİ Seçmeli 2
3 MAŞÇS110 GİRİŞİMCİLİK Seçmeli 2
4 MAŞÇS112 MUTFAK ÇEŞİTLERİ Seçmeli 2
SEÇMELİ DERS II
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
1 MAŞÇS102 YİYECEK İÇECEK MALİYET KONTROLÜ Seçmeli 2
2 MAŞÇS104 ZİYAFET SERVİS YÖNETİMİ Seçmeli 2
3 MAŞÇS110 GİRİŞİMCİLİK Seçmeli 2
4 MAŞÇS112 MUTFAK ÇEŞİTLERİ Seçmeli 2
SEÇMELİ DERS III
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
1 MAŞÇS201 TURİZM VE GASTRONOMİ Seçmeli 2
2 MAŞÇS203 İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ Seçmeli 2
3 MAŞÇS209 MUTFAK PLANLAMA VE ORGANİZASYON Seçmeli 2
4 MAŞÇS211 İÇECEK TEKNOLOJİLERİ Seçmeli 2
SEÇMELİ DERS III
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
1 MAŞÇS201 TURİZM VE GASTRONOMİ Seçmeli 2
2 MAŞÇS203 İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ Seçmeli 2
3 MAŞÇS209 MUTFAK PLANLAMA VE ORGANİZASYON Seçmeli 2
4 MAŞÇS211 İÇECEK TEKNOLOJİLERİ Seçmeli 2
SEÇMELİ DERS IV
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
1 MAŞÇS204 GIDA SAKLAMA VE MUHAFAZA TEKNİKLERİ Seçmeli 2
2 MAŞÇS210 MUTFAK AKIMLARI VE GELİŞİMLERİ Seçmeli 2
3 MAŞÇS212 YÖRESEL MUTFAK Seçmeli 2
4 MAŞÇS214 SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ Seçmeli 2
SEÇMELİ DERS IV
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
1 MAŞÇS204 GIDA SAKLAMA VE MUHAFAZA TEKNİKLERİ Seçmeli 2
2 MAŞÇS210 MUTFAK AKIMLARI VE GELİŞİMLERİ Seçmeli 2
3 MAŞÇS212 YÖRESEL MUTFAK Seçmeli 2
4 MAŞÇS214 SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ Seçmeli 2
 
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel  (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr