Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Lisans Programları

FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ - MATEMATİK(İ.Ö) - LİSANS



Program Tanımları
Kuruluş
Matematik Bölümü, 1995-1996 Eğitim-Öğretim Yılında Erciyes Üniversitesi'ne bağlı olarak eğitime başlamış olup 2006 yılından itibaren Yozgat Bozok Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü olarak halen bu eğitim programını sürdürmektedir.
Kazanılan Derece
Matematikçi
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Matematik bölümüne kabul ve kayıt hakkı, ÖSYM tarafından yapılan YGS ve LYS sınavları ile kazanılır. Lisans programlarına giriş sadece bu sınavlardan alınan puanlara bağlıdır. Öğrenciler, sınav sonucunda aldıkları puanlara göre, girebilecekleri bölüm tercihlerini sıralayarak, tercih formlarını öğrenci seçme yerleştirme merkezine (ÖSYM) gönderirler. ÖSYM, YÖK'e bağlı bir kurumdur. ÖSYM, bütün başvuruları alır, başvuruları puan türüne göre gruplar, puanları en yüksekten en düşüğe doğru sıralar, tercih edilen puan türüne göre bütün mevcut programları listeler ve öğrencileri tercih ettikleri programlardan birine yerleştirir. Kayıt için gerekli belgeler; 1- Lise ve dengi okul diploması 2- ÖSYM'ce yapılan yerleştirme sonuç belgesi. Ayrıca Yatay ve Dikey Geçiş Yönetmeliklerinde yer alan şartları sağlayan öğrencilerde bölüme kabul ve kayıt hakkı kazanırlar.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Formal
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Matematik alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin tümünü başarıyla tamamlamaları ve genel not ortalamasında ise 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmeleri gerekir.
Program Profili
Bölüm bünyesinde Cebir ve Sayılar Teorisi, Analiz ve Fonksiyonlar Terisi, Uygulamalı Matematik, Matematiğin Temelleri ve Lojik, Topoloji ve Geometri olmak üzere altı anabilim dalı mevcuttur. Matematik bölümünün temel hedefi ; matematik bilimini temel prensiplerini tanımlama, açıklama, uygulama, karar verebilme, öğretebilme bilgi ve becerisine sahip matematik lisans mezunu olarak kanunların sağladığı tüm yetki ve sorumlulukları taşıyan mezunlar yetiştirmektir.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
1. Akademisyenlik: Matematik Bölümü’nde öğrencilerimize, pür matematik ve uygulamalı matematik altyapısını teşkil edecek müfredat uygulanmaktadır. Bunlar içerisinde, Analiz ve Fonksiyonlar Teorisi, Cebir ve Sayılar Teorisi, Geometri, Topoloji, Matematiğin Temelleri ve Lojik ve Uygulamalı Matematik Anabilim Dalları olarak isimlendirilen geniş bir yelpazede temel bilgileri öğrenmektedirler. Dolayısıyla öğrencilerimiz bu alanlar içerisinden yeteneklerine uygun bir alan seçerek akademik çalışma yapma ve akademik personel olarak görev alma alt donanımına sahip olarak mezun olmaktadırlar. 2. Öğretmenlik: Öğrencilerimiz pedagojik formasyon derslerini almaları halinde M.E.B. öğretmeni olabilirler veya dershanelerde çalışabilirler. 3. Finans Kurumları: Temel matematik bilgisi, finansal hesaplamaları bölümümüz mezunları için kolaylaştırdığından, mezunlarımız birçok finans kurumunda memur, hesap uzmanı vb. iş kollarında hizmet verebilmektedir. Ayrıca bankacılık sektöründe Matematik Bölümü mezunları, büyük ölçüde istihdam edilmektedir. 4. Bilişim Sektörü: Bölümümüz mezunları, zorunlu olarak aldıkları 4’er kredilik Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı ve Bilgisayar Programlamaya Giriş dersleri ve bilgisayar programlarına ilişkin birçok seçmeli ders ile kendilerini yetiştirmeleri halinde Bilişim Sektörüne ait kurumlarda da çalışabilmektedirler. 5. Çeşitli İş Kolları: Öğrencilerimiz aldıkları müfredat bünyesinde soyut düşünme ve mantık yürütme konusunda yetenek kazanmaktadırlar. Bu nedenle çeşitli iş kollarında kendilerini yetiştirebilirler. Örneğin İstatistik kurumlarında çalışabilirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde ingilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrenci dönem başında derslere kayıt yaptırmalı ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70'ine, uygulamaların en az %80'ine devam etmiş olmaları gereklidir. Öğrenciler her ders için en az bir ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. (DC) ve (DD) notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC ve DD notu aldığı bir dersten başarılı olaması için genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir.
Mezuniyet Koşulları
Ortalamaya Katılan Derslerde Mezuniyet için Toplam Kredi : 132 (Zorunlu Ders Kredisi : 120) (Seçmeli Ders Kredisi : 12) (8+4-Alan Dışı Seçmeli) Ortalamaya Katılmayan Zorunlu Derslerde Mezuniyet için Toplam Kredi : 18 Mezuniyet Toplam Kredisi : 150 Programda mevcut olan derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrenclere MATEMATİK alanında lisans diploması verilir.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Adres: Bozok Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Matematik Bölümü, 66200, Yozgat Web Adresi : http://matematik.bozok.edu.tr/index.html Tel : 0 354 242 10 21 Faks : 0 354 242 10 22 Bölüm Başkanı : Doç. Dr. Murat BABAARSLAN Tel : 0 354 242 10 21 / 2570-2572 AKTS/DS Koordinatörü : Doç. Dr. Abdullah SÖNMEZOĞLU Tel : 0 354 242 10 21 / 2573
Bölüm Olanakları
Bölümümüzde uygulama olanaklarının geliştirilmesinin yanı sıra öğrencilere yönelik yansı, slayt ve video gibi görsel ve işitsel öğrenim imkanları sağlanmaktadır. Bölümümüzde; 50 adet bilgisayardan oluşan bilgisayar laboratuarı ve bölüm kütüphanesi bulunmaktadır.

Program Çıktıları
1Matematik alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç–gereçleri ve diğer bilimsel kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
2Matematik alanındaki kavram ve düşünceleri bilimsel yöntemlerle inceleyebilme, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme becerisine sahiptir.
3Matematik alanındaki yeni bilgilere ulaşabilme becerisine sahiptir.
4Mantıksal düşünme yeteneğini geliştirme, soyutlama yapma, zihinsel bağımsızlığı ve yaratıcılığını geliştirme becerisine sahiptir.
5Uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme yetkinliğine sahiptir.
6Edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme yetkinliğine sahiptir.
7Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme yetkinliğine sahiptir.
8Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme (“European Language Portfolio Global Scale”, Level B1)yetkinliğine sahiptir.
9Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme (“European Computer Driving Licence”, Advanced Level) yetkinliğine sahiptir.
10Alanı ile ilgili araştırma yapabilme ve gerekli dokümanları toplayarak grup karşısında sunabilme yetkinliğine sahiptir.
11 Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme (“European Language Portfolio Global Scale”, Level B1)yetkinliğine sahiptir.
12 Uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme yetkinliğine sahiptir.
13 Matematik alanındaki kavram ve düşünceleri bilimsel yöntemlerle inceleyebilme, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme becerisine sahiptir.
14 Matematik alanındaki yeni bilgilere ulaşabilme becerisine sahiptir.
15 Mantıksal düşünme yeteneğini geliştirme, soyutlama yapma, zihinsel bağımsızlığı ve yaratıcılığını geliştirme becerisine sahiptir.
16 Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme (“European Computer Driving Licence”, Advanced Level) yetkinliğine sahiptir.
17 Uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme yetkinliğine sahiptir.
18 Matematik alanındaki yeni bilgilere ulaşabilme becerisine sahiptir
19 Alanı ile ilgili araştırma yapabilme ve gerekli dokümanları toplayarak grup karşısında sunabilme yetkinliğine sahiptir.
20 Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme (“European Computer Driving Licence”, Advanced Level) yetkinliğine sahiptir.
21 Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme (“European Language Portfolio Global Scale”, Level B1)yetkinliğine sahiptir.
22 Matematik alanındaki kavram ve düşünceleri bilimsel yöntemlerle inceleyebilme, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme becerisine sahiptir.
23 Mantıksal düşünme yeteneğini geliştirme, soyutlama yapma, zihinsel bağımsızlığı ve yaratıcılığını geliştirme becerisine sahiptir.
24 Edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme yetkinliğine sahiptir.
25 Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme (“European Language Portfolio Global Scale”, Level B1)yetkinliğine sahiptir.
26Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme (“European Computer Driving Licence”, Advanced Level) yetkinliğine sahiptir.
27 Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme yetkinliğine sahiptir.
28 Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme (“European Language Portfolio Global Scale”, Level B1)yetkinliğine sahiptir.
29 Alanı ile ilgili araştırma yapabilme ve gerekli dokümanları toplayarak grup karşısında sunabilme yetkinliğine sahiptir.
30Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme (“European Computer Driving Licence”, Advanced Level) yetkinliğine sahiptir
31Alanı ile ilgili araştırma yapabilme ve gerekli dokümanları toplayarak grup karşısında sunabilme yetkinliğine sahiptir.
32 Matematik alanındaki yeni bilgilere ulaşabilme becerisine sahiptir.


Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme
TYYÇProgram Çıktıları
11111111112222223333333333333333
BİLGİ1
BECERİ1
2
YETKİNLİKLER (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (Öğrenme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (İletişim ve Sosyal Yetkinlik )1
2
3
4
5
YETKİNLİKLER (Alana Özgü Yetkinlik)1
2


Müfredat
1. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
2. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
3. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
4. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
5. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
6. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
7. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
8. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
ALAN DIŞI SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
ALAN DIŞI SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
 
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel  (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr