Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Lisans Programları

FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ - BİYOLOJİ - LİSANS



Program Tanımları
Kuruluş
Biyoloji Bölümü, Erciyes Üniversitesi Yozgat Fen-Edebiyat Fakültesi’ne bağlı olarak 1996-1997 Eğitim-Öğretim yılında açılmış olup halen Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’ne bağlı olarak eğitim programını sürdürmektedir.
Kazanılan Derece
Lisans
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Biyoloji Bölümüne kabul ve kayıt hakkı, ÖSYM tarafından yapılan YGS sınavı ile kazanılır. Lisans programlarına giriş sadece bu sınavdan alınan puana bağlıdır. Öğrenciler, sınav sonucunda aldıkları puanlara göre, girebilecekleri bölüm tercihlerini sıralayarak, tercih formlarını öğrenci seçme yerleştirme merkezine (ÖSYM) gönderirler. ÖSYM, YÖK'e bağlı bir kurumdur. ÖSYM, bütün başvuruları alır, başvuruları puan türüne göre gruplar, puanları en yüksekten en düşüğe doğru sıralar, tercih edilen puan türüne göre bütün mevcut programları listeler ve öğrencileri tercih ettikleri programlardan birine yerleştirir. Kayıt için gerekli belgeler; 1 - Lise ve dengi okul diploması, 2 - ÖSYM'ce yapılan yerleştirme sonuç belgesi. Ayrıca Yatay ve Dikey Geçiş Yönetmeliklerinde yer alan şartları sağlayan öğrencilerde Bölüme kabul ve kayıt hakkı kazanırlar.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Formal
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Biyoloji alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin tümünü başarıyla tamamlamaları ve genel not ortalamasında ise 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmeleri gerekir.
Program Profili
Bölüm bünyesinde Genel Biyoloji, Botanik, Zooloji, Hidrobiyoloji ve Moleküler Biyoloji olmak üzere beş anabilim dalı mevcuttur. Biyoloji Bölümünün temel hedefi; Biyoloji biliminin temel prensiplerini tanımlama, açıklama, uygulama, karar verebilme, öğretebilme bilgi ve becerisine sahip biyoloji lisans mezunu olarak kanunların sağladığı tüm yetki ve sorumlulukları taşıyan mezunlar yetiştirmektir.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Biyoloji Bölümlerinin temel amacı, canlılarla doğrudan veya dolaylı olarak ilişkili her türlü konuda ve çalışma sahasında araştırma, inceleme, üretim, kontrol ve rapor düzenlemeye yetkili “Biyolog” yetiştirmektir. Biyolog uzmanlık alanı ile ilgili olarak; sağlık hizmetleri veren kurum ve kuruluşlarda, tıbbi araştırma ve destek ünitelerinde, çevre koruma ve kontrol alanlarında, ekolojik planlama alanlarında, biyoteknoloji alanında, sucul ortamlarla ilgili araştırma ve üretim faaliyetlerinde, Milli Parklar ve Yaban Hayati Yöneticiliği alanlarında, biyoloji öğretimi ve program geliştirme faaliyetlerinde, ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporlarının hazırlanmasında, tarım ve ormancılık alanlarında, gıda kontrol laboratuarlarında, biyolojik arıtma tesislerinde, biyolojik ürün standartlarının belirlenmesinde, kriminoloji laboratuarlarında, Adli tıpta, kara, hava ve deniz gümrüklerinde, biyomedikal çalışma alanlarında, ilaç ve ilaç hammaddelerinin, kozmetik ürünlerinin üretimi ve kontrolü alanlarında, vektör canlıların kontrol çalışmalarında ve nükleer tesislerde çalışabilecek donanıma sahiptir. Biyoloji programını bitirenler "biyolog" unvanı almaya hak kazanırlar. Biyologlar günümüzde yoğun olarak sağlık sektöründe, hidrobiyoloji araştırma merkezlerinde, Çevre ve Orman Bakanlığı’nda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nda, ÇED düzenleme yetkisi olan özel sektörde, ilaç ve besin endüstrisinde çalışmaktadırlar. Ayrıca, öğretmenlik sertifikası alanlar Milli Eğitim Bakanlığı’na veya özel sektöre bağlı orta dereceli okullarda ve dershanelerde öğretmenlik yapmaktadırlar.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrenci dönem başında derslere kayıt yaptırmalı ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olmaları gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. (DC) ve (DD) notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir.
Mezuniyet Koşulları
Ortalamaya Katılan Derslerde Mezuniyet İçin Toplam Kredi: 132 (Zorunlu Ders Kredisi: 110) (Seçmeli Ders Kredisi: 24) ( 20 + 4 – Alan Dışı Seçmeli) Ortalamaya Katılmayan Zorunlu Derslerde Mezuniyet İçin Toplam Kredi: 18 Mezuniyet Toplam Kredisi: 150 Programda mevcut olan derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere BİYOLOJİ alanında lisans diploması verilir.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Adres : Bozok Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, 66200, Yozgat Web Adresi : http://biyoloji.bozok.edu.tr/index.html Tel : 0 354 242 10 21 Faks : 0 354 242 10 22 Bölüm Başkanı : Doç. Dr. Dilek PANDIR Tel : 0 354 242 10 21 / 2545-2546 AKTS/DS Koordinatörü : Yrd. Doç. Dr. Halil Erhan EROĞLU Tel : 0 354 242 10 21 / 2551
Bölüm Olanakları
Eğitim-Öğretim planlarının öğrenciler için hedeflenen niteliklere uygunluğu her eğitim-öğretim dönemi öncesinde, yeni gelişmeler de göz önüne alınarak, değerlendirilmektedir. Öğretim ortamlarının başında gelen, laboratuar olanakları geliştirilmekte, yansı, slayt ve video gibi görsel ve işitsel öğrenim olanakları sağlanmaktadır. Bilimsel gezi ve arazi çalışmalarının yoğunlaştırılması hedeflenmektedir. Eğitim ve Araştırma Kaynakları: *Bölümün eğitim amaçlı kullandığı ana araç ve gereçler liste halinde aşağıda sunulmuştur. Adedi - Adı: 50 Işık Mikroskobu (Öğrenci) 20 Stereo (Disseksiyon) Mikroskobu (Öğrenci) 1 Otoklav 3 Stereo Zoom (Disseksiyon) Mikroskobu (Araştırma) 2 Trinoküler Işık Mikroskobu (Araştırma) 2 Görüntüleme Sistemi 2 Derin Dondurucu (-35 oC) 1 Döner Kollu Mikrotom 2 Etüv (0-25 oC) 1 Soğutmalı inkübatör (-10-80 oC) 1 Su banyosu 1 Spektrofotometre 1 Mağnetik karıştırıcı 1 Oksijenmetre (pH, Konduktivite v.s. ölçer) 2 Santrifüj Bölümümüz şu anda 5 Laboratuara sahiptir 1) Eğitim-Öğretim amacıyla kullanılan Öğrenci Uygulama Laboratuarı 2) Sitogenetik Araştırma Laboratuarı 3) Herbaryum 4) Genel Biyoloji Araştırma Laboratuarı 5) Moleküler Biyoloji Araştırma Laboratuarı

Program Çıktıları
1Biyolojinin fizik, kimya ve matematik temellere dayandığını bilir, biyolojik verileri yorumlamada istatistiksel yöntemleri uygulama becerisi gösterir.
2Molekül, gen, kromozom, hücre, organ ve organ sistemleri olmak üzere tüm biyolojik seviyelerde yapı, işlev ve süreç arasındaki ilişkileri analiz eder ve değerlendirir.
3Biyolojik çeşitliliği bilerek ulusal biyolojik kaynakları tanımlar, bunları koruma ve çevreye saygılı olma bilinci kazanır.
4Yaşamın kalıtsal temelini ve genetik bilgi akışını ifade eder.
5Biyolojideki ilgi alanını belirler, seçeceği derslerle bu alanda sağlam bir bilgi temeli oluşturur.
6Bilimsel yöntemin süreçlerini uygulayabilme, bunun için gerekli olan temel laboratuar tekniklerini ve araç gereçlerini kullanabilme becerisi geliştirir ve lisansüstü eğitime hazır olur.
7Gelişen bilgi ve teknolojiye ulaşıp onu takip edebilecek, yabancı meslektaşlarıyla iletişim kurabilecek, temel makaleleri okuyup tartışabilecek, ulaştığı bilginin kalitesini değerlendirebilecek düzeyde İngilizceye sahip olur, ayrıca bilgisayar kullanım bilgi ve becerisi kazanır.
8Sağlık, gıda, tarım ve hayvancılık başta olmak üzere geniş bir yelpazede ülkemizin ekonomik gelişimine katkı sağlayacak düzeyde bilgi sahibi olur.
9Bağımsız olarak öğrenme ve sonra öğrendiği bilgi ve becerilerini sözlü ya da yazılı olarak başkalarına aktarma becerisi gösterir.
10Biyolojinin toplumsal işlevini bilen, mesleki sorumluluk bilincinde ve bilimsel etik değerlere bağlı birey olur.
11Biyolojinin fizik, kimya ve matematik temellere dayandığını bilir, biyolojik verileri yorumlamada istatistiksel yöntemleri uygulama becerisi gösterir.


Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme
TYYÇProgram Çıktıları
11111111112
BİLGİ1
BECERİ1
2
YETKİNLİKLER (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (Öğrenme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (İletişim ve Sosyal Yetkinlik )1
2
3
4
5
YETKİNLİKLER (Alana Özgü Yetkinlik)1
2


Müfredat
 
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel  (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr