Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Lisans Programları

FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ - ARKEOLOJİ - LİSANS



Program Tanımları
Kuruluş
Yozgat Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü adı ile 2009 yılında kurulan bölüm, 2017 yılında eğitim-öğretim programına başlamıştır. Yozgat Bozok Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü adı ile lisans eğitimini sürdürmektedir.
Kazanılan Derece
Bölümde verilen lisans eğitimini tamamlayanlar ARKEOLOG ünvanı alır.
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Lisans
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
ÖSYM tarafından yapılan YKS sınavı sonucunda TM (Türkçe - Matematik) alanında yeterli puan alan öğrenciler kayıt yaptırmaya hak kazanır.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Öğrencinin, önceki öğrenimlerinden aldığı 5İ dersleri ve bölüm müfredatında yer alan eş değer dersleri kanıtları ile sunması durumunda bölüm ders muafiyet komisyonunca değerlendirilip muaf tutulabilir.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Lisans programından mezun olabilmek için Yozgat Bozok Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim ve sınav yönetmeliğindeki koşulları yerine getirmelidir. Program müfredatında bulunan dersleri alan ve bu derslerin bütün sınavlarından başarılı olan (en az 2,0 genel ortalamaya ulaşmak ve 240 AKTS karşılığı ders almak), aynı şekilde programın gerektirdiği bitirme tezi gibi uygulama ve araştırmaya yönelik gereklilikleri yerine getiren öğrenciler yukarıda belirtilen amaçları somut olarak yerine getirmiş ve mezun olmuş sayılırlar. Programdan mezun olabilmek için staj veya benzeri çalışma yapılması gerekmemektedir. Öğrencilerin alması gereken zorunlu ve seçmeli tüm derslerin kodları, adları ve kredileri, Türkiye Yükseköğretim Yeterlikleri ve Alan Yeterlikleri dikkate alınarak dönem bazında 30 AKTS olmak şartıyla 8 yarıyılda 240 AKTS’lik ders almak ve başarılı olmak zorunludur.
Program Profili
Bölümün çalışma alanı Tarihöncesi Arkeolojisi,, Protohistorya ve Önasya Arkeoloji ve Klasik Arkeolojidir.
Program Profili
Bölümün çalışma alanı Prehistorya, Protohistorya Arkeolojisi, Klasik Arkeolojidir.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Arkeoloji anabilim dalı Yüksek Lisans Programı mezunlarımız akademik kurumların yanı sıra, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müzelerde, T.C. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlükleri, Rölöve Müdürlükleri, Belediye veya İl Özel İdare bünyesinde kurulan Koruma, Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB), Türk Tarih Kurumu Bünyesinde Arkeolojik kazılar, ÇED raporu hazırlayan Mühendislik Şirketleri, Özel Müzeler, Maden Tetkik Arama Enstitüsü, Emniyet Müdürlüğü (Olay Yeri İnceleme, Eser Kaçakçılık Şubeleri, vb), Kültür ve Turizm Rehberlikleri ile Mimarlık ofislerinde arkeolog olarak görev yapabilmektedirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları koşuluyla lisansüstü (yüksek lisans) programında öğrenim görebilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrenci dönem başında derslere kayıt yaptırmalı ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70'ine, uygulamaların en az %80'ine devam etmiş olmaları gereklidir. Dersin ham başarı puanı, o dersin ara sınav, uygulama ve varsa diğer yarıyıl/yıl içi eğitim-öğretim ile ilgili diğer etkinliklerden almış olduğu notların ağırlıklı ortalaması ile final veya varsa bütünleme notu dikkate alınarak hesaplanır. Dersin ham başarı puanı katkı yüzdeleri, ilgili dersin öğretim elemanı tarafından dönem başında belirlenir ve en geç ilgili yarıyıl/yıl derslerinin ilk iki haftası içinde öğrenci bilgi sistemine girilerek öğrencilere duyurulur. Ancak yarıyıl/yıl içi değerlendirmelerin başarı notuna katkısı %30’dan az, %60’tan fazla; yarıyıl/yıl sonu değerlendirmelerin başarı notuna katkısı %40’tan az, %70’ten fazla olamaz. Sadece yarıyıl/yıl sonu sınavı yapılan uygulamalı veya özel değerlendirmeli derslerde, yarıyıl/yıl sonu sınavının başarı notuna katkısı %100’dür. Sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersin ara sınav ve yarıyıl/yıl sonu sınav sonuçları sayısal puan ile gösterilir. Öğrencinin girmediği sınavların puanı sıfırdır. Bir dersten başarılı olmak için başarı notunun en az DD veya daha yukarı olması gerekir. AA, AB, BA, BB, BC, CB ve CC notları şartsız başarılı notlardır. CD, DC ve DD notları ise şartlı başarılı notlardır. Bir öğrencinin CD, DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel not ortalamasının en az 2,00 olması gerekir.
Mezuniyet Koşulları
Bölümün Tespit ettiği 8 yarıyıllık öğretim sonucunda, en az toplam 240 AKTS kredilik dersleri başarıyla tamamlamış olmak.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Doç. Dr. Hacer SANCAKTAR (Böl. Bşk., Erasmus Koord., Bologna Koord.) Arkeoloji Bölümü, Fen - Edebiyat Fakültesi, Yozgat Bozok Üniversitesi Erdoğan Akdağ Kampüsü Atatürk Yolu 7. Km 66100 Yozgat. E-mail: hacer.sancaktar@bozok.edu.tr Tel: 0 (354) 242 10 21 / 2662
Bölüm Olanakları
Tüm mesleki derslerde, görüntü eşliğinde konu anlatımı, okuma ödevleri ile öğrencinin derse katılımının ve tartışma ortamı yaratılmasının sağlanması, arazi çalışmaları (kazı ve yüzey araştırmaları) ile uygulama yaptırılması.

Program Çıktıları
1Arkeoloji alanında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma.
2Arkeoloji alanındaki güncel bilgileri içeren ve veri kaynağı olan bilgileri toplama, analiz etme, yorumlama, tartışma ve önerilerde bulunma yeteneği kazanma.
3Arkeoloji alanında edindiği bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme.
4Arkeoloji ile ilgili bir çalışmayı bağımsız yada bir ekibin parçası olarak yürütebilme.
5Arkeolojik uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme.
6Arkeoloji alanındaki öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme.
7Arkeoloji ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme.
8Arkeolojik eserlerin üretiminde ve gelişiminde malzeme, yapım tekniği, tasarım, siyasi, sosyal, ekonomik, ideolojik vs. faktörlerin etkisini irdeleme ve değerlendirme yeteneğine sahip olma.
9Arkeolojik konularda bilimsel bulgulara dayalı öneriler geliştirebilme.
10Arkeoloji alanındaki bilimsel yayınları, teknolojik gelişmeleri takip edebilme ve bunlara ulaşabilme ve uygulayabilme becerisi edinme.


Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme
TYYÇProgram Çıktıları
1223333333
BİLGİ1
BECERİ1
2
YETKİNLİKLER (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (Öğrenme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (İletişim ve Sosyal Yetkinlik )1
2
3
4
5
YETKİNLİKLER (Alana Özgü Yetkinlik)1
2


Müfredat
1. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
2. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
3. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
4. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
5. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
6. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
7. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
8. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
ALAN DIŞI SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
ALAN DIŞI SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
 
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel  (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr