|
|
|
Lisans Programları
VETERİNER FAKÜLTESİ
- VETERİNER
- LİSANS
Program Tanımları
|
|
Kuruluş | Fakültemiz, Üniversitemiz Senatosunun 31.03.2016 tarihli ve 2016.004.046 sayılı teklifi, ve 11.03.2017 tarihli ve 30004 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2017/9889 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kararı ile kurulmuştur. 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılı Güz Döneminde 62 öğrenci ile eğitime başlanmıştır. | Kazanılan Derece | Veteriner Hekim | Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) | Lisans | Kabul ve Kayıt Koşulları | Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavından yeterli puanı almış olması gerekir. | Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar | “Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır. | Yeterlilik Koşulları ve Kuralları | Öğrencilerin mezun olabilmeleri için toplamda en az 300 AKTS kredilik ders alması zorunludur. | Program Profili | Yozgat Bozok Üniversitesi Veteriner Fakültesi; Araştırma ve topluma hizmet yükümlülüğünü evrensel standartlarda yürütmeyi, insanlığın ve doğanın vazgeçilmez unsuru olan hayvan varlığı, sağlığı, hakları ve verimliliği, hayvansal ürünlerin kalite ve güvenliği, insan ve hayvan sağlığı arasındaki ilişkinin gelişimi ve çevre güvenliği için bilgiye ulaşmayı, bilgi üretmeyi, uygulamayı ve yaymayı görev edinmiş, Atatürk ilke ve devrimlerini özümsemiş, yurtsever Veteriner Hekimler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. | Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle) | 1. Serbest Veteriner Hekimlik, 2. Özel Hayvan Hastaneleri ve Veteriner Poliklinikleri, 3. Veteriner biyolojik ürünleri ithal eden firmalar, 4. Veteriner ve beşeri ilaç imalatı ve ithalatı yapan firmalar, 5. Veteriner ve beşeri ilaç ve aşı satışı yapan firmalar, 6. Haşere mücadelesi yapan firmalar, 7. Hayvancılık ve Veteriner Hekimlik aletleri, malzemeleri, imal eden ve pazarlayan şirketler, 8. Organik tarım kontrol ve sertifikasyon kuruluşları, 9.Damızlık hayvan üreten ve satan şirketler, 10. Gıda üretim yerleri, kırmızı ve kanatlı eti ürünleri üretim tesisleri; kombina, mezbaha, soğuk hava depoları, 11. Özel gıda laboratuarları, 12. Hazır kıyma satış yerleri, 13. Su ürünleri üretim işletmeleri, 14. Su ürünleri toptan ve perakende satış merkezleri, 15. Yem fabrikaları, 16. Embriyo ve sperma üretim merkezleri, 17. Kanatlı kuluçkahane ve damızlık işletmeleri 18. Ham deri toplama merkezleri, 19. Ev ve süs Hayvanları Satış, barınma ve eğitim merkezleri, 20. Arı yetiştiriciliği merkezleri | Üst Derece Programlarına Geçiş | Yüksek Lisans düzeyde eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde Yabancı Dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü doktora programlarında öğrenim görebilirler | Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme | Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması gereklidir. Dönem sonu sınavına girebilmesi için kuramsal derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olması gerekir. | Mezuniyet Koşulları | Programı başarıyla tamamlamak için toplam mezuniyet AKTS kredisinin 300 olması gerekir. GANO’sunun 4.00 üzerinden en az 2.0 olması, staj, intörnlük eğitimi ve bitirme tezini başarıyla tamamlaması gerekmektedir. | Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme ) | Tam Zamanlı | Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü) | Yozgat Bozok Üniversitesi Ahmet Efendi Mah. Toki Konutları Yanı 3500.Cad.No:4 66700 SORGUN/YOZGAT
Telefon
0 (354) 502 00 55
Faks
0 (354) 502 00 54
E-mail: veteriner@yobu.edu.tr | Bölüm Olanakları | Fakültemiz beş bölümden oluşmaktadır:
Temel Bilimler bölümü
Klinik Öncesi Bilimler Bölümü
Klinik Bilimler Bölümü
Besin Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü
Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü
Bölümlerde toplam 18 Anabilim dalı, 7 öğretim üyesi, 6 Araştırma görevlisi vardır.
1 Mikroskop Laboratuvaru, 2 temel bilimler laboratuvarı vardır. |
Program Çıktıları
|
|
1 | Birey ve sürü sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir, | 2 | Doğru bir tanı için yeterli klinik ve laboratuar bilgi birikimi ve becerisi kazanır, elde ettiği verileri değerlendirebilir, | 3 | Hayvan yetiştirme ve beslenme ilkeleri ile hayvan ıslahı konularında yeterli bilgi ve deneyim kazanır, | 4 | Veteriner Hekimliğin her alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir, | 5 | Doğru bir tanı için yeterli klinik ve laboratuar bilgi birikimi ve becerisi kazanır, elde ettiği verileri değerlendirebilir, | 6 | Veteriner Hekimliğin her alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir, | 7 | Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır, | 8 | Veteriner hekimlik ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir | 9 | Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle çözüm üretebilir ve uygun sağaltım yöntemlerini kullanabilir, | 10 | Doğru bir tanı için yeterli klinik ve laboratuar bilgi birikimi ve becerisi kazanır, elde ettiği verileri değerlendirebilir, | 11 | Birey ve sürü sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir, | 12 | Hayvan yetiştirme ve beslenme ilkeleri ile hayvan ıslahı konularında yeterli bilgi ve deneyim kazanır, | 13 | Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir, | 14 | Meslektaşları, diğer meslek mensupları hasta sahibi ve işverenler ile iyi iletişim kurabilir | 15 | Veteriner Hekimliğin her alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir, | 16 | Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır, | 17 | Veteriner hekimlik ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir, | 18 | Yazılı ve sözlü olarak kendisini iyi ifade edebilir, Yabancı dil ve bilişim teknolojilerini yeterince bilir ve kullanır, | 19 | Meslektaşları, diğer meslek mensupları hasta sahibi ve işverenler ile iyi iletişim kurabilir, | 20 | Birey ve sürü sağlığı açısından koruyucu hekimliğin temel kurallarını bilir ve uygulayabilir, | 21 | Doğru bir tanı için yeterli klinik ve laboratuar bilgi birikimi ve becerisi kazanır, elde ettiği verileri değerlendirebilir, | 22 | Genel kültüre sahip, ülkenin sosyal ve ekonomik yapısı konusunda bilgili ve duyarlı olmayı ilke edinir, | 23 | Hayvan yetiştirme ve beslenme ilkeleri ile hayvan ıslahı konularında yeterli bilgi ve deneyim kazanır, | 24 | Kendi kendine öğrenme araştırma ve uygulama yeteneğini kazanır ve hayat boyu öğrenmeyi ilke edinir | 25 | Mesleğini uygularken bilimsel ve mesleki etik kurallarını ve hayvan haklarını gözetir, | 26 | Meslektaşları, diğer meslek mensupları hasta sahibi ve işverenler ile iyi iletişim kurabilir, | 27 | Veteriner Hekimliğin her alanında temel ve yeterli bilgi birikimine sahip olur, öğrendiği bilgileri etkin olarak kullanabilir, | 28 | Veteriner hekimlik alanındaki halk sağlığı çiftlikten sofraya gıda güvenliği ve teknolojisi konularında yeterli bilgi ve beceri kazanır, | 29 | Veteriner hekimlik ile ilgili mevzuatı bilir ve mesleki problemleri farklı bakış açılarından analiz edebilir, | 30 | Yeterli bilgi birikimi ve deneyimiyle çözüm üretebilir ve uygun sağaltım yöntemlerini kullanabilir, |
Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme
| TYYÇ | Program Çıktıları |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | 2 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| BİLGİ | 1 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| BECERİ | 1 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| 2 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| YETKİNLİKLER
(Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği ) | 1 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| 2 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| 3 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| YETKİNLİKLER
(Öğrenme Yetkinliği ) | 1 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| 2 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| 3 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| YETKİNLİKLER
(İletişim ve Sosyal Yetkinlik ) | 1 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| 2 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| 3 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| 4 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| 5 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| YETKİNLİKLER
(Alana Özgü Yetkinlik) | 1 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
| 2 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
Müfredat
|
|
|
|
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel
(pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail:
uo@bozok.edu.tr |
|
| | | | | | | | | | | |