Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Yüksek Lisans Programları

LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ - BAHÇE BİTKİLERİ (Y.L.) (TEZLİ) - YÜKSEK LİSANS



Program Tanımları
Kuruluş
Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı yüksek lisans programı; 2019-2020 yılında eğitim ve öğretimine başlamıştır.
Kazanılan Derece
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler Yüksek Lisans derecesi kazanırlar.
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Yüksek Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Tezli yüksek lisans programlarına başvuruda bulunacak adayların aşağıdaki koşulları sağlamış olması gerekir: a) Bir lisans diplomasına sahip olmaları, yabancı ülkelerdeki lisans programını bitirmiş Türk uyruklu öğrencilerin Yükseköğretim Kurulundan alacakları denklik belgesine de sahip olmaları gerekir ve lisans not ortalamasının 4.00 katsayı üzerinden en az 2.00 olması gerekir. b) ALES’ten başvurdukları programın puan türünde en az 55 tam puan almış olmaları gerekir. Uluslararası geçerliği olan lisansüstü giriş sınavı sonuçları bu Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre değerlendirilebilir. En az 55 ALES puanı sağlayarak lisansüstü eğitime başlamış ancak, herhangi bir anabilim dalı lisansüstü programından ilişiği kesilerek veya bir lisansüstü programı tamamlayarak yeniden başka bir programa başlamak isteyen öğrencilerden en fazla bir yarıyıl ara vererek başvuranlar için ALES koşulu aranmaz. c) Adaylar mülakatta 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Mülakatta, talep edilmişse, adayın sunduğu referans mektubu ve neden yüksek lisans yapmak istediğini, hedeflerini belirten kompozisyonu dikkate alınarak sözlü değerlendirme yapılır. d) Yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde; ALES puanı, lisans not ortalaması ve mülakat sonucu değerlendirilir. Değerlendirmede ALES puanının % 50'si, lisans not ortalamasının % 20'si ve mülakat sonucunun % 30'u dikkate alınarak anabilim dalı akademik kurulu önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararıyla en az toplam 65 puan alanlar arasında sıralama yapılır.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Yozgat Bozok Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriğinin, YOBÜ'de verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili enstitü müdürlüğü tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Tezli yüksek lisans programı 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi, tez çalışması ve uzmanlık alan derslerinden oluşur. Seminer dersi, tez çalışması ve uzmanlık alan dersleri kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dâhil en az sekiz ders, tez çalışması ve uzmanlık alan dersleri olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Öğrenci, en geç danışman atanmasını izleyen dönemden itibaren her yarıyıl tez dönemi için kayıt yaptırmak zorundadır. Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır. Bu Yönetmelikte belirtilen mezuniyet için gerekli yükümlülüklerin tümünü yerine getiren öğrenciler en erken üç yarıyılda da mezun olabilirler.
Program Profili
Bahçe Bitkileri Bölümü Tezli Yüksek Lisans programının başlıca amacı; öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgilere erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneğini kazanmasını sağlamaktır. Araştırma çalışması öğrenciye , bireysel beceri ve profesyonel bakış açısını tarımsal uygulamalarda etkin bir şekilde kullanabilme imkanı sağlayacaktır. Tez kanuları 3 kategoriye ayrılır: Meyve yetiştiriciliği ve ıslahı, Bağ yetiştiriciliği ve ıslahı, Sebze yetiştiriciliği ve ıslahı.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Bahçe Bitkileri yüksek lisans programlarından mezun olanlar, bahçe bitkileri ürünlerinin yetiştiriciliği, çeşit ıslahı ve biyoteknolojisi, çeşit tescili, kontrol ve sertifikasyonu, ürün denetimi, tohum, fide ve fidan üretimi, ürünlerin değerlendirilmesi, muhafazası ve pazarlanması ile ithalat ihracatı aşamalarında faaliyet gösteren özel sektör veya kamu kurum ve kuruluşlarında, araştırma enstitülerinde istihdam edilebilir.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Tezli Yüksek Lisans programlarından mezun olanlar, doktora programlarına başvuruda bulunabilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Harf notlarının katsayıları ve 100 puan üzerinden karşılıkları aşağıda gösterilmiştir. Katsayı Başarı Notu Başarı Derecesi (Yüksek Lisans) 100’lük Not Karşılığı 4,00 AA YT 100 - 93,00 3,70 AB YT 92,99 - 83,66 3,30 BA YT 83,65 - 76,66 3,00 BB YT 76,65 - 69,66 2,70 BC YZ 69,65 - 60,33 2,30 CB YZ 60,32 - 53,33 2,00 CC YZ 53,32 - 46.33 1,70 CD YZ 46,32 - 37,00 1,30 DC YZ 36,99 - 30,00 1,00 DD YZ 29,99 - 20,00 0,00 FF YZ 19,99 - 00,00 Bir öğrencinin bir yarıyılda/yılda aldığı derslerden (BB) 3,00 ve üstünde not aldığı dersler sayılır. Öğrenci, zorunlu derslerden başarılı olmak zorundadır. Başarısız olunan seçmeli dersler yerine farklı ders alınabilir.
Mezuniyet Koşulları
Tezli yüksek lisans programları 21 ulusal krediden ve 120 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer, diğer öğrenim etkinlikleri ve tez çalışmasından oluşur. 120 AKTS kredisinin 60 AKTS kredisi dersler ve seminerden, 60 AKTS kredisi de tez çalışmasını içeren uzmanlık alan derslerinden oluşur.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Doç. Dr. Aysen KOÇ E-mail: aysen.koc@yobu.edu.tr
Bölüm Olanakları
Araştırma laboratuvarları, Seralar, Mantarhane, Aşılı asma fidanı üretim ünitesi, Gedikhasanlı ve Yerköy’de uygulama ve araştırma istasyonları mevcuttur. Bahçe Bitkileri Bölümünde eğitim ve araştırma laboratuvarı imkanları aşağıda sıralanmıştır. Öğrenci Laboratuvarı - 20 ışık mikroskobu - 10 stereo mikroskop Sitolojik Araştırma Laboratuvarı -1 CO2 inkübatörü -1 santrifüj - 1 etuv -1 deep freze -1 iklim dolabı -1 hot plate -1 trinoküler mikroskop Genel Biyoloji Laboratuvarı -1 soğutmalı inkübatör -1 hassas terazi -1 mikrotom -1 buzdolabı -1 pH metre (taşınabilir) -2 Penetrometre -1 Dijital kolormetre ve SPAD (Konica-Minolta) -1 Dijital Refraktometre -1 UV-VIS Spektrofotometre (Perkin Elmer) -1 Su Destilasyon Ünitesi -1 Ultra Distile Su Cihazı -15 Binoküler Mikroskop (öğrenci) -1 Kül Fırını -1 Hot Plate -1 Yaprak Alan Ölçer -1 RQ Metre (Merck) ve Kitleri -1 Trinoküler Mikroskop (Leica) -1 Dik Tip Otoklav -1 Sterilizator -1 Etüv -1 Karıştırıcılı Hot Plate -1 Su Banyosu -1 Deep Freeze (-80 °C) -1 Deep Freeze (Vestel, -20°C) -1 Analitik Terazi -1 Hassas Terazi -1 Mikro Santrifüj -1 Vorteks -1 Blender -1 Hacim Ölçer (Marvin) -1 Laminar Kabin -1 Speedy Test Apparatus (NIRS Otomatik distilasyon ünitesi, fırın, yem analizi) -1 pH Metre (Masaüstü) -1 Yağ Analizi (Soksalet) -1 Tohum nem ve yoğunluk ölçer -1 Flour Mill -1 Santrifüj -1 Otomatik pipet -1 Kolormetre (Konica Minolta CR 400) -1 EC-Metre (Jenway 70) -2 Trinoküler Sterio Mikroskop -1 Anthocyanin meter -1 Yaprak alan ölçer -1 pH Metre (Mettler Toledo)(Masaüstü) -1 ph Metre, EC metre (Taşınabilir) (Hanna) Ayrıca Gedikhasanlı mevkiinde Tarımsal Araştırma ve Demonstrasyon Merkezi bulunmaktadır. 70 da meyve, 10 da sebze, 10 da bağ, 2 da süs bitkileri ve 2 da örtüaltı alanı bulunan bu merkezde bir öğrenci laboratuvarı da bulunmaktadır. Bu laboratuvarda aşağıdaki ekipmanlar mevcuttur. 1- Traktör (New Holland) 1- Bahçe Traktörü (Kubota-2534) 2- Pulluk 1- Gübre atma makinası (Büyük Traktör için) 1- Çift diskli fırfır 2- Tarla İlaçlama Pülverizatörü 1- Masura hazırlama, malç serme, damla sulama serme makinası 1- Kombine Toprak İşleme (Büyük Traktör için) (Tırmık+ Diskaro+merdane) 2- Römork (Büyük Traktör için) 1- Pulluk (Bahçe Traktörü için) 1- Kazayağı 1- Rotavatör (Çapa makinası) 1- Burgu Makinası (Bahçe Traktörü için) 1- Motorlu Tırpan (Stihll-bıçaklı ve misinalı) 1- Sulama Zamanlayıcısı (Aqua Pro) 1- Sıcaklık ve Nem Kaydedici 1- Işık Ölçer ve Rüzgar Ölçer (El Cihazı)

Program Çıktıları




Müfredat
0. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
1. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
2. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
3. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
4. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS GRUBU I
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
1 BBYL555 ETKİLİ SUNUM TEKNİKLERİ Seçmeli 5
2 BBYL558 SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRME TEKNİKLERİ Seçmeli 5
3 BBYL560 ÜZÜM ÇEŞİTLERİNİN DEĞERLENDİRME ŞEKİLLERİNE GÖRE TANIMLANMASI VE BAĞ BOZUM KRİTERLERİ Seçmeli 5
SEÇMELİ DERS I
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS GRUBU II
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
1 BBYL555 ETKİLİ SUNUM TEKNİKLERİ Seçmeli 5
2 BBYL558 SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRME TEKNİKLERİ Seçmeli 5
SEÇMELİ DERS II
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
 
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel  (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr