Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Yüksek Lisans Programları

LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ - BİYOLOJİ (Y.L.) (TEZLİ) - YÜKSEK LİSANS



Program Tanımları
Kuruluş
Biyoloji Anabilim Dalı, Bozok Üniversitesi, Fen Bilimlerine Enstitüsüne bağlı olarak 2008-2009 Eğitim-Öğretim yılında açılmış olup halen Bozok Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’ne bağlı olarak eğitim programını sürdürmektedir.
Kazanılan Derece
Yüksek Lisans Derecesi
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Yüksek Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Yüksek Lisans programına başvuru ve kabul şartları ile ilgili bilgilere https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=21510&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5 adresinden ulaşabilirsiniz.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Formal
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Biyoloji alanında yüksek lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin en az 2 yarıyıl ders ve 2 yarıyıl tez döneminde eğitim görmeleri gerekmektedir. Tez dönemine geçebilmek için anabilim dalı semineri dersi hariç 24 krediden az olmamak koşuluyla en az sekiz adet ders alınması ve başarılması gerekir.
Program Profili
Anabilim Dalı bünyesinde Genel Biyoloji, Botanik, Zooloji, Hidrobiyoloji ve Moleküler Biyoloji olmak üzere beş bilim dalı mevcuttur. Biyoloji Anabilim Dalının temel hedefi, Biyoloji biliminin temel prensiplerini tanımlama, açıklama, uygulama, karar verebilme, öğretebilme bilgi ve becerisine sahip biyoloji yüksek lisans mezunu olarak kanunların sağladığı tüm yetki ve sorumlulukları taşıyan mezunlar yetiştirmektir.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Biyoloji Anabilim Dalının temel amacı, canlılarla doğrudan veya dolaylı olarak ilişkili her türlü konuda ve çalışma sahasında araştırma, inceleme, üretim, kontrol ve rapor düzenlemeye yetkili “Yüksek Biyolog” yetiştirmektir. Biyolog uzmanlık alanı ile ilgili olarak; sağlık hizmetleri veren kurum ve kuruluşlarda, tıbbi araştırma ve destek ünitelerinde, çevre koruma ve kontrol alanlarında, ekolojik planlama alanlarında, biyoteknoloji alanında, sucul ortamlarla ilgili araştırma ve üretim faaliyetlerinde, Milli Parklar ve Yaban Hayati Yöneticiliği alanlarında, biyoloji öğretimi ve program geliştirme faaliyetlerinde, ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporlarının hazırlanmasında, tarım ve ormancılık alanlarında, gıda kontrol laboratuarlarında, biyolojik arıtma tesislerinde, biyolojik ürün standartlarının belirlenmesinde, kriminoloji laboratuarlarında, Adli tıpta, kara, hava ve deniz gümrüklerinde, biyomedikal çalışma alanlarında, ilaç ve ilaç hammaddelerinin, kozmetik ürünlerinin üretimi ve kontrolü alanlarında, vektör canlıların kontrol çalışmalarında ve nükleer tesislerde çalışabilecek donanıma sahiptir. Biyoloji yüksek lisans programını bitirenler "yüksek biyolog" unvanı almaya hak kazanırlar. Biyologlar günümüzde yoğun olarak üniversitelerde akademisyen olarak, sağlık sektöründe, hidrobiyoloji araştırma merkezlerinde, Çevre ve Orman Bakanlığı’nda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nda, ÇED düzenleme yetkisi olan özel sektörde, ilaç ve besin endüstrisinde çalışmaktadırlar. Ayrıca, öğretmenlik sertifikası alanlar Milli Eğitim Bakanlığı’na veya özel sektöre bağlı orta dereceli okullarda ve dershanelerde öğretmenlik yapmaktadırlar.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla doktora programlarında öğrenim görebilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten (AA, 90-100), (BA, 85-89), (BB, 80-84), (CB, 75-79) ve (CC, 70-74) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. Seminer, tez çalışması, uzmanlık alan dersleri ve diğer kredisiz olarak alınan derslerde başarılı olan öğrencilere BL (başarılı), başarısız olan öğrencilere de BS (başarısız) notu verilir.
Mezuniyet Koşulları
Anabilim Dalı Seminer dersinden başarılı olmak. Uzmanlık Alan Dersinden başarılı olmak. En az 8 adet ve 24 kredilik Anabilim Dalı yüksek lisans derslerinden başarılı olmak En az 2 yarıyıl yüksek lisans tez döneminde eğitim görmek ve başarılı olmak. Anabilim Dalı programında mevcut olan derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve yüksek lisans tezini başarı ile tamamlayan öğrencilere Biyoloji alanında yüksek lisans diploması verilir.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Adres : Bozok Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, 66200, Yozgat Web Adresi : http://biyoloji.bozok.edu.tr/index.html Tel : 0 354 242 10 21 Faks : 0 354 242 10 22 Anabilim Dalı Başkanı : Prof. Dr. Halil Erhan EROĞLU AKTS/DS Koordinatörü: Prof. Dr. Hatice BAŞ
Bölüm Olanakları
Eğitim-Öğretim planlarının öğrenciler için hedeflenen niteliklere uygunluğu her eğitim-öğretim dönemi öncesinde, yeni gelişmeler de göz önüne alınarak, değerlendirilmektedir. Anabilim Dalında şu anda 5 Laboratuara sahiptir 1) Eğitim-Öğretim amacıyla kullanılan Öğrenci Uygulama Laboratuarı 2) Sitogenetik Araştırma Laboratuarı 3) Herbaryum 4) Genel Biyoloji Araştırma Laboratuarı 5) Moleküler Biyoloji Araştırma Laboratuvarı

Program Çıktıları




Müfredat
1. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
2. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
3. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
4. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS GRUBU I
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS GRUBU I
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS GRUBU II
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS GRUBU II
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
 
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel  (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr