Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Yüksek Lisans Programları

LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ - KİMYA (Y.L.) (TEZLİ) - YÜKSEK LİSANS



Program Tanımları
Kuruluş
Kimya Ana Bilim Dalı 2007 yılından itibaren Fen Bilimleri Enstitüsünde yüksek lisans programında eğitim vermeye devam etmektedir. Yüksek Lisans programı içerisinde Analitik Kimya, Anorganik Kimya, Biyokimya, Fizikokimya ve Organik Kimya olmak üzere 5 bilim dalı mevcuttur.
Kazanılan Derece
Kimya alanında Yüksek Lisans Derecesi
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Yüksek Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Fen/Fen-Edebiyat Fakülteleri Kimya, Biyokimya, Mühendislik-Mimarlık Fakültelerinin Kimya, Çevre, Metalurji ve Malzeme, Gıda, Nanoteknoloji, Polimer ve Polimer Bilimi, Polimer Teknolojisi, Polimer Mühendislikleri Bölümlerinden, Eğitim Fakültelerinin Kimya, Fen Bilgisi Öğretmenliği (Eğitimi) Bölümlerinden ve Eczacılık Fakültelerinden lisans mezunu olanlar başvurabilirler. Başvuru için son beş yılda yapılmış olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavına (ALES) girmiş olmak ve bu sınavdan Sayısal puan türünden en az 55 puan almış olmak gerekmektedir. Lisans mezuniyet not ortalamasının en az 4,00 üzerinden 2,00 veya muadili bir puana sahip olması gerekir. Değerlendirme notu ALES puanının %60’ı + Lisans mezuniyet notunun %40’ı alınarak hesaplanacaktır. Bu şekilde hesaplanan başarı notunun en az 50 puan ve üzeri olması gerekir.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Üniversite içindeki başka bir Enstitü anabilim dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun lisansüstü programında (bilimsel hazırlıkta geçirdiği süreler hariç) en az bir yarıyılı başarılı olarak tamamlamış olan öğrenciler yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Yüksek lisans programları arasında yatay geçiş yapılabilmesi için öğrencilerin yüksek lisans genel not ortalamasının dört üzerinden en az 2,70 üstünde olması gerekir. Diğer lisansüstü programlardan alınan derslerin muaf olarak sayılabilmesi için; muafiyet talebinde bulunulan dersin/derslerin başarı notunun en az CB harf notu veya karşılığı aranmadan başarılı olanlar bu derslerden muaf sayılabilir.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Kimya alanında yüksek lisans derecesi elde etmek için en az iki yarıyılda 2 adet zorunlu ve 6 adet seçmeli olmak üzere 60 AKTS ders alınması ve 2 yarıyıl tez döneminde en az 60 AKTS'lik tez ve uzmanlık alan çalışmalarını yapması gerekir. Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için bu notun en az CB harf notuna sahip olması gerekir. Öğrenci başarısız olduğu derslere, tekrar kayıt yaptırabileceği gibi danışmanının onayladığı başka lisansüstü dersler de alabilir. Yüksek Lisans programı için gerekli kredili dersleri başarıyla tamamlamanın azami süresi dört yarıyıldır. Bu süre içinde kredili derslerini başarıyla tamamlayamayan öğrencinin Enstitü ve Üniversite ile ilişiği kesilir. Kredili derslerini başarıyla bitiren ve tez önerisi kabul edilen, ancak tez çalışmasını altı yarıyıl sonuna kadar tamamlayamayan öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.
Program Profili
Yüksek Lisans programı içerisinde Analitik Kimya, Anorganik Kimya, Biyokimya, Fizikokimya ve Organik Kimya olmak üzere 5 bilim dalında tezli yüksek lisans yaptırılmaktadır. Eğitim dili Türkçedir. Kimya Anabilim Dalı; bilimsel yaklaşımı özümseyerek özgün araştırma ve geliştirme çalışmaları yapabilen, öğrenmeyi ve öğretmeyi bilen, laboratuvar çalışmalarında gerekli olan bilgi ve becerilere sahip olan, çağdaş, yenilikçi, bilimsel araştırmalar yapabilecek lisansüstü öğrenci yetiştiren, Anabilim dalımızdan mezun olan lisansüstü öğrencilerimiz ile eğitim kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunan ve yapılacak tez çalışmaları doğrultusunda bilime katkı sağlamayı kendine hedef edinmiş bir anabilim dalıdır.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Kimyada Yüksek Lisans derecesi alan mezunlarımız kamu ve özel sektörün ilaç, gıda, tarım, sağlık, askeri, petrol, çevre, otomotiv, plastik, boya, maden gibi birçok farklı alanında ve laboratuvar uygulamaları içeren birimlerde çalışabilirler. Ayrıca üniversitelerin kimya ile ilgili birimlerinde eğitim ve öğretim faaliyetlerinde akademisyen olarak da yer alabilirler ya da araştırma gruplarına araştırmacı olarak katılabilirler. Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler Kimya alanında ya da bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında doktora derecesi programlarına başvuruda bulunabilirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Yüksek lisans programını başarı ile tamamlayan mezunlar, ALES sınavından geçerli notu almaları , İngilizce dil yetkinliğini sağlamaları (en az 55 puan) koşuluyla gerek kendi alanlarında gerekse çok disiplinli alanlarda doktora programlarına başvurabilir ve mülakat sınavında başarılı olmaları halinde kayıt hakkı kazanırlar.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Ders başarı notu, öğrencinin yarıyıl içinde ara sınavlar, uygulamalı çalışmalar, ödevler gibi çalışmalarda gösterdiği başarı ve yarıyıl sonu sınavının birlikte değerlendirilmesi ile elde edilir. Ara sınavın veya bu sınav yerine sayılan etkinliklerin %40’ı ve yarıyıl sonu sınav puanının da %60’ı toplanmak suretiyle öğrencinin başarı notu hesaplanır. Başarı notu en az CB 'dir. Ayrıca seminer, uzmanlık alan dersi ve tez çalışmasından başarılı olan öğrenciler mezun olmaya hak kazanırlar.
Mezuniyet Koşulları
Öğrenciler zorunlu dersler olan Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Etik ve seminer derslerinin yanı sıra 6 seçmeli ders, uzmanlık alan dersi ve tez çalışmalarından başarılı oldukları (toplamda 120 AKTS ders aldıkları takdirde) ve 4,00 üzerinden en az 2,30 not ortalamasına sahip olmaları halinde mezun olmaya hak kazanırlar.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Adres: Atatürk Yolu 7. Km Bilal Şahin Batı Kampüsü Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Binası 66100 Yozgat Tel: 0354 242 10 32-33 Faks: 0354 242 1056 E-Posta: lee@bozok.edu.tr & lee@yobu.edu.tr Anabilim Dalı Başkanı : Prof. Dr. Mustafa SAÇMACI Tel: 0 354 242 10 21/2520
Bölüm Olanakları
Anabilim Dalımızda temel araştırma araçlarının yanında FT-IR, Raman, UV-VIS, HPLC, TGA-DSC ve Manyetik Duyarlılık cihazları gibi bir çok enstrüman mevcuttur. Kimya anabilim dalının mevcut araştırma, hizmet ve eğitim-öğretim için sahip olduğu olanaklar şu şekildedir: 8 Adet (57 kişi kapasiteli) Araştırma laboratuvarı, 2 Adet (60 kişi kapasiteli) Öğrenci laboratuvarı, 4 Adet Derslik (288 kişi kapasiteli), 2 Adet Madde malzeme deposu, 1 Adet Aletli Analiz Laboratuvarı.

Program Çıktıları




Müfredat
0. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
1. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
2. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
3. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
4. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS GRUBU I
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS GURUBU
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS GRUBU II
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS GURUBU
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
 
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel  (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr