Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Yüksek Lisans Programları

LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ - MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ (Y.L.) (TEZLİ) - YÜKSEK LİSANS



Program Tanımları
Kuruluş
Kazanılan Derece
Tezli Yüksek Lisans
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Yüksek Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
1.Mekatronik Mühendisliği lisans programından mezun olmak, 2.Son beş yılda yapılmış olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavına (ALES) girmiş olmak ve bu sınavdan Sayısal puan türünden en az 55 puan almış olmak. 3. Lisans mezuniyet not ortalamasında 4.00 üzerinden en az 2,00 veya muadili bir puana sahip olmak. 4. ALES puanının %50’sı, lisans mezuniyet notunun %20’sı, bilimsel değerlendirme notunun %30 dikkate alınarak başarı puanı hesaplanacaktır. Bu şekilde hesaplanan başarı notunun en az 50 puan ve üzeri olması gerekir. Ön Eleme Kriterleri ve Hesaplamalar: Bilim Sınavı yapılır Ön Eleme Puanı: ALES puanının %60’ı+ Yüksek Lisans mezuniyet notunun %40’ı alınarak hesaplanacaktır.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Yatay geçişle veya yükseköğretim kurumlarının lisansüstü programlarından ilişik kesilme sebebiyle ayrılmış ve lisansüstü programlarımıza kaydolan öğrencilerin, daha önce lisansüstü seviyesinde almış olduğu dersin başarı notunun başvurduğu program düzeyi için geçerli olan minimum başarı notunu sağlaması durumunda en fazla yönetmelikle belirtilen ders sayısı kadar ilgili anabilim/anasanat dalının tanımlamış olduğu seçmeli ve/veya zorunlu ders yüküne sayılabilir.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Mekatronik Mühendisliği Yüksek lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel not ortalamasının (GANO) 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir.
Program Profili
Mekatronik; makine, elektronik, yazılım ve kontrol uzmanlık alanlarına dayanan disiplinler arası bir bölümdür. Mekatronik Mühendisliği Anabilim dalının amacı, sanayi ve ticari iş alanlarında kullanılan makina, otomasyon, robotik, elektrik veya elektronik tabanlı veya bilgisayar kontrollü tüm araç, gereç, ekipman, donanım ve donatım sistemlerinin üretiminde gereken ve bu teknolojik yapıların tanıtımı, tasarımı, kurulumu, kullanımı, bakımı, tamiri ve geliştirilmesi konularında, yetenekli, bilgili ve belli mesleki becerilere sahip; nitelikli teknik insan gücü yetiştirmektedir.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Hazırlanan müfredat ve yürütülen faaliyetler neticesinde öğrencilerin güncel üretim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanmaları, bakım ve onarımlarını yapabilmeleri hedeflenmektedir. Bu doğrultuda mezun olan öğrenciler almış oldukları her bir meslek dersi için uzmanlaşıp gerek kamu gerekse de özel sektörde; teknik servisler, bakım-onarım birimleri, elektrik-elektronik ve mekanik montaj ve demontaj işleri, mikro kontrolör programlama, elektrik-elektronik ve makina cihaz imalat fabrikaları, elektronik tasarım büroları, kontrol ve kumanda sistemleri, PLC programlama, pnömatik-hidrolik sistemler ve robotik alanlarında çalışabilecekleri gibi, kendi iş yerlerini de kurabilirler. Mezunlarımızın çalıştığı kuruluşlardan bazıları aşağıdadır: SIEMENS, SMC, ALTINAY ROBOTICS, B/S/H (Bosch-Siemens), ARÇELİK, VESTEL, ABB, FESTO, THY, ROKETSAN, TÜBİTAK, FORD-OTOSAN, TEMSA, TOFAŞ, BOSCH, Mekatronik mühendisliği yüksek lisans programından mezun olanlar öğrenciler, ayrıca Mekatronik sistemler tasarlayan ve üreten, küçük ve orta ölçekli işletmelerde araştırma, tasarım ve üretim mühendisi olarak çalışabilirler. Bu programı bitiren öğrenciler küçük bir sermaye ile Mekatronik alanında faaliyet gösteren kendi işlerini kurma olanağına da sahiptirler. Bu öğrenciler mezıniyetten sonra üniversitemizde, diğer üniversitelerde veya yurtdışında doktora programlarına devam ederek akademik kariyer de yapabilirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Bu programdan mezun olan öğrenciler doktora programlarında öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
(1) Öğrenci, kayıt yaptırdığı dersin en az %70’ine devam etmek zorundadır. (2) Bir yarıyıl içinde her ders için farklıi başarı ölçümleri yapılır. İlgili öğretim üyesinin takdirine göre bunlardan en az biri mutlaka yazılı sınav şeklinde yapılmalıdır. Tek sınav yapılması durumunda diğer değerlendirme ödev, proje, laboratuar raporu veya benzeri uygulama çalışması biçiminde yapılabilir. (3) Yarıyıl sonunda dersin bütünüyle ilgili bir sınav yapılır. İlgili dersin öğretim üyesince, öğrenciye aldığı her ders için, yarıyıl içi çalışmaların ve yarıyıl sonu sınav notu dikkate alınarak başarı notu hesaplanır. Başarısızlık durumunda öğrenciye akademik takvimde belirlenen tarihlerde bütünleme sınavı hakkı tanınır. (4) Harfli Başarı notları öğretim üyesince belirlenir. (5) Bir dersten başarılı sayılabilmek için başarı notunun; en az CC (2.00 (6) Bir öğrencinin derslerini başarı ile tamamlamış sayılabilmesi için GANO’sunun en az 2.00 olması gerekir. (7) Bir dersten DC, DD, FD, FF ve F0 harf notunu alan öğrenci, bu dersten başarısız sayılır. Bu notlar GANO hesabına katılır.
Mezuniyet Koşulları
Tezli Yüksek Lisans Programından mezun olmak için, en az 7 (yedi) ders, Seminer dersi, Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Etik dersi ve en az 120 AKTS değerinin sağlanması, mezun olunmak istenilen dönemde tez ve uzmanlık alan dersinin seçilmiş olması gerekmektedir.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Yozgat Bozok Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Binası
Bölüm Olanakları
Programa; 4 adet Prof. Dr. 4 adet Doç. Dr. 9 adet Dr. Öğr. Üyesi 1 adet Öğr Gör Dr. 1 adet Araştırma görevlisi destek vermektedir.

Program Çıktıları




Müfredat
1. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
2. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
3. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
4. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS GRUBU I
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS I
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS GRUBU II
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS II
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
 
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel  (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr