Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Yüksek Lisans Programları

LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ - TARİH (Y.L.) (TEZLİ) - YÜKSEK LİSANS



Program Tanımları
Kuruluş
Tarih Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı 2008 -2009 Eğitim-Öğretim Yılında açılmıştır. Tarih Anabilim Dalı 7 (yedi) Bilim Dalından oluşmaktadır. Bu Bilim Dalları;Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı, Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı, Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı, Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı, Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı, Genel Türk Tarihi Bilim Dalı ve Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Tarihi Bilim Dalı şeklindedir. Tarih Anabilim Dalının hedefleri; tarih biliminin temel ilkelerini tanımlama, açıklama, uygulama, karar verebilme, öğretebilme bilgi ve becerisine sahip lisansüstü mezunu olarak kanunların sağladığı tüm yetki ve sorumlulukları taşıyan mezunlar yetiştirmektir. Tarih disiplininin metodolojisine hakim, belirlenen konuları objektif ve bilimsel açıdan çözümleme, filolojik donanıma sahip olma, analitik ve kuramsal yaklaşım, lisansüstü eğitim sürecinde öğrenciye kazandırılması amaçlanan beceriler arasında yer almaktadır.
Kazanılan Derece
Tarih Alanında Yüksek Lisans Mezunu
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Yüksek Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
1-Fen-Edebiyat, Edebiyat, Dil-Tarih ve Coğrafya, Sosyal ve Beşeri Bilimler, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültelerinin Tarih Bölümlerinden lisans mezunu olmak. 2-Son beĢ yılda yapılmıĢ olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavına (ALES) girmiş olmak ve bu sınavdan SÖZEL puan türünden en az 55 puan almış olmak. 3. Lisans mezuniyet not ortalamasında 4.00 üzerinden en az 2,50 veya muadili bir puana sahip olmak. 4.ALES puanının %60’ı, lisans mezuniyet notunun %40’ı dikkate alınarak başarı puanı hesaplanacaktır. Bu şekilde hesaplanan başarı notunun en az 50 puan olması gerekir
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Yatay geçişi kesinleşen öğrencinin alacağı ve muaf tutulacağı dersler, anabilim dalı kurulu kararı, anabilim dalı başkanlığının teklifi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Tarih alanında yüksek lisans derecesi edinebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçmeli derslerin tümünü başarıyla tamamlamaları ve genel not ortalamasında 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmeleri gerekir.
Program Profili
Bölüm bünyesinde Türkiye Cumhuriyeti Tarihi, Yakınçağ Tarihi, Yeniçağ Tarihi, Ortaçağ Tarihi, Eskiçağ Tarihi, Genel Türk Tarihi, Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Tarihi olmak üzere 7 bilim dalı mevcuttur. Tarih bölümünün temel hedefi; tarih biliminin temel ilkelerini tanımlama, açıklama, uygulama, karar verebilme, öğretebilme bilgi ve becerisine sahip tarih lisans mezunu olarak kanunların sağladığı tüm yetki ve sorumlulukları taşıyan mezunlar yetiştirmektir.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Tarih Bölümünün temel istihdam politikası; insan yaşamının geçirdiği evreleri bilimsel yöntemlerle tetkike tabi tutan ve araştırmacı ruha sahip donanımlı tarihçiler yetiştirmekten ibarettir. Bu hedef doğrultusunda mezunların istihdam olanakları şöyle sıralanabilir: Bölümümüzden mezun olan öğrencilerden gerekli kıstasları sağlayanlar Araştırma Görevlisi, Okutman ve Öğretim Görevlisi gibi kadrolarda çalışarak akademik kariyerlerine devam edebilecekleri gibi; TİKA, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, Yurt Dışı Türkler Başkanlığı, Türk Tarih Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, TBMM, Dışişleri Bakanlığı, Türk Kızılay’ı gibi birçok kurumda uzman olarak görev alabilirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlar, ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla Doktora programlarında öğrenim görebilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Ara sınav: Her ders için en az bir ara sınav yapılır. Yarıyıl sonu sınavı: Bir dersin yarıyıl sonu sınavı, o dersin tamamlandığı yarıyıl sonunda yapılır. Derse devam koşulunu yerine getiren öğrenci, anabilim dalı başkanlığı tarafından belirlenen gün ve saatte o dersin yarıyıl sonu sınavına girmek zorundadır. Ders başarı notu, öğrencinin yarıyıl içinde ara sınavlar, uygulamalı çalışmalar, ödevler gibi çalışmalarda gösterdiği başarı ve yarıyıl sonu sınavının birlikte değerlendirilmesi ile elde edilir. Ara sınavın veya bu sınav yerine sayılan ödevlerin %40’ı ve yarıyıl sonu sınav puanının da %60’ı toplanmak suretiyle öğrencinin başarı notu hesaplanır. Bu oranların hesabında kesirler aynen korunur, ancak başarı notunun hesabında kesirli sayılar en yakın tam sayıya tamamlanır.
Mezuniyet Koşulları
Tezli yüksek lisans programları 21 ulusal krediden ve 120 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer, diğer öğrenim etkinlikleri ve tez çalışmasından oluşur. 120 AKTS kredisinin 60 AKTS kredisi dersler ve seminerden, 60 AKTS kredisi de tez çalışmasını içeren uzmanlık alan derslerinden oluşur.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Anabilim Dalı Başkanı: Prof. Dr. Yunus ÖZGER Yozgat Bozok Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü, 66900, Merkez Yozgat E-Mail: yunus.ozger@bozok.edu.tr
Bölüm Olanakları
Bölümümüzde eğitim-öğrenim olanaklarının geliştirilmesinin yanı sıra öğrencilere yönelik yansı, slayt ve video gibi görsel ve işitsel öğrenim imkanları sağlanmaktadır. İlaveten, bünyesinde 5.000 civarında kitap bulunduran bölüm kütüphanemiz mevcuttur.

Program Çıktıları




Müfredat
1. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
2. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
3. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
4. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS GRUBU I
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS I
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS GRUBU II
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS II
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
 
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel  (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr