Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Doktora Programları

LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ - BİYOLOJİ (DOKTORA) - DOKTORA



Program Tanımları
Kuruluş
Bozok Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalında doktora programı 2017-2018 eğitim öğretim yılında başlamıştır. Fen Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak kurulmuş ve Botanik, Genel Biyoloji, Hidrobiyoloji, Moleküler Biyoloji, ve Zooloji bilim dallarında doktora eğitimi vermektedir. Bölümümüze her dönem Anabilim dalı yıl güz ve bahar yarıyıl başlangıçlarında adı geçen bilimdalları tarafından bildirilen kontenjanlara Lisansüstü Eğitim Enstitüsü tarafından belirlenen kabul ve kayıt koşullarına uygun olarak doktora öğrencisi alınmaktadır.
Kazanılan Derece
Biyoloji alanında Bilim Doktoru
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Doktora
Kabul ve Kayıt Koşulları
Doktora programına başvuru ve kabul şartları ile ilgili bilgilere https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=21510&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5 adresinden ulaşabilirsiniz.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Formal
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Doktora programına kayıt yaptırmadan önce ilgili alanda yüksek lisans diplomasına sahip olan doktora ve sanatta yeterlik öğrencileri; yeterlik sınavına girebilmek için, 24 krediden az olmamak koşuluyla en az 8 adet ders almak ve başarmak zorundadır. İlgili alanda yüksek lisans diplomasına sahip olmayan doktora ve sanatta yeterlik öğrencileri ise yeterlik sınavına girebilmek için 48 krediden az olmamak koşuluyla en az 16 adet ders almak ve başarmak zorundadır. Mezuniyet için not ortalaması en az 2.5 olmalıdır.
Program Profili
Anabilim Dalı bünyesinde Genel Biyoloji, Botanik, Zooloji, Hidrobiyoloji ve Moleküler Biyoloji olmak üzere beş bilim dalı mevcuttur. Biyoloji Anabilim Dalının temel hedefi; Biyoloji biliminin temel prensiplerini tanımlama, açıklama, uygulama, karar verebilme, öğretebilme bilgi ve becerisine sahip biyoloji doktora mezunu olarak kanunların sağladığı tüm yetki ve sorumlulukları taşıyan mezunlar yetiştirmektir.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Doktora programından başarıyla Mezun olanlar ; Laboratuvarlarda, İlaç pazarlamada, Gıda sanayiinde, Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığında, Çevre Bakanlığında ve benzeri kuruluşlarda; Biyolog, Öğretmen, Teknik Eleman, Araştırma Geliştirme (Ar-Ge),Üretim, Kalite Kontrol,Kalite Güvence ve Satış Pazarlamada, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki okullarda ve özel okullarda, dersanelerde, Araştırma kuruluşlarında, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı bünyesindeki kuruluşlarda, Tıbbi ve Tarımsal İlaç sanayiinde, Milli parklarda, gibi çok farklı geniş bir iş yelpazesinde görev alabilirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Biyoloji Anabilim dalında Doktora programını başarı ile tamamlayan mezunlar, aynı veya benzer alanlarda yurt içinde veya yurt dışında yüksek öğretim kurumlarına akademik bir pozisyon, doktora sonrası eğitim (doktora sonrası araştırma) veya kamu kuruluşlarındaki araştırma merkezlerine uzman pozisyonu için başvurabilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Biyoloji Bölümü doktora programında öğrencinin aldığı derslere devamı ve öğretim üyesi tarafından yapılacak arasınav ve final sınavlarından geçer not alması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten (AA, 90-100), (BA, 85-89), (BB, 80-84), (CB, 75-79) ve (CC, 70-74) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Doktora tez çalışmasını tamamlayan öğrenci tez sınavına alır. Doktora tez sınavı, tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru cevap bölümünden oluşur.Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, red veya düzeltme kararı verir. Tez sınavında başarılı olan öğrenci Doktora diploması almaya hak kazanır.
Mezuniyet Koşulları
Uzmanlık Alan Dersinden, Müfredatta belirtilen sayıda Anabilim Dalı doktora derslerinden,yeterlik sınavından başarılı olmak. Tez önerisi ve tez çalışmasını tamamlamış olmak. Öğrencinin tezi ile ilgili elde ettiği sonuçları, ilgili enstitünün tez yazım kurallarına uygun biçimde yazması ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunması zorunludur. Tez sınavının tamamlanmasından sonra jüri tez hakkında salt çoğunlukla kabul, red veya düzeltme kararı verir. Tezi hakkında düzeltme kararı verilen öğrenci en geç altı ay içinde gereğini yaparak tezini aynı jüri önünde tekrar savunur ve başarılı olursa tezini bastırmak zorundadır.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Adres : Bozok Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, 66200, Yozgat Tel : 0 354 242 10 21 Faks : 0 354 242 10 22 Bölüm Başkanı : Prof. Dr. Halil Erhan EROĞLU AKTS/DS Koordinatörü : Doç. Dr. Hatice BAŞ
Bölüm Olanakları
Öğrencilerin teorik ve uygulamalı dersler için kullanabilecekleri dört sınıf ve iki laboratuvar bulunmaktadır. Ayrıca lisansüstü öğrencilerinin kullanımı için yüksek teknoloji cihazlara sahip dört araştırma laboratuvarı bulunmaktadır.

Program Çıktıları




Müfredat
1. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
2. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
3. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
4. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
5. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
6. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
7. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
8. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS GRUBU I
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS GRUBU I
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS GRUBU II
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS GRUBU II
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
 
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel  (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr