Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Doktora Programları

LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ - KİMYA (DOKTORA) - DOKTORA



Program Tanımları
Kuruluş
Kimya Ana Bilim Dalı 2017 yılından itibaren Fen Bilimleri Enstitüsünde doktora programında eğitim vermeye devam etmektedir. Doktora programı içerisinde Analitik Kimya, Anorganik Kimya, Biyokimya, Fizikokimya ve Organik Kimya olmak üzere 5 bilim dalı mevcuttur.
Kazanılan Derece
Kimya alanında Doktora derecesi
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Doktora
Kabul ve Kayıt Koşulları
Enstitülerin Kimya, Kimya Mühendisliği veya Kimya Öğretmenliği (Eğitimi) Anabilim dalı/Programında tezli yüksek lisans yapmış olanlar başvurabilirler. Başvuru için son beş yılda yapılmış olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavına (ALES) girmiş olmak ve bu sınavdan Sayısal puan türünden en az 55 puan almış olmak gerekmektedir. Yüksek lisans mezuniyet not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,50 veya muadili bir puana sahip olması gerekir. Değerlendirme notu ALES puanının %50’si, tezli yüksek lisans mezuniyet notunun %20’si, bilimsel değerlendirme sınav notunun (sözlü) %30’u dikkate alınarak hesaplanacaktır. Değerlendirme sonucu 60 puanın altında olan veya 60 puan ve üzerinde bir puana sahip olduğu halde bilimsel değerlendirme sınav puanı 50 puanın altında olan adaylar başarısız sayılır. Tezli yüksek lisans sonrası ve temel tıp bilimleri doktora programlarına başvurularda adayların anadilleri dışında YÖK tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 55 puana veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puana sahip olmaları gerekir.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Üniversite içindeki başka bir Enstitü anabilim dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun lisansüstü programında (bilimsel hazırlıkta geçirdiği süreler hariç) en az bir yarıyılı başarılı olarak tamamlamış olan öğrenciler yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Yüksek lisans programları arasında yatay geçiş yapılabilmesi için öğrencilerin yüksek lisans genel not ortalamasının dört üzerinden en az 2,95 üstünde olması gerekir. Diğer lisansüstü programlardan alınan derslerin muaf olarak sayılabilmesi için; muafiyet talebinde bulunulan dersin/derslerin başarı notunun en az BC harf notu veya karşılığı aranmadan başarılı olanlar bu derslerden muaf sayılabilir.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az 7 ders, seminer dersi, uzmanlık alan dersi, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de on dört ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur. Doktora programına lisans derecesiyle kabul edilen öğrenciler, almaları gereken on dört dersin en çok onunu ilk iki yarıyılda alabilirler. Doktora öğrencisinin yapacağı seminerler ile öğrencinin lisans ve yüksek lisans eğitiminde başarılı olduğu dersler doktora ders yüküne ve kredisine sayılmaz. Lisans dersleri ders yüküne ve doktora kredisine sayılmaz. Doktora programı için gerekli kredili dersleri başarıyla tamamlamanın azami süresi tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için dört yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilenler için altı yarıyıldır. Bu süre içinde kredili derslerini başarıyla tamamlayamayan öğrencinin Enstitü ve Üniversite ile ilişiği kesilir. Kredili derslerini başarıyla bitiren, yeterlik sınavında başarılı bulunan ve tez önerisi kabul edilen, ancak tez çalışmasını on iki veya on dört yarıyıl sonuna kadar tamamlayamayan öğrencinin Enstitü ile ilişiği kesilir.
Program Profili
Doktora programı içerisinde Analitik Kimya, Anorganik Kimya, Biyokimya, Fizikokimya ve Organik Kimya olmak üzere 5 bilim dalında doktora eğitimi verilmektedir. Eğitim dili Türkçedir. Kimya Anabilim Dalı; bilimsel yaklaşımı özümseyerek özgün araştırma ve geliştirme çalışmaları yapabilen, öğrenmeyi ve öğretmeyi bilen, laboratuvar çalışmalarında gerekli olan bilgi ve becerilere sahip olan, çağdaş, yenilikçi, bilimsel araştırmalar yapabilecek lisansüstü öğrenci yetiştiren, Anabilim dalımızdan mezun olan lisansüstü öğrencilerimiz ile eğitim kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunan ve yapılacak tez çalışmaları doğrultusunda bilime katkı sağlamayı kendine hedef edinmiş bir anabilim dalıdır.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Kimya sanayilerinin küresel bir doğaya sahip olmaları, Türkiye, Avrupa ve başka yerlerde kariyer imkânları sunmaktadır. Mezunlarımız kişisel ilgi alanları ve tercihlerine göre araştırma ve geliştirme, tasarım, üretim, pazarlama, satış sonrası hizmetler ve proje geliştirme gibi pek çok alanda çalışabilirler. Mezunlarımız, bünyesinde laboratuvar bulunduran, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ), büyük ölçekli şirketler ve çok uluslu firmalarda istihdam olanağı bulabilirler. Türkiye ve yurtdışındaki üniversitelerde ilgili doktora programlarına kayıt olarak akademik kariyer de yapabilirler. Kimya Doktora programı mezunları, ulusal ve uluslararası projelerde ve Ar-Ge faaliyetlerinde görev alabilirler. Yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanı olarak görev alabilirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Bu program eğitim öğretimde bulunan en üst derece program olduğu için üst derece program geçiş durumu bulunmamaktadır.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Ders başarı notu, öğrencinin yarıyıl içinde ara sınavlar, uygulamalı çalışmalar, ödevler gibi çalışmalarda gösterdiği başarı ve yarıyıl sonu sınavının birlikte değerlendirilmesi ile elde edilir. Ara sınavın veya bu sınav yerine sayılan etkinliklerin %40’ı ve yarıyıl sonu sınav puanının da %60’ı toplanmak suretiyle öğrencinin başarı notu hesaplanır. Başarı notu en az BC 'dir. Ayrıca seminer, yeterlik çalışması, uzmanlık alan dersi ve tez çalışmasından başarılı olan öğrenciler mezun olmaya hak kazanırlar.
Mezuniyet Koşulları
Öğrenciler zorunlu dersler olan Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Etik ve seminer derslerinin yanı sıra 6 seçmeli ders, yeterlik çalışması, uzmanlık alan dersi ve tez çalışmalarından başarılı oldukları (toplamda 240 AKTS ders aldıkları takdirde) ve 4,00 üzerinden en az 2,70 not ortalamasına sahip olmaları halinde mezun olmaya hak kazanırlar.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Adres: Atatürk Yolu 7. Km Bilal Şahin Batı Kampüsü Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Binası 66100 Yozgat Tel: 0354 242 10 32-33 Faks: 0354 242 1056 E-Posta: lee@bozok.edu.tr & lee@yobu.edu.tr Anabilim Dalı Başkanı : Prof. Dr. Mustafa SAÇMACI Tel: 0 354 242 10 21/2520
Bölüm Olanakları
Anabilim Dalımızda temel araştırma araçlarının yanında FT-IR, Raman, UV-VIS, HPLC, TGA-DSC ve Manyetik Duyarlılık cihazları gibi bir çok enstrüman mevcuttur. Kimya anabilim dalının mevcut araştırma, hizmet ve eğitim-öğretim için sahip olduğu olanaklar şu şekildedir: 8 Adet (57 kişi kapasiteli) Araştırma laboratuvarı, 2 Adet (60 kişi kapasiteli) Öğrenci laboratuvarı, 4 Adet Derslik (288 kişi kapasiteli), 2 Adet Madde malzeme deposu, 1 Adet Aletli Analiz Laboratuvarı.

Program Çıktıları




Müfredat
1. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
2. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
3. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
4. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
5. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
6. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
7. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
8. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS GRUBU I
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS I
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS GRUBU II
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
SEÇMELİ DERS II
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
 
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel  (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr