|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZBK717 | ARILAR VE TOZLAŞMA | Seçmeli | 4 | 7 | 3 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Arı yetiştirme ve bitkisel üretimdeki önemi konusunda genel bilgiler vermek | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Doç. Dr. Gamze PEKBEY | Öğrenme Çıktıları | 1 | Arı yetiştiriciliği ile ilgili sorunları saptama, tanımlama ve çözme becerisi, bu amaçla uygun yöntemleri seçebilme ve uygular. | 2 | Arı yetiştiriciliği ile ilgili bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilme ve bunları hayvansal üretime yeteneğinin kazanır | 3 | Arı yönetimi konusunda uygulama yöntemleri öğrenir. | 4 | Bitkisel Üretim açısından arı tozlaşmasının önemini kavrar. | 5 | Arı yetiştiriciliği konusunda veri toplayabilme, proje hazırlayabilme ve araştırma yapabilme becerisi kazanır. | 6 | Arı yetiştiriciliği alanında mesleki ve etik değerlere uygun hareket etme, buna uygun davranma ve sorumluluk bilincine sahip olur. |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | | Dersin İçeriği | Arı yetiştiriciliği konusunda uygulamalı ve teorik bilgilerin aktarılması | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Arıcılığın Tanımı, Arıcılığın Tarımsal Üretimde Yeri ve Önemi, Dünya’da Arıcılığın Genel Durumu ve Türkiye’nin Yeri Geçmişten Günümüze Arıcılığın Gelişimi | | | 2 | Çeşitli Arı Cins ve Türlerinin Tanımı ve Sınıflandırılması Ekonomik Öneme Sahip Diğer Arı Türleri | | | 3 | Bal Arılarında Coğrafi Varyasyon ve Irkların Ayırımı Ekonomik Bal Arısı Irkları | | | 4 | Bal Arısı Kolonisi: Koloninin Tanımı ve Bireyler, Gelişme ve Beslenme, Kast ve Cinsiyet Farklılaşması, Koloni Bireylerinin İşlevleri ve Temel Yapısal Farklılıkları, Koloninin Yıllık Yaşam Döngüsü | | | 5 | Bal Arısı Anatomi ve Fizyolojisi (Dış Yapı, İç Yapı) | | | 6 | Bal Arısı Faaliyet ve Davranışları: Yaşa Bağlı İşbölümü, İletişim; Yavru Besleme, Petek Örme, Savunma, Havalandırma, Yön Belirleme, Yuva Temizliği, Polen ve Toplama ve Depolama, Nektar Toplama ve İşleme, Su Toplama ve Depolama, Propolis Toplama | | | 7 | Bal Arısı Genetiği ve Islahı | | | 8 | Koloni Yönetimi: Arılıkta Çalışma Koşul ve Kuralları, Arıcılığa Başlama Yolları, Kayıt Tutma Ve Ekipman, Yöre Seçimi, Paket Arı İle Arıcılık | | | 9 | Koloni Yönetimi: Erken İlkbahar Bakımı, İlkbahar Bakımı; Besleme, Birleştirme, Ana Arı Yenileme, Oğul Denetimi ve Önleme Yolları | | | 10 | Koloni Yönetimi: Yaz Bakımı; Bal Akımı ve Ballık İlave Etme Yöntemleri, Bal Hasadı | | | 11 | Koloni Yönetimi: Sonbahar Bakımı ve Kışlatma | | | 12 | Koloni Yönetimi: Koloni Bölme, Yağmacılığı Önleme, Kolonilere Su Sağlama, Petek Yenileme, Ana Arı Bankalama, Şaşırmayı Önleme, Nakliye | | | 13 | Ana Arı ve Erkek Arı Yetiştirme | | | 14 | Arı hastalık ve zararlıları | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Sönmez,R. Altan,Ö. 1992. Teknik Arıcılık. E.Ü. Basınevi, Bornova-İzmir 2. Doğaroğlu, M.1999. Modern Arıcılık Teknikleri, Anadolu Matbaa, İstanbul. 3. Grout, R.A. 1992. The Hive and the Honeybee, Dadant & Sons, Inc.Il.USA.
Genç, F., Dodoloğlu, A. 2003; “Arıcılığın Temel Esasları”, Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 931, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi, Erzurum. | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 50 | Quiz | 2 | 50 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 30 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 70 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Quiz | 2 | 1 | 2 | Uygulama/Pratik | 10 | 1 | 10 | Tartışma | 14 | 1 | 14 | Soru-Yanıt | 14 | 1 | 14 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 8 | 8 | Okuma | 10 | 1 | 10 | Quiz için Bireysel Çalışma | 2 | 2 | 4 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | | | | | | | 4 | | | | 4 | | ÖÇ2 | | 3 | | | | | | | | | | | ÖÇ3 | | | | | | | | | 3 | | | | ÖÇ4 | | | | | | | | | | | | | ÖÇ5 | | | | | | | | | | | | | ÖÇ6 | | | | | 2 | | | | | | | |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr |
|
|