Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZBK723DEPOLANMIŞ ÜRÜN HASTALIKLARISeçmeli484
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı öğrencilerin, hasat sonrasında bozulmalara ve çürüklüklere neden olan patolojik ve fizyolojik etmenleri tanıyabilmelerini, zarar şekilleri ve savaş yöntemlerini kavrayabilmelerini sağlamaktır
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr.Öğr. Üyesi Ali ENDES
Öğrenme Çıktıları
1Bu konuda yapılan yurtiçi ve yurtdışı çalışmaları izleme ve yorumlama yetisi kazanır
2Lisans eğitimi sırasında alınan dersin üzerine bu konuda daha ayrıntılı bilgi ve beceri kazanır
3Bu etmenlerle etkin şekilde mücadele edebilmek için savaşım yöntemlerini ana hatlarıyla kavrar
4Bitkilerde hasat sonrası hastalık kavramını anlar, hangi etmenlerin hasat sonrasında hastalık belirtisi oluşturduğu bilgisini kazanır
5Depolanmış ürünlerdeki hastalıkların mücadelesi konusunda bilgilenecek
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
Hasat sonrası bozulmaları etkileyen faktörler,Fizyolojik hastalıklarI,Elma ve armutta görülen depo hastalıkları,Turunçgillerde görülen depo hastalıkları,Üzüm, çilek ve muzda görülen depo hastalıkları,Patateste görülen depo hastalıkları,Havuçta görülen depo hastalıkları,Soğan ve sarımsakta görülen depo hastalıkları,Hububatta görülen depo hastalıkları,Diğer ürünlerde görülen depo hastalıkları
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Hasat sonrası ürünlerde hastalık kayıplar, önemleri ve karşılaşılan sorunlar
2Hasat Sonrası Bozulmaları Etkileyen Faktörler Hasat Sonrası Hastalıklarda Konukçu – Patojen Etkileşimleri
3Taze ürünlerin hasat sonrası fizyolojisi hastalık kayıplarının nedenleri
4Taze olarak depolanan sebzelerde görülen hastalıklar
5Taze olarak depolanan sebzelerde görülen hastalıklar
6Taze olarak depolanan sebzelerde görülen hastalıklar
7Kurutulmuş meyve ve sebzelerde görülen hastalıklar
8Kurutulmuş meyve ve sebzelerde görülen hastalıklar
9Giriş Hasat sonrası Hastalıkların Kontrolü
10Hasat öncesi uygulamalar Kültürel uygulamalar Fiziksel uygulamalar Kimyasal uygulamalar Hasat Öncesi Koruyucu Uygulamalar
11Hasat Sonrası Uygulamalar Fiziksel Yöntemler
12Biyolojik Yöntemler
13Kimyasal Yöntemler
14Örnek paketleme evi işlemleri ve akış şemaları
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Agrios, G. N., 2005 Plant Pathology, Fifth Edition. Academic Press. USA Snowdon, A.L., A Color Atlas Postharvest Diseases & Disorders of Fruits & Vegetables Volume 1: General Introduction &Fruits. Wolfe Scientific, 302 p. (1990) Snowdon, A.L., A Color Atlas Postharvest Dieseases & Introduction, Fruits & Vegetables Volume 2 :Vegetables Wolfe Scientific, 416 p. (1991) 6)Agrios, G.N. 2005. Plant Pathology (5th edition). Elsevier-Academic Press, San Diego, CA. 922 pp
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav160
Quiz340
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Quiz313
Uygulama/Pratik10110
Laboratuvar818
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma12020
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma13030
Quiz için Bireysel Çalışma31030
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)103
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12
ÖÇ15   4   3  2
ÖÇ2 1 2  3   4 
ÖÇ3  5  4 3 2  
ÖÇ42   1    3  
ÖÇ5 4 5 2  3  1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel  (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr