Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZBK723 | DEPOLANMIŞ ÜRÜN HASTALIKLARI | Seçmeli | 4 | 8 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı öğrencilerin, hasat sonrasında bozulmalara ve çürüklüklere neden olan patolojik ve fizyolojik etmenleri tanıyabilmelerini, zarar şekilleri ve savaş yöntemlerini kavrayabilmelerini sağlamaktır |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr.Öğr. Üyesi Ali ENDES |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Bu konuda yapılan yurtiçi ve yurtdışı çalışmaları izleme ve yorumlama yetisi kazanır | 2 | Lisans eğitimi sırasında alınan dersin üzerine bu konuda daha ayrıntılı bilgi ve beceri kazanır | 3 | Bu etmenlerle etkin şekilde mücadele edebilmek için savaşım yöntemlerini ana hatlarıyla kavrar | 4 | Bitkilerde hasat sonrası hastalık kavramını anlar, hangi etmenlerin hasat sonrasında hastalık belirtisi oluşturduğu bilgisini kazanır | 5 | Depolanmış ürünlerdeki hastalıkların mücadelesi konusunda bilgilenecek |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
|
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
|
Dersin İçeriği |
Hasat sonrası bozulmaları etkileyen faktörler,Fizyolojik hastalıklarI,Elma ve armutta görülen depo hastalıkları,Turunçgillerde görülen depo hastalıkları,Üzüm, çilek ve muzda görülen depo hastalıkları,Patateste görülen depo hastalıkları,Havuçta görülen depo hastalıkları,Soğan ve sarımsakta görülen depo hastalıkları,Hububatta görülen depo hastalıkları,Diğer ürünlerde görülen depo hastalıkları |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Hasat sonrası ürünlerde hastalık kayıplar, önemleri ve karşılaşılan sorunlar | | | 2 | Hasat Sonrası Bozulmaları Etkileyen Faktörler Hasat Sonrası Hastalıklarda Konukçu – Patojen Etkileşimleri | | | 3 | Taze ürünlerin hasat sonrası fizyolojisi hastalık kayıplarının nedenleri | | | 4 | Taze olarak depolanan sebzelerde görülen hastalıklar | | | 5 | Taze olarak depolanan sebzelerde görülen hastalıklar | | | 6 | Taze olarak depolanan sebzelerde görülen hastalıklar | | | 7 | Kurutulmuş meyve ve sebzelerde görülen hastalıklar | | | 8 | Kurutulmuş meyve ve sebzelerde görülen hastalıklar | | | 9 | Giriş Hasat sonrası Hastalıkların Kontrolü | | | 10 | Hasat öncesi uygulamalar Kültürel uygulamalar Fiziksel uygulamalar Kimyasal uygulamalar Hasat Öncesi Koruyucu Uygulamalar | | | 11 | Hasat Sonrası Uygulamalar Fiziksel Yöntemler | | | 12 | Biyolojik Yöntemler | | | 13 | Kimyasal Yöntemler | | | 14 | Örnek paketleme evi işlemleri ve akış şemaları | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Agrios, G. N., 2005 Plant Pathology, Fifth Edition. Academic Press. USA
Snowdon, A.L., A Color Atlas Postharvest Diseases & Disorders of Fruits & Vegetables Volume 1: General Introduction &Fruits. Wolfe Scientific, 302 p. (1990)
Snowdon, A.L., A Color Atlas Postharvest Dieseases & Introduction, Fruits & Vegetables Volume 2 :Vegetables Wolfe Scientific, 416 p. (1991) 6)Agrios, G.N. 2005. Plant Pathology (5th edition). Elsevier-Academic Press, San Diego, CA. 922 pp |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 60 | Quiz | 3 | 40 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Quiz | 3 | 1 | 3 |
Uygulama/Pratik | 10 | 1 | 10 |
Laboratuvar | 8 | 1 | 8 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Quiz için Bireysel Çalışma | 3 | 10 | 30 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | | | | 4 | | | | 3 | | | 2 | ÖÇ2 | | 1 | | 2 | | | 3 | | | | 4 | | ÖÇ3 | | | 5 | | | 4 | | 3 | | 2 | | | ÖÇ4 | 2 | | | | 1 | | | | | 3 | | | ÖÇ5 | | 4 | | 5 | | 2 | | | 3 | | | 1 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr |