Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
BBYL560ÜZÜM ÇEŞİTLERİNİN DEĞERLENDİRME ŞEKİLLERİNE GÖRE TANIMLANMASI VE BAĞ BOZUM KRİTERLERİSeçmeli115
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Dersin amacı, ticari kullanım için (sofralık, kurutmalık ve şıralık ya da diğer geleneksel ürünler için) üzüm çeşitlerinin sınıflandırılmasını, Türkiye'de yetiştirilen ekonomik önemi olan üzüm çeşitlerinin tanıtılmasıdır. Üzümlerin olgunluk endeksleri, hasat ve işleme.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Arş. Gör. Dr. Selda DALER
Öğrenme Çıktıları
11) Üzüm çeşitlerinin değerlendirilmesi hakkında bilgi sahibi olur.
22) Sofralık üzüm çeşitleri hakkında pratik ve teorik bilgi sahibi olur.
33) Kurutmalık üzüm çeşitleri hakkında pratik ve teorik bilgi sahibi olur.
44) Şıralık üzüm çeşitleri hakkında pratik ve teorik bilgi sahibi olur.
55) Üzüm çeşitlerinin farklı hasat kriterlerini teorik ve pratik yöntemlerle öğrenerek deneyim kazanır.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Ön koşulu bulunmamaktadır.
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Başka bir husus bulunmamaktadır.
Dersin İçeriği
Ticari kullanım için üzüm çeşitlerinin sınıflandırılması (sofralık, şıralık, kuru üzüm ve diğer geleneksel ürünler için), Türkiye'de yetiştirilen ekonomik önemi olan üzüm çeşitlerinin tanıtılması. Üzümlerin olgunluk endeksleri, hasat ve işleme.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
11. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm çeşitlerinin sınıflandırılması
22. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm çeşitlerinin sınıflandırılması
33. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm çeşitlerinin sınıflandırılması
44. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm çeşitlerinin sınıflandırılması
55. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm çeşitlerinin sınıflandırılması
66. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm çeşitlerinin sınıflandırılması
77. Hafta Değerlendirme şekillerine göre sofralık üzüm hasat zamanı parametreleri
88. Hafta Değerlendirme şekillerine göre sofralık üzüm hasat zamanı parametreleri
99. Hafta Değerlendirme şekillerine göre şıralık üzüm hasat zamanı parametreleri
1010. Hafta Değerlendirme şekillerine göre şıralık üzüm hasat zamanı parametreleri
1111. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm (kuru üzüm) hasat zamanı parametreleri
1212. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm (kuru üzüm) hasat zamanı parametreleri
1313. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm hasat zamanı parametreleri
1414. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm hasat zamanı parametreleri
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
ÇELİK, H., AĞAOĞLU, YS, FİDAN, Y., MARASALI, B., SÖYLEMEZOĞLU, G. 1998. Genel Bağcılık. SUNFİDAN A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi: 1, 253 s, Ankara. SÖYLEMEZOĞLU, G. 2001. Sofralık Üzümlerin Depolanması. Ankara Üniversitesi Basımevi. ISBN: 975-97663-0-2.72s
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav370
Laboratuvar Ara Sınavı230
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Staj durumu bulunmamaktadır.
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım15050
Laboratuvar12020
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma12525
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12525
Laboratuvar Ara Sınavı111
Ev Ödevi111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)125
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel  (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr