Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | BBYL560 | ÜZÜM ÇEŞİTLERİNİN DEĞERLENDİRME ŞEKİLLERİNE GÖRE TANIMLANMASI VE BAĞ BOZUM KRİTERLERİ | Seçmeli | 1 | 1 | 5 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Dersin amacı, ticari kullanım için (sofralık, kurutmalık ve şıralık ya da diğer geleneksel ürünler için) üzüm çeşitlerinin sınıflandırılmasını, Türkiye'de yetiştirilen ekonomik önemi olan üzüm çeşitlerinin tanıtılmasıdır. Üzümlerin olgunluk endeksleri, hasat ve işleme. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Arş. Gör. Dr. Selda DALER |
Öğrenme Çıktıları |
1 | 1) Üzüm çeşitlerinin değerlendirilmesi hakkında bilgi sahibi olur. | 2 | 2) Sofralık üzüm çeşitleri hakkında pratik ve teorik bilgi sahibi olur. | 3 | 3) Kurutmalık üzüm çeşitleri hakkında pratik ve teorik bilgi sahibi olur. | 4 | 4) Şıralık üzüm çeşitleri hakkında pratik ve teorik bilgi sahibi olur. | 5 | 5) Üzüm çeşitlerinin farklı hasat kriterlerini teorik ve pratik yöntemlerle öğrenerek deneyim kazanır. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Ön koşulu bulunmamaktadır. |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Başka bir husus bulunmamaktadır. |
Dersin İçeriği |
Ticari kullanım için üzüm çeşitlerinin sınıflandırılması (sofralık, şıralık, kuru üzüm ve diğer geleneksel ürünler için), Türkiye'de yetiştirilen ekonomik önemi olan üzüm çeşitlerinin tanıtılması. Üzümlerin olgunluk endeksleri, hasat ve işleme. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | 1. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm çeşitlerinin sınıflandırılması | | | 2 | 2. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm çeşitlerinin sınıflandırılması | | | 3 | 3. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm çeşitlerinin sınıflandırılması | | | 4 | 4. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm çeşitlerinin sınıflandırılması | | | 5 | 5. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm çeşitlerinin sınıflandırılması | | | 6 | 6. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm çeşitlerinin sınıflandırılması | | | 7 | 7. Hafta Değerlendirme şekillerine göre sofralık üzüm hasat zamanı parametreleri | | | 8 | 8. Hafta Değerlendirme şekillerine göre sofralık üzüm hasat zamanı parametreleri | | | 9 | 9. Hafta Değerlendirme şekillerine göre şıralık üzüm hasat zamanı parametreleri | | | 10 | 10. Hafta Değerlendirme şekillerine göre şıralık üzüm hasat zamanı parametreleri | | | 11 | 11. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm (kuru üzüm) hasat zamanı parametreleri | | | 12 | 12. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm (kuru üzüm) hasat zamanı parametreleri | | | 13 | 13. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm hasat zamanı parametreleri | | | 14 | 14. Hafta Değerlendirme şekillerine göre üzüm hasat zamanı parametreleri | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
ÇELİK, H., AĞAOĞLU, YS, FİDAN, Y., MARASALI, B., SÖYLEMEZOĞLU, G. 1998. Genel Bağcılık. SUNFİDAN A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi: 1, 253 s, Ankara.
SÖYLEMEZOĞLU, G. 2001. Sofralık Üzümlerin Depolanması. Ankara Üniversitesi Basımevi. ISBN: 975-97663-0-2.72s |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 3 | 70 | Laboratuvar Ara Sınavı | 2 | 30 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Staj durumu bulunmamaktadır. |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 1 | 50 | 50 |
Laboratuvar | 1 | 20 | 20 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
Laboratuvar Ara Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Ev Ödevi | 1 | 1 | 1 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr |