Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Önlisans Programları

SORGUN MESLEK YÜKSEKOKULU - RAYLI SİSTEMLER MAKİNE TEKNOLOJİSİ - ÖNLİSANS



Program Tanımları
Kuruluş
Demir yolu ulaşımının güvenli ve hızlı oluşunun yanında endüstrileşmedeki rolü sayesinde tüm dünyada hızla gelişmektedir. Ortaya çıkan yeni uygulamalar ve geçmiş yıllara göre daha karmaşık hale gelen demir yolu trafiğinin güvenli bir şekilde yürütülmesinin önemi daha da artmakta ve bu alanlarda görev alacak iş gücünün yetiştirilmesini gerekli kılmaktadır. Yozgat Bozok Üniversitesi Sorgun MYO bünyesinde açılan Ulaştırma Hizmetleri Bölümü Raylı Sistemler Makine Teknolojisi programı ile demir yolu ulaşımında görev alacak, sorumluluk sahibi, görev bilinci yüksek insan gücü yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Programımız bu genel hedefler doğrultusunda iş güvenliğine önem veren, mesleğinde bilgisayar kullanabilen, teknik çizim ve şemaları okuyup anlayabilen, ekipmanları kullanabilen, bakım ve onarım yapabilen, üst birimlerden aldığı talimatları anlayıp alt birimlere aktarabilen, sorumluluk alabilen, takım çalışması yapabilen, kayıt tutup rapor hazırlayabilen elemanlar yetiştirmek amacıyla 2021-2022 eğitim öğretim yılında öğrenci kabulüne başlamıştır.
Kazanılan Derece
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere ön lisans diploması verilir.
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Ön Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen düzenlemeler çerçevesinde bu program için öğrenci kabulü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen üniversite giriş sınavı ile yapılmaktadır. Öğrencilerin akademik program tercihleri, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezine sunulmasından sonra, üniversite giriş sınavında elde ettikleri puanlara göre ilgili programa öğrenciler yerleşir.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Türk Yüksek öğretim kurumlarında önceki öğrenmenin tanınması süreci henüz başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle Bozok Üniversitesi’nin tüm programlarında önceki öğrenmenin tanınması tam olarak başlatılmış değildir.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Raylı Sistemler Makine Teknolojisi alanında ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS Karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir. Ayrıca 20 işgünü stajını da tamamlamış olması gerekir.
Program Profili
Demir yolu ulaşımının güvenli ve hızlı oluşunun yanında endüstrileşmedeki rolü sayesinde tüm dünyada hızla gelişmektedir. Ortaya çıkan yeni uygulamalar ve geçmiş yıllara göre daha karmaşık hâle gelen demir yolu trafiğinin güvenli bir şekilde yürütülmesinin önemi daha da artmakta ve bu alanlarda görev alacak iş gücünün yetiştirilmesini gerekli kılmaktadır. Yozgat Bozok Üniversitesi Sorgun MYO bünyesinde açılan Ulaştırma Hizmetleri Bölümü Raylı Sistemler Makine Teknolojisi programı ile demir yolu ulaşımında görev alacak, sorumluluk sahibi, görev bilinci yüksek insan gücü yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Programımız bu genel hedefler doğrultusunda iş güvenliğine önem veren, mesleğinde bilgisayar kullanabilen, teknik çizim ve şemaları okuyup anlayabilen, ekipmanları kullanabilen, bakım ve onarım yapabilen, üst birimlerden aldığı talimatları anlayıp alt birimlere aktarabilen, sorumluluk alabilen, takım çalışması yapabilen, kayıt tutup rapor hazırlayabilen elemanlar yetiştirmeyi amaçlar.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Raylı Sistemler Makine Teknolojisi programından mezun olan öğrenciler kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; raylı sistemler sektöründe hizmet veren TCDD ve bağlı iştirak kuruluşlarda, belediyelere bağlı kentçi raylı sistem işletmeler ve özel sektörde bulunan birçok firmada istihdam edilir. Başta TCDD ve iştiraki olan kuruluşlar, raylı sistemler ağına sahip belediyeler ve özel sektörde faaliyet gösteren birçok raylı sistemler firmasında bakım-onarım elemanı, operatör, makinist, vatman, makasçı, kondüktör, tekniker, asansör teknik elemanı olarak görev yapabilirler. Raylı sistem araçlarının düzenli bakımlarını yaparlar, var olan bir arızanın kaynağını tespit eder ve arızayı giderirler, arızayı giderecek yetki veya yeterliğe sahip değilse ilgilileri bilgilendirir. Bunun haricinde Raylı Sistemler bölümlerinden mezun olan öğrenciler için Makinist olma imkânı bulunmaktadır. Makinist olabilmek için, ilgili makinistlik kursu ve eğitimleri tamamlamaları halinde TCDD’de makinist, belediye ve kent içi raylı ulaşım taşıtlarında vatman, yol bakım-onarım ve inşaatı yapan çeşitli özel sektör firmaların bünyesinde kullandığı raylı taşıtların operatör ve makinistliği yapabilirler. Herhangi bir lisans diplomalarına sahip olmaları halinde ise yüksek hızlı tren makinisti olabilirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Eğitimini başarıyla tamamlayan öğrencilere “Raylı Sistemler Makine Teknikeri” sıfatıyla ön lisans diploması verilir. Raylı Sistemler Makine Teknolojisi ön lisans mezunları, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) yeterli puanı almak koşuluyla alanıyla ilgili lisans programlarına ya da Uzaktan Eğitim Sistemleri’nin lisans tamamlama programlarına başvurabilir. Alanlarındaki eğitim-öğretim hayatlarına, aşağıdaki lisans programlarında devam edebilirler; Endüstri Mühendisliği Endüstri ve Sistem Mühendisliği İmalat Mühendisliği Makine Mühendisliği Otomotiv Mühendisliği Raylı Sistemler Mühendisliği
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrenci dönem başında derslere kayıt yaptırmalı ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olmaları gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb. gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. (DC) ve (DD) notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan toplam 120 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrenciler mezun olmaya hak kazanırlar. Dersleri başarıyla tamamlamanın yanında, bir de 20 iş günü zorunlu yaz stajının tamamlanması mezuniyet için şarttır
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Bölüm Başkanı: Öğr. Gör. Ozan YAZAR- ozan.yazar@yobu.edu.tr Adres: Yozgat Bozok Üniversitesi, Sorgun Meslek Yüksekokulu, Ahmet Efendi Mah. Toki konutları Yanı 3500.Cad.No:4 66700 SORGUN/YOZGAT Tel: +90 354 502 00 55 Faks: +90 354 502 00 54
Bölüm Olanakları
Bölüm, 3 akademik personel, 1 adet laboratuvar ve 2 adet 40 kişilik sınıf ile eğitim vermektedir.

Program Çıktıları




Müfredat
1. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
2. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
3. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
4. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
ALAN DIŞI SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
 
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel  (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr