Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Lisans Programları

İLETİŞİM FAKÜLTESİ - GAZETECİLİK - LİSANS



Program Tanımları
Kuruluş
Yozgat Bozok Üniversitesi İletişim Fakültesi, 2 Şubat 2009 tarihinde Bakanlar Kurulu'nun 2009/14641 sayılı kararı ile kurulmuştur. Yozgat Bozok Üniversitesi İletişim Fakültesi 2017-2018 Eğitim Öğretim yılında öğrenci alımına başlamıştır. Gazetecilik bölümü ise 2019-2020 Eğitil Öğretim yılında öğrenci alımına başlamıştır.
Kazanılan Derece
Yozgat Bozok Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünü başarıyla tamamlayan öğrencilere 4 yıllık lisans derecesi verilmektedir.
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)
Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Fakültemize kabul ve kayıt koşulları yüksek öğrenim öğrenci yönetmeliği çerçevesinde belirlenen Türk ve yabancı öğrenciler için gerekli olan koşullardır. Ayrıca dikey ve yatay geçiş koşullarını sağlayan öğrencilerin de kabul edilmesi mümkündür.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Bölümümüze başvuran öğrenciler, daha önce kesin kayıt yaptırdıkları ve bir süre eğitim aldıkları yurtiçi veya yurtdışı yüksek eğitim kurumlarından aldıkları derslerden muaf tutulmaktadır. Muafiyet için ilgili yönetmeliğe uygun biçimde başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuruları uygun görülen öğrencilerin önceki dersleri bölüm kurul kararıyla tanınacaktır.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Öğrenciler kayıt yaptırdıkları yıl için geçerli olan müfredatlarında yer alan zorunlu ve seçmeli derslerden 240 AKTS tamamlamalıdır. Ortalamalarının 2.0 üzerinde olması gerekmektedir.
Program Profili
Gazetecilik bölümü mezunları, gazeteler, televizyonlar, radyolar ve yeni medya başta olmak üzere her tür medya ortamında muhabir, foto-muhabiri, editör, araştırmacı ve bağımsız metin yazarı olarak çalışabilmektedir. Programı bitirenler, basılı ve çevrimiçi gazetelerde, radyolarda, televizyonlarda çalışabilmekte, sivil toplum örgütlerinde, siyasi partilerde basın danışmanlığı yapabilmektedirler. Öğrencilerimiz hem geleneksel hem de dijital ortamlar için metin yazarlığı, sosyal medya yöneticiliği alanlarında çalışacak donanıma sahip olacak biçimde yetiştirilmektedir. İnternet üzerinden yayıncılığın hızla geliştiği günümüzde mezunlarımızın istihdam olanakları da artmaktadır. Bölümümüzde, Genel Gazetecilik, Basın Yayın Tekniği, Basın Yayın İşletmeciliği Anabilim Dalları bulunmaktadır. Gazetecilik bölümünün temel amacı, öğrencilerimize temel bir sosyal bilim formasyonu kazandırmak, gazeteciliğin farklı alanlarına ilişkin kuramsal yaklaşımları öğretmek, bu kuramsal bilgiyi uygulama ile birleştirebileceği mesleki becerileri edinmelerini sağlamaktır. Bu bakımdan kuramsal ve uygulamalı eğitimi birleştirmeye yönelik bir gazetecilik eğitimi vermekteyiz. Fakültemizde verilen kuramsal gazetecilik eğitimi öğrencilerimize, bir gazetecinin sahip olması gereken, dünyaya ve ülkesine ilişkin güncel genel kültür bilgisini vermeyi hedeflemektedir. Ders programımız öğrencilerimizin, toplumsal, ekonomik ve siyasal gelişmelerle gazetecilik alanı arasındaki ilişkiyi kurabilmeleri ve gazeteciliğin toplumsal işlevini, gazetecilerin toplumsal sorunlar karşısındaki sorumluluğunu kavramalarına yönelik olarak hazırlanmıştır. Öğrencilerimiz, toplumsal yaşamı ve dolayısıyla medyanın da rol ve sorumluluklarını da şekillendiren anayasal, yasal ve uluslararası çerçeveye hakim olarak mezun olurlar. Medya endüstrisinin sorunlarına eleştirel bakmayı öğrenirler. Bunun için, iletişim biliminin kuramsal bilgisinin yanı sıra sosyoloji, siyaset bilimi, siyasi tarih, hukuk, ekonomi bilimleri de temel düzeyde müfredatımızda yer almaktadır.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Gazetecilik bölümü mezunları, gazeteler, televizyonlar, radyolar ve yeni medya başta olmak üzere her tür medya ortamında muhabir, foto-muhabiri, editör, araştırmacı ve bağımsız metin yazarı olarak çalışabilmektedir. Programı bitirenler, basılı ve çevrimiçi gazetelerde, radyolarda, televizyonlarda çalışabilmekte, sivil toplum örgütlerinde, siyasi partilerde basın danışmanlığı yapabilmektedirler. Öğrencilerimiz hem geleneksel hem de dijital ortamlar için metin yazarlığı, sosyal medya yöneticiliği alanlarında çalışacak donanıma sahip olacak biçimde yetiştirilmektedir. İnternet üzerinden yayıncılığın hızla geliştiği günümüzde mezunlarımızın istihdam olanakları da artmaktadır.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Bölümümüzü tamamlayan öğrenciler yurtiçinde ve yurtdışında kabul şartlarını sağladığı herhangi bir lisans üstü (Yüksek lisans, Bütünleşik doktora) programına başvuru yapabilir.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar ara sınavları, mazeret sınavları, yarıyıl veya yılsonu sınavları, bütünleme sınavları ve ek sınavlar şeklinde uygulanmaktadır. Sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersin ara sınav ve yarıyıl sonu sınav sonuçları sayısal puan ile gösterilir. Başarı notları; ham başarı puanları kullanılarak esasları Senato tarafından belirlenen bağıl değerlendirme yöntemiyle tespit edilir: Bir dersten başarılı olmak için başarı notunun en az DD veya daha yukarı olması gerekir. AA, BA, BB, CB, CC notları şartsız başarılı notlardır. DC ve DD notları ise şartlı başarılı notlardır. Bir öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir.
Mezuniyet Koşulları
Bir öğrencinin mezun olabilmesi için kayıtlı olduğu programın bütün derslerini başarması ve mezuniyet derecesinin 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekir. Bölümümüzden mezun olabilmesi için bir öğrencinin zorunlu derslerinden geçmesi ve seçmeli derslerle birlikte 240 AKTS almış olması gerekmektedir.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Yozgat Bozok Üniversitesi Erdoğan Akdağ Yerleşkesi İletişim Fakültesi Atatürk Yolu 7. Km 66900 Merkez / YOZGAT Program başkanı: Dr. Öğr. Üyesi Mehmet R. YILDIZGÖRÜR Tel: 0(354) 217 89 91 Dahili: 2100 Faks: 0 (354) 242 11 31 Web: iletisim.bozok.edu.tr E-posta: iletisim.fakultesi@yobu.edu.tr
Bölüm Olanakları
Fakültemizde 2 amfi, 15 derslik bulunmaktadır ve fakültemizin tüm bölümlerinin öğrencilerinin kullanımına açıktır. Fakültemizde öğrencilerimizin uygulamalı haber olanağı bulduğu Haber Atölyesi haber merkezi gibi çalışmaktadır. Fakültemizin öğrenci uygulama gazetesi Genç Baskı gazete.bozok.edu.tr adresinde yayındadır. Öğrenciler hem yazılı haberlerle hem de video haberleriyle dijital gazetemiz için haber yapmakta ve haberlerini gazetemizde yayınlatabilmektedir. Gazetemiz Genç Baskı ayrıca her akademik dönemde iki sayı olmak üzere basılı olarak da yayınlanmaktadır. Haber Atölyemizde ayrıca, radyo haberciliği yapılmaktadır. Üniversite radyomuzun haber bültenleri öğrencilerimiz tarafından hazırlanmakta, radyomuz ve haber atölyemizin ortak çalışması öğrencilerimizin profesyonel habercilik faaliyeti ile tanışmasına olanak sağlamaktadır. Fakültemizde bulunan bilgisayar laboratuvarı ise bölümümüz öğrencilerinin kullanımına açıktır.

Program Çıktıları




Müfredat
1. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
2. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
3. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
4. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
5. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
6. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
7. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
8. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
ALAN DIŞI SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
ALAN DIŞI SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
MESLEKİ SEÇMELİ DERS
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS
 
Yozgat Bozok University, Yozgat / TURKEY • Tel  (pbx): +90 354 217 86 01 • e-mail: uo@bozok.edu.tr